Bugetul - istoric, noțiune, importanță

Cuprins referat Cum descarc?

I. Istoricul bugetului 2
II. Notiunea de buget public 4
III. Natura juridica a bugetului 5
IV. Trasaturile caracteristice ale bugetului 5
V. Importanta bugetului 6
Bibliografie 7


Extras din referat Cum descarc?

I. Istoricul bugetului
Bugetul apare odata cu statul din necesitatea de a reflecta nevoile publice sub forma cheltuielilor publice si sursele de venit sub forma veniturilor publice.
Expresia "buget" provine de la cuvantul "bouge", de origine franceza, care are semnificatia unei pungi de piele in care se tin bani. In Anglia sa folosit pentru prima data aceasta institutie odata cu venirea normanzilor.
Cancelarul tezaurului obisnuia sa deschida in fata Camerei Comunelor o mapa de piele in care erau cuprinse veniturile si cheltuielile de natura publica pentru o perioada de timp. Acest moment coincidea cu deschiderea anului bugetar.
Institutia a fost reglementata printr-o lege pentru prima data in Franta, in anul 1802. In anul 1806 apare intr-o lege a finantelor o reglementare mai moderna si mai exacta.
In tara noastra, in perioada lui Constantin Brancoveanu, apare intr-o forma embrionara institutia bugetului sub denumirea "Condica de venituri si cheltuieli".
Pe timpul lui Nicolae Mavrocordat institutia bugetului se manifesta sub forma unui act (dare de seama) denumit "samile vistieriei". In perioada Regulamentelor Organice ale Munteniei si Moldovei (1831 - 1832) in capitolul I existau referiri la buget sub formularea "inchipuirea cheltuielilor anului viitor". Aceasta formulare sugereaza ideea de buget, dar numai pentru aspectul cheltuielilor.
Prima constitutie romaneasca, care reglementeaza institutia juridica a bugetului, este Constitutia de la 1866, in care se precizeaza ca: ,,in fiecare an Adunarea deputatilor incheie socotelile si voteaza bugetul. Toate veniturile si cheltuielile statului trebuie trecute in buget si in socoteli". Aceleasi dispozitii, referitoare la buget, se vor regasi si in Constitutia de la 1923 si in cea de la 1938. 
Intre cele doua razboaie mondiale institutia bugetului a evoluat in sensul ca el devine un instrument de programare a veniturilor si cheltuielilor publice supus aprobarii parlamentelor si adoptat prin lege. In aceasta perioada Romania a acordat o mare importanta vietii publice pe care a modernizat-o cu sprijinul unei politici financiar-bugetare moderne.
Dupa al II-lea razboi mondial s-a recurs la sistemul pluralitatii de bugete. In socialism bugetul exprima economia centralizata si s-a numit "bugetul central al statului". Sursele bugetare proveneau de la unitatile socialiste cu capital de stat in procent de 90%; un procent de 6% era realizat de sectorul cooperatist (agricol, cooperatie de consum si cea mestesugareasca); restul provenea din sectorul privat, extrem de restrans.
Dupa 1989 a aparut Legea finantelor publice nr. 10/1991, in prezent abrogata, in care bugetul era reglementat dupa cum urmeaza:
- Bugetul administratiei centrale de stat;
- Bugetul asigurarilor sociale de stat;
- Bugetele locale.
Constitutia Romaniei foloseste termenul de Buget Public National. In locul bugetului administratiei centrale de stat s-a folosit termenul de buget de stat. Aceasta formulare ni se pare mai corecta, intrucat este mai cuprinzatoare, conceptul de buget al administratiei centrale de stat nefiind semnificativ pentru toate tipurile de venituri si de cheltuieli destinate vietii publice de interes central.
Prin Legea nr. 72/1996, a finantelor publice, nu se preia conceptul de buget public national, fiind folosita formularea de sistem bugetar compus din: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, bugetul fondurilor speciale, bugetul trezoreriei si bugetul altor institutii. Actuala
Legea finantelor publice (500/2002) nu prevede in mod expres conceptul de sistem bugetar dar, rezulta din lege, ca suntem in prezenta unui sistem bugetar compus din totalitatea bugetelor enumerate la art. 1(2), la care credem ca trebuie adaugat si subsistemul bugetelor locale reglementat de Legea nr. 273/29 iunie 2006, privind finantele publice locale.
In concluzie, fata de solutia actelor normative ce reflecta conceptia bugetara a legiuitorului roman, suntem de acord ca se poate sustine existenta unui sistem bugetar public, ce are doua componente: sistemul bugetar public central, in care sunt incluse toate categoriile de bugete prevazute de art. 1 alin. 2 (din Legea nr. 500/2002) si sistemul bugetar public local, care cuprinde toate categoriile de bugete locale.
Conceptul de sistem bugetar public, cu cele doua componente ale sale, nu trebuie confundat cu notiunea de ,,buget general consolidat", care reprezinta ,,ansamblul bugetelor componente ale sistemului bugetar, agregate si consolidate pentru a forma un intreg" (Legea nr. 500/2002, art. 2 pct. 7). Exista o diferenta de nuanta, daca avem in vedere ca se impune consolidarea bugetelor si agregarea lor pentru a fi in prezenta conceptului la care ne-am referit.
Sistemul bugetar public nu se poate confunda nici cu notiunea de Buget Public National, care cuprinde un ansamblu de bugete expres prevazute in Constitutia Romaniei (Bugetul de stat, Bugetul Asigurarilor sociale de stat si Bugetele locale).


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul - istoric, notiune, importanta.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

I. Tratate, cursuri, monografii
Cristina Onet -  Drept financiar public, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2015, p. 38
Dan Drosu Saguna -  Drept Financiar si Drept Fiscal, vol. II, Editura ,,Desteapta-te romane" S.R.L., Bucuresti, 1992
George Leon -  Elemente de stiinta financiara, vol. II, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1930
T. Mosteanu -  Buget si trezorerie publica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1997
II. Legislatie 
Legea finantelor publice nr. 10/1991
Legea nr. 72/1996
Legea nr. 273/2006
Legea nr. 500/2002


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!