Bunurile Proprii ale Sotilor si Dovada Acestora

Extras din referat Cum descarc?

Familia este principala forma de organizare a vietii in comun a oamenilor legati prin casatorie sau rudenie. Relatiile de familie au o importanta majora rezultand si din reglementarea distincta pe care legiuitorul le-a dat-o. Ele s-au individualizat si s-au delimitat in suficienta masura de relatiile de drept civil, constituind un obiect distinct, de sine statator, vizat de dreptul familiei.
Codul Familiei prezinta casatoria ca fiind actul juridic pentru incheierea caruia este nevoie ca viitorii soti sa isi exprime consimtamantul valabil in conditiile legii. Dupa incheierea casatoriei, sotii au un statut legal de persoane casatorite, in tot timpul cat dureaza aceasta.
Casatoria se incheie in scopul intemeierii unei familii, desi in mod obisnuit prin familie se inteleg parintii si copiii, chiar si numai cei doi soti compun o familie. Casatoria incheiata cu alt scop decat cel al intemeierii unei familii este sanctionata cu nulitatea absoluta.
Incheierea casatoriei genereaza, intre cei care o incheie, raporturi multiple si complexe, de diferite naturi, dintre care numai unele fac obiectul reglementarilor juridice.
Sunt supuse reglementarilor legale in special relatiile de natura patrimoniala, dar si unele cu caracter personal - nepatrimonial, stabilindu-se drepturi si obligatii reciproce intre soti. Importanta unor asemenea dispozitii normative apare cu mai multa intensitate atunci cand intre soti se ivesc neintelegeri in privinta drepturilor si obligatiilor lor si atunci cand se pune problema desfacerii casatoriei prin divort.a
Numeroasele raporturi patrimoniale care iau fiinta intre soti in timpul casatoriei pot fi cuprinse in trei categorii:
a) raporturi care se nasc cu privire la contributia sotilor la cheltuielile casniciei;
b) raporturi cu privire la bunurile lor;
c) raporturi privitoare la obligatia reciproca de intretinere.
In general, raporturile patrimoniale dintre soti sunt stabilite prin normele Codului familiei, dar exista si acte juridice pe care sotii le incheie si isi gasesc reglementarea in Codul civil. De altfel, in acele cazuri in care dreptul familiei nu ofera solutii normative proprii acestora, urmeaza a se face aplicarea dispozitiilor dreptului civil.
Bunurile sotilor, in legatura cu care se creeaza raporturile care au cea mai mare pondere in ansamblul relatiilor patrimoniale dintre ei sunt, potrivit Codului familiei, impartite in: bunuri comune, care constituie regula, si bunuri proprii, care constituie exceptia. Aceasta afirmatie isi are temeiul in aceea ca toate bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt prezumate de lege a fi comune. In schimb, pentru ca un bun sa poata fi considerat propriu al unuia dintre soti, va trebui sa se faca dovada in acest sens. 
Prezumtia de comunitate are la baza realitatea ca, in mod obisnuit, sotii dobandesc bunuri in timpul casatoriei din veniturile ce sunt rezultatul muncii lor. Legiuitorul a inteles sa acorde prioritate comunitatii de bunuri tocmai datorita faptului ca aceasta este destinata acoperirii sarcinilor rezultate din casatorie, precum si cresterii si educarii copiilor.
Acceptiunea care trebuie conferita notiunii de bunuri, folosita de Codul familiei, este aceea din dreptul civil, in sensul ca ea cuprinde bunurile corporale (mobile si imobile) precum si toate drepturile reale (principale si accesorii) si drepturile de creanta, adica tot ceea ce se afla in circuitul civil. Sunt doua categorii de patrimonii legate de persoana sotului: pe de o parte, categoria bunurilor comune ambilor soti, iar, pe de alta parte, categoria bunurilor proprii fiecaruia.
Art. 30 Codul familiei prevede, in alineatul intai, ca: "Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor", iar prin alineatul al treilea instituie o scutire de dovada in ceea ce priveste bunurile comune al caror caracter este prezumat de legiuitor.
Regula este, deci, ca bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune, insa, prin exceptie sotii au, cum rezulta din prevederile art. 31 Codul familiei, si bunuri proprii.
Cele doua categorii mari, bunurile comune si proprii, nu trebuie considerate ca delimitate ireversibil, caci, in anumite imprejurari, bunurile comune pot deveni proprii, ca bunaoara prin impartirea lor in timpul casatoriei. Caracterul de bunuri proprii sau comune poate fi schimbat retroactiv, ca in cazul declararii mortii unuia din soti si a rectificarii ulterioare a datei acesteia sau chiar a anularii hotararii declarative de moarte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bunurile Proprii ale Sotilor si Dovada Acestora.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!