Bugetul

Extras din referat Cum descarc?

Etimologic, termenul buget provine din englezescul budjet care desemna un sac al regelui continand banii necesari acoperirii cheltuielilor publice. Englezescul budjet ar fi derivat din frantuzescul bougette, care desemna o punguta cu bani din piele. Se apereciaza ca termenul englezesc a fost preluat ulterior in lumea intreaga cu semnificatie financiara actuala.
In tara noastra, termenul de buget apare pentru prima data in Regulamentele Organice, document care mentioneaza termenul bindge si expresia inchipuirea cheltuielilor anului viitor. Prima lege a finantelor publice a fost adoptata de Domnul Principatelor Unite Romane, Alexandru Ioan Cuza in 1964, ultima lege care adopta bugetul sub alta forma fiind legea 500/2000 care mareste numarul de tipuri de bugete spre exemplu este precizat: bugetul local, bugetul fondurilor externe nerambursabile.
In legislatia comunitara conceptul anual de buget este dezvoltat in prevederile tratatului privind Uniunea Europeana in materia finantelor comunitare care sunt dezvoltate de Regulamentul financiar aplicabil bugetului general CE nr 1605/2002. Termenul reglementat este acela de buget general al CE. La nivel comunitar, bugetul este definit drept instrument care, pentru fiecare exercitiu financiar, prevede si autorizeaza toate veniturile si cheltuielile considerate necesare pentru Comunitatea Europeana a Energiei Atomice.
Bugetul general al CE este alcatuit din veniturile si cheltuielile comunitatilor care cuprind: veniturile si cheltuielile Comunitatii Europene si veniturile si cheltuielile Comunitatii Europene a Energiei Atomice.
Exista mai multe opinii cu privire la natura juridica a bugetului ca si concept general ,dar indiferent de posibile alte opinii, bugetul este un document destinat evidentierii ansamblului de venituri si cheltuieli dintr-un stat. Din acest punct de vedere, bugetul se dovedeste principalul plan financiar al statului care cuprinde indicatori financiari privind modul de realizare a veniturilor si de efectuare a cheltuielilor statului. Bugetele component ale sistemului bugetar au forta obligatorie a normei de drept si in consecinta natura juridica de lege.
,,Bugetul component al sistemului unitar de bugete nu se adopta printr-un singur document si nici de catre aceeasi autoritate. Astfel se observa faptul ca bugetele locale se aproba unele direct de catre Parlament altele ca anexa a unor bugete aprobate de Parlament, in timp ce unele dintre acestea sunt aprobate de catre ordonatorii de credite, prin hotarare de guvern sau chiar de catre anumite organe abilitate prin legi speciale." 
La nivel central bugetele se aproba dupa cum urmeaza:
Prin lege de Parlament: bugetele de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul fondurilor speciale, bugetul creditelor externe contractate sau garantate de catre stat, si bugetele fondurilor externe nerambursabile.
Prin actul ordonatorului de credite ierarhic superior: bugetele institutiilor publice sunt finantate integral din bugetele ( de stat, al asigurarilor sociale,a fondurilor speciale,din bugetele creditelor externe contractate sau garantate de stat si din bugetele fondurilor externe nerambursabile)
Prin actul organului de conducere cu acordul ordonatorului de credite ierarhic superior: bugetele institutiilor publice finantate integral din venituri proprii.
Prin hotarare de Guvern: bugetul trezoreriei statului
De catre organele abilitate in acest scop prin legi special: bugetele institutiilor publice autonome spre exemplu in cazul B.N.R. bugetul este aprobat de Consiliul de Administratie B.N.R. abilitat prin legea 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.
La nivel local conform legii 273/2006 consiliilor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor, judetelor si de Consiliul General Al Municipiului Bucuresti aproba, dupa caz si in functie de subordonare, urmatorele bugete: bugetele locale, bugetele imprumuturilor externe nerambursabile, bugetele institutiilor publice.
Pana la 15 octombrie Parlamentul primeste spre adoptare din parte Guvernului proiectele legilor bugetare si proiectele de buget iar Ministerul Finantelor furnizeaza Parlamentului la cerere documentatiile care au stat la baza fundamentarii proiectelor legilor bugetare anuale.
Pana la 15 decembrie trebuie sa supuna spre dezbatere proiectele legilor bugetare si de buget astfel incat sa le adopte pana la data de 15 decembrie a anului anterior celui la care se refera proiectul de buget. In timpul dezbaterilor parlamentare nu pot fi adoptate amendamente la legile bugetare, daca legile bugetare nu au fost adoptate pana la 15 decembrie a anului anterior celui care se refera proiectul Guvernul solicita Parlamentului aplicare procedurii de urgenta adica daca legile bugetare nu au fost adoptate cu cel putin 3 zile inainte de expirarea exercitiului bugetar, Guvernul isi va indeplini sarcinile prin raportare la prevederile bugetare ale anului anterior, avand grija ca limitele lunare de cheltuieli sa nu depaseasca 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent sau din sumele propuse in proiectul de buget daca acestea sunt mai mici decat cele ale anului precedent, intarzierea adoptarii legii bugetare influenteaza direct si procedura adoptarii bugetelor locale.
In termen de 15 zile de la data publicarii legii bugetare anuale se aproba: bugetele institutiilor finantate integral de bugetul de stat, bugetele institutiilor publice finantate integral din veniturile proprii.
In termen de 45 de zile de la publicarea legii bugetului de stat autoritatile deliberative locale se pronunta asuprea eventualelor contestatii formulate de proiectul de buget local, adopta proiectul bugetului local.
Daca autoritatile deliberative locale nu aproba proiectele bugetelor de stat in termenul de 45 de zile directiile generale ale finantelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote pana la aprobare iar din bugetele locale se pot efectua plati numai in limita celorlalte venituri incasate.
In termen de 5 zile de la aprobarea bugetelor locale, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale au obligatia sa transmita directiilor generale ale finantelor publice bugetele locale aprobate.
In termen de 10 zile de la primirea bugetelor locale, directiile generale ale finantelor publice intocmesc si transmit Ministerului Economiei si Finantelor bugetele locale pe ansamblul fiecarui judet, grupate, dupa caz, pe comune, orase, municipii, sectoare ale municipiului Bucuresti, pe structura clasificatiei bugetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!