Caracterele juridice ale fideiusiunii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Garantii civile ..3
1.1. Notiuni introductive .3
2. Fideiusiunea 5
2.1. Consideratii generale 5
2.2 Caracterele juridice ale fideiusiunii ..6
2.2.1. Fideiusiunea este o garantie personala ...6
2.2.2. Fideiusiunea este un contract de drept privat 7
2.2.3. Fideiusiunea este un contract consensual ..7
2.2.4. Fideiusiunea este un contract unilateral .7
2.2.5. Fideiusiunea este un contract sinalagmatic 9
2.2.6. Fideiusiunea este un contract cu titlul gratuit
sau oneros ..10
2.2.7. Fideiusiunea e contract solemn 12
2.2.8. Fideiusiunea este un contract accesoriu ...12
2.2.9. Fideiusiunea este un contract intuitu personae ...14
Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

1. Garantii civile
1.1. Notiuni introductive
In orice raport juridic obligational creditorul urmareste sa fie asigurat impotriva riscului insolvabilitatii debitorului, insolvabilitatea fiind generata de imprejurarea ca pasivul (toate datoriile ce revin debitorului) depaseste activul (totalul drepturilor acestuia).
Asigurarea executarii datoriei de catre debitor se poate realiza pe doua cai, pe de-o parte legea stabileste o garantie generala in favoarea tuturor creditorilor, fara ca acestia sa faca acte juridice prealabile in acest sens, pe de alta parte, legea creeaza cadrul juridic necesar la indemana creditorilor pentru ca acestia sa-si poata construi garantii in limitele permise de lege.
Contractarea unei obligatii de catre o persoana produce nu numai efectul pe care l-au urmarit partile si anume executarea unei prestatii determinate, ci si un alt efect, in sensul ca debitorul "este tinut de a indeplini indatoririle sale cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare". Aceasta insemna ca cealalta parte, creditorul, dobandeste un drept de garanttie asupra patrimoniului debitorului care ii confera, deci o anumita asigurare impotriva riscului insolvabilitatii caracterizata prin depasirea activului debitorului de catre totalul datoriilor ce ii revin.
In orice raport juridic obligational creditorul urmareste executarea obligatiei de catre debitorul sau, acaesta constituind de fapt ratiunea oricarei obligatii de a fi executata. Creditorul este interesat ca obligatia debitorului sa poata fi realizata, sa inlature orice risc de insolvabilitate a debitorului, situatie in care el ar fi prejudiciat. Insolvabilitatea presupune ca datoriile debitorului, (pasivul sau) sunt mai mari decat activul acestuia. Asigurarea executarii datoriei de catre debitor se poate realiza in principiu pe doua cai si anume " pe de o parte legea stabileste o garantie generala in favoarea tuturor creditorilor fara ca acestia sa faca acte juridice prealabile in acest sens si pe de alta parte, legea creeaza cadrul juridic necesar, la indemana creditorilor pentru ca acestia sa-si poata constitui garantii in limitele permise de lege." 
"Garantiile sunt acele mijloace instituite de lege sau convenite de parti pentru a pune la adapost pe creditor de insolvabilitatea debitorului ori a-l determina sau constrange sa-si indeplineasca prestatia la termen" . 
In literatura de specialitate s-au formulat mai multe clasificari ale garantiilor, una fiind insa unanim acceptata anume clasificarea in: garantii personale si garantii reale.
Garantiile personale constau in angajamentul pe care o persoana, alta decat debitorul principal al obligatiei, si-l asuma fata de creditor de a executa el obligatia in cazul in care debitorul principal nu o va executa. Codul civil reglementeaza o singura garantie personala, fideiusiunea (cautiunea).
Garantiile reale -  presupun afectarea unui bun pentru garantarea obligatiei prin instituirea unui drept accesoriu, de garantie, cu privire la acel bun. Acest drept real accesoriu, da nastere unui drept de preferinta si a unui drept de urmarire. Din acasta categorie de garantii fac parte gajul, ipoteca, privilegiile, dreptul de retentie.
2. Fideiusiunea
2.1. Consideratii generale
,,Fideiusiunea este un contract prin care cel care se obliga garanteaza fata de creditor executarea obligatiei de care este tinut debitorul, in cazul in care acesta n-ar indeplini-o. Cel care isi asuma obligatia de garantie poarta numele de fidejusor. El este un tert fata de raportul care il leaga pe creditor de debitor. Obligatiunea sa se suprapune insa obligatiei principale a debitorului" . In vechiul drept romanesc aceasta garantie personala era denumita chezasie. Plecand de la dispozitiile legale in doctrina sunt enumerate trei tipuri de fideiusiune:
Fideiusiunea conventionala se carcterizeaza prin aceea ca debitorul si creditorul cad de acord asupra aducerii unui garant.
Fideiusiunea legala atunci cand obligatia debitorului de a aduce un garant (fideiusor) pentru garantarea obligatiilor ce-i revin este instituita printr-o dispozitie imperativa a legii.
Fideiusiunea judecatoreasca este impusa de catre instanta de judecata. Codul de procedura civila ofera judecatorului aceasta posibilitate pentru incuviintarea executiei vremelnice, pentru suspendarea unei hotarari definitive supuse revizuirii sau recursului.
,,Fideiusiunea ramane insa un contract, iar reglementarea fideijusiunii legale si a celei judiciare nu contrazice aceasta realitate. Legea sau instanta de judecata impun doar aducerea unui fideiusor, ceea ce inseamna ca nu creeaza, prin ele insele, fideiusiunea. Garantia personala ia nastere in exclusivitate prin intermediul conventiei dintre fideiusor si creditor, in virtutea careia cel dintai isi asuma fata de cel de-al doilea obligatia de garantie. Prin urmare angajamentul juridic al fideiusorului se naste pe baze contractuale."


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterele juridice ale fideiusiunii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Codul civil
2. Codul de procedura civila
3. Florin Ciutacu "Garantiile de executare a obligatiilor. Garantiile persoanle si garantiile reale, Editura Themis Cart, Slatina, 2006
4. Brandusa Stefanescu, Raluca Dimitrie, Drept civil, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002
5. Otilia-Maria Corsiuc, Drept civil, Editura Lumina Lex,Bucuresti 2007
6. Corneliu Turianu, Institutii de drept civil, Editura Universitara, Bucuresti, 2006
7. C. Statescu, C. Birsan, Drept civil. Teoria generala a obligatiilor, ed. a IX-a revizuita si adaugita, Ed. Hamangiu, Bucuresi, 2008
8. Constantin Statescu, Corneliu Birsan, Drept civil. Teoria generala a obligatiilor, Editura ALL, Bucuresti, 1992
Surse online: 
http://www.hamangiu.ro Fideiusiunea - Comentarii
https://www.scribd.com/document/169988404/Evolutia-fideiusiunii
http://www.euroavocatura.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!