Cadastrul General si de Specialitate

Extras din referat Cum descarc?

Introducere: 
Data de nastere a cadastrului in Europa poate fi considerata 17 aprilie 1920, cand au inceput lucrarile de masurare pentru principatul Milano aflat sub ocupatie austriaca.
Documentatia intocmita pe parcursul a 40 de ani continea registrul parcelelor, registrul caselor, mapa cu hartiile la scara 1:2000 si la scara 1:8000 pentru ansamblu, cate a coala de propietate pentru fiecare contribuabil si harta topografics a principatului la scara 1:72000.
Considerat modelul tuturor cadastrelor europene, a fost preluat de Franta sub Napoleon, de principatele italiene si statul papal, de Belgia, Olanda, Luxemburg, cantoanele elvetiene, landurile germane si tot Imperiul habsurgic.
Masuratorile cadastrale nu au fost si nici nu sunt un scop in sine, ci de la inceput au servit primelor forme de impunere fiscala si au avut, inca din antichitate, drept sarcina importanta stabilirea limitelor propietatilor funciare.
Cunostinte si confirmari legate de activitatea organizata de masurare a terenurilor exista si se refera in special la zonele in care paaantul era cultivat pentru agricultura, in lunca fluviului Nil, in Mesopotamia si in Orientul Mijlociu.
Masuratorile erau de mare importanta, mai ales pentru gospodarirea vaii Nilului, deoarece granitele dintre parcele erau sterse datorita revarsarilor anuale si era necesara refacerea lor.
Lucrarile de introducere a cadastrului si a cartilor fiinciare s-au efectuat in mod diferentiat in provinciile romanesti, in functie de imprejurarile istorice, incepand cu secolul XIX, astfel: Transivania, Banat si o parte a Bucovinei lucrarile specifice au debutat dupa sistemul austro-ungar incepind cu anul 1794 si au continuat dupa anul 1850 sub forma ,,Cadastrului concretual" in Muntenia si Moldova incepind cu anul 1831, respectiv 1832
De-a lungul timpului, in Romania, publicitatea imobiliara s-a realizat prin mai multe modalitati, principalele doua sisteme fiind cel al registrelor de transcriptiuni si inscriptiuni si cel bazat pe cartile funciare. 
Concepte cheie: tratate
Cadastru, publicitate imobiliara,urbanism, masuratori cadastrale,carti de evidenta funciara; cadastru general;cadastru de specialitate, automatizarea lucrarilor de cadastru
Tratarea subiectului: 
Cadastrul general este un sistem unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea si reprezentarea pe planuri cadastrale a tuturor corpurilor de propietate, indiferent de destinatie si propietar, de pe intregul teritoriu al tarii.
Cadastrul general are caracter obiectiv cand exprima o realitate obiectiva, independenta de vointa omului, indiferent de functia sociala sau tehnica a acestuia , caracter unitar cand se executa dupa norme si instructiuni unice; reflecta legiile societatii; caracter dinamic cand exprima realitatea naturala in continua schimbare ; caracter general cand satisface cerinte pentru diferite sectoare econoniice si caracter obligatoriu cand se executa pe intregul teritoriul tarii, pentru toti propietarii de bunuri mobile, persoane fizice si juridice. 
Cadastrul trebuie sa furnizeze date reale cu privire la urmatoarele aspecte: determinarea intinderii, configuratiei si pozitiei corpurilor de propietate, a destinatiei si folosintei lor; identificarea propietarilor de bunuri imobile si inscrierea lor in registrele cadastrale; stabilirea categoriei de terenuri dupa insusirile calitative; inventarierea suprafetelor mecanizabile a pantelor terenurilor; bonitarea solurilor dupa gradul de fertilitate in functie de categoriile de folosinta agricole; inventarierea terenurilor degradate care necesita lucrari de imbunatatiri funciare, a celor care pot fi scoase din circuitul agricol, a terenurilor amenajate si ameliorate.
Scopul executarii lucrarilor de cadastru este sa puna la dispozitia celor interesati, in orice moment, date reale si complete pentru: determinarea stadiului si evolutiei fondului funciar pe judete si pe tara urmatoarele; pentru stabilirea impozitului funciar; cunoasterea fondului imobiliar- edilitar si starea acestuia; pentru intocmirea studiilor si proiectelor pentru sistematizarea teritoriului si localitatilor; obtinerea de date pentru intretinerea strazilor, drumurilor, cailor ferate, etc; amenajarea si exploatarea rationala a padurilor; protectia mediului; solutionarea litigiilor cu privire la terenuri dintre propietari; realizarea bazei de date cadastrale necesare intocmirii SIT-urilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cadastrul General si de Specialitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!