Cai Ordinare Si Cai Extraordinare De Atac - Proceduri Civile Si Adminstrative

Extras din referat Cum descarc?

In faza judecatii dupa dezbaterile judiciare in urma eliberarii sentintei sau a hotararii judecatoresti apare o posibilitate de atac in instanta mai ierarhic superioara a hotararilor emise de instanta de judecata care examineaza la moment cazul penal. Aceasta posibilitate sigur ca nu este oferita impotriva tuturor sentintelor judecatoresti.
Aceasta cale de atac a hotararii se numeste cale ordinara de atac. La moment exista ca si cai ordinare de atac Apelul, si Recursul. 
Mai deosebim si cai extraordinare de atac cum ar fi Contestatia in anulare, Revizuirea a procesului penal si Recursul in anulare si demersul in interesul legii.
Acestea din urma se deosebesc de caile ordinare de atac.
Apelul
Apelul este o cale ordinara de atac. In apel pot fi atacate hotararile judecatoresti cu exceptia acestora conform legii procesual penale:
1.	Sentintelor  pronuntate de judecatorii privind infractiunile pentru  savarsirea carora legea prevede pedeapsa nonprivativa de libertate; 
2.	Sentintelor pronuntate de judecatoria militara  privind infractiunile  pentru  savarsirea  carora legea  prevede  pedeapsa nonprivativa de libertate;
3.	Sentintelor pronuntate de Curtea de Apel;
4.	Sentintelor pronuntate de Curtea Suprema de Justitie; 
5.	Altor sentinte pentru care legea nu prevede aceasta cale de atac.
Incheierile date in prima instanta pot fi atacate cu apel numai odata cu sentinta.
Apelul declarat impotriva sentintei se socoate facut si impotriva incheierilor, chiar daca acestea au fost date dupa pronuntarea sentintei. 
Persoanele care pot declara apel 
Pot declara apel:
1.	procurorul, in ce priveste latura penala si latura civila; 
2.	inculpatul, in ce priveste latura penala si latura civila. Sentintele de achitare sau de incetare a procesului penal pot fi atacate si in ce priveste temeiurile achitarii sau incetarii procesului penal; 
3.	partea vatamata, in ce priveste latura penala; 
4.	partea civila si partea civilmente responsabila, in ce priveste latura civila;
5.	martorul, expertul, interpretul si aparatorul, cu privire la cheltuielile judiciare cuvenite acestora;
6.	orice persoana ale carei interese legitime au fost vatamate printr-o masura sau printr-un act al instantei. 
Apelul poate fi declarat pentru persoanele prevazute de punctele 2) - 4) de catre aparator sau reprezentantul lui legal. 
Termenul de declarare a apelului este de 10 zile. Adica apelul poate fi declarat in decurs de 10 zile de la pronuntarea hotararii de catre instanta de judecata. Sau dupa ce a fost facuta incheierea. Deci numai dupa ce cauza in instanta a fost solutionata.
Apelul peste termen.
Participantul la proces care a lipsit atat la judecata, cit si la pronuntarea sentintei, poate declara apel si peste termen, dar nu mai tarziu decat 10 zile de la data inceperii executarii pedepsei sau a despagubirilor materiale.
Apelul declarat peste termen nu suspenda executarea sentintei. Instanta de apel poate suspenda executarea sentintei atacate.
Apelul se declara prin cerere scrisa, cererea de apel trebuie sa contina:
1.	Denumirea instantei la care se depune apelul; 
2.	Numele si prenumele apelantului, calitatea procesuala si adresa lui;
3.	Denumirea instantei care a pronuntat sentinta, data sentintei, numele si prenumele inculpatului in privinta caruia se ataca sentinta;
4.	Continutul si motivele cerintelor apelantului;
5.	Indicarea probelor si mijloacelor cu ajutorul carora acestea pot fi administrate, daca se invoca necesitatea administrarii de noi probe;
6.	Data declararii apelului si semnatura apelantului;
7.	Lista documentelor ce se anexeaza la cererea de apel.
Pentru persoana care nu poate sa semneze, cererea se atesta de un judecator de la instanta a carei hotarare se ataca. Cererea poate fi atestata si de primarul localitatii unde domiciliaza apelantul.
Cererea de apel se depune la instanta a carei sentinta se ataca, in atatea copii citi participanti la proces sunt.
Persoana arestata poate depune cererea de apel la administratia locului de detinere, fara a anexa copii. 
Dupa expirarea termenului stabilit pentru declararea apelului, instanta judecatoreasca care a pronuntat sentinta trimite, in termen de 
cinci zile, dosarul penal, impreuna cu apelul in instanta judecatoreasca superioara. 
Judecarea apelului. Instanta de apel, judecand apelul, verifica hotararea atacata pe baza probelor examinate de prima instanta conform materialelor din dosar 
si oricaror documente noi, prezentate la instanta de apel. 
Instanta de apel poate da o noua apreciere probelor din dosarul cauzei si poate administra, la cererea partilor, orice noi probe pe care le considera necesare. 
Instanta de apel  este obligata sa se pronunte asupra tuturor motivelor invocate in apel.


Fisiere in arhiva (1):

 • Cai ordinare si cai extraordinare de atac - Proceduri civile si adminstrative.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!