Cambia

Extras din referat Cum descarc?

Plata prin utilizarea cambiei si biletului la ordin se numara printre cele mai vechi tehnici de plata, oferind un grad de securitate ridicat partilor implicate. Din punct de vedere economic, factorii determinanti care au dus la crearea cambiei si biletului la ordin au fost: marea densitate de monede, nesiguranta transporturilor si interzicerea exportului de capitaluri. 
Operatia, care reprezinta continutul cambiei, este cunoscuta inca din antichitatea greco-romana, fiind reprezentata prin remiterea unei sume de bani de pe o piata pe alta prin intermediul unui document care atesta varsamantul. Scrisoarea folosita in "permutatie" in timpul romanilor nu avea eficacitatea tratei ("cambium") din evul mediu, cand exigentele economice erau mai accentuate. 
Dezvoltarea importului si exportului a dus la utilizarea tot mai larga a efectelor de comert externe. In special in Vestul Europei, cumparatorii obisnuiesc sa semneze astfel de instrumente, care pot fi scontate ulterior de vanzator la banca sa. 
De asemenea, privatizarea intreprinderilor de stat si desfiintarea monopolului asupra comertului exterior au dus in Europa Centrala si de Est la crearea a zeci de mii de intreprinderi, care au responsabilitatea platilor si finantarii propriilor afaceri, dupa regulile si uzantele internationale. Importanta efectelor de comert, mai redusa pana acum in regiune, va creste considerabil datorita gamei largi de utilizare, ca mijloc de plata si finantare si ca instrument de garantie. 
Emisiunea, circulatia, negocierea cambiilor si biletelor la ordin sunt legate atat de activitatea in domeniul relatiilor de schimb internationale, cat si de o serie de operatiuni cu caracter necomercial, executate de persoane fizice sau juridice.
Caracterizarea generala si particularitatile cambiei 
In literatura de specialitate si in practica financiara internationala, cambia si biletul la ordin sunt denumite uzual instrumente de plata, efecte de comert sau titluri de credit, fiind inscrisuri cu continut si forma consacrate pe baza de norme acceptate, reprezentand pentru cel ce o detine (beneficiar) drepturi ce pot fi incasate, la vedere sau la termen, in functie de valoarea lor determinata. 
Cambia (trata) este un titlu de credit utilizat ca instrument de plata prin care un creditor (numit tragator) da dispozitie debitorului sau (numit tras) sa plateasca o anumita suma unui tert (numit beneficiar), la o anumita data si intr-un loc stabilit, fara a indica operatiunea care a generat creanta. 
Conform acestei definitii in circuitul cambiei (schema nr. 2.1.) intervin trei parti: tragatorul (exportatorul, creditorul), trasul (importatorul, debitorul) si beneficiarul (un creditor al tragatorului). In comertul international, exportatorul apare, de regula, atat in calitate de tragator cat si de beneficiar.
Circuitul cambiei 
1. in urma incheierii unui contract comercial international, trasul (importatorul) ii datoreaza o anumita suma tragatorului (exportatorului); 
2. tragatorul, la randul sau, are de achitat aceeasi suma unei terte persoane (beneficiar), drept urmare a incheierii unui contract comercial international sau a unui contract de credit cu o banca; 
3. la ordinul tragatorului, trasul achita suma respectiva direct beneficiarului 
Biletul la ordin este, ca si cambia, un titlu de credit utilizat ca instrument de plata, dar, spre deosebire de aceasta, reprezinta angajamentul unui debitor (numit emitent) de a plati o suma unui creditor (numit beneficiar) la un anumit termen sau la prezentarea acestuia. 
Din definitie rezulta ca, in comparatie cu cambia, biletul la ordin presupune implicarea numai a doua persoane: emitentul, care in comertul international este importatorul si beneficiarul, care este exportatorul . 
Circuitul biletului la ordin 
1. in cadrul unui contract comercial international, importatorul emite biletul la ordin in favoarea exportatorului 
2. exportatorul prezinta la plata biletul la ordin si importatorul il achita. 
In unele tari, cum ar fi Germania, Austria, Elvetia si Spania, jurisprudenta defineste cambiile si biletele la ordin ca avand o "natura abstracta". Conceptul se refera la faptul ca drepturile si obligatiile rezulta numai pe baza instrumentului insusi, acesta functionand independent de valabilitatea tranzactiei care sta la baza sa. Exceptia o constituie dobandirea efectului de comert de catre detinator prin rea-credinta, dar partea obligata trebuie sa dovedeasca acest lucru. 
In legislatia engleza apare conceptul de "negociabilitate" care, intr-o anumita masura, exprima acelasi concept in sensul ca orice parte la cambie si la biletul la ordin este obligata, datorita semnaturii sale pe acestea, indiferent de tranzactia care sta la baza cambiei sau de relatia cu alta parte. 
Referitor la utilizarea cambiei in practica comerciala internationala, in tabelul de mai jos sunt evidentiate urmatoarele avantaje si limite:


Fisiere in arhiva (1):

  • Cambia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!