Bugetele Locale

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul.I. Bugetele locale 3
1.1. Conceptul de buget local 3
1.2. Principii care stau la baza elaborarii bugetelor locale 4
1.3.Atributii ale consiliilor locale 7
1.4.Bugetul local instrument de reflectare a autonomiei locale 9
Capitolul.II. Elaborarea si aprobarea proiectelor de bugetele locale 11
2.1. Fundamentarea veniturilor in procesul elaborarii bugetului local 11
2.2. Fundamentarea cheltuielilor in procesul elaborarii bugetului local 13
2.3. Aprobarea proiectului bugetului local 16
Capitolul III. Executia bugetelor locale 17 
Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul.I. Bugetele locale
1.1. Conceptul de buget local
Finantele publice locale isi au originea in autonomizarea autoritatilor teritoriale in administrarea comunitatilor respective.
Comunitatile locale reprezinta colectivitati umane, delimitate teritorial din punct de vedere politic si administrativ, care au autoritati publice diferite de cele ale statului. Autonomia financiara a acestora este absolut necesara ,deoarece autonomia administrativa nu ar fi posibila fara autonomia financiara, care-i asigura suportul material al functionarii. Exista si un alt argument puternic, si anume acel, conform caruia, comunitatile locale isi cunosc posibilitatile proprii privind resursele banesti de provenienta publica si, mai ales, nevoile privind cheltuielile ce trebuie acoperite pentru producerea de servicii publice pe plan local.
Finantele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor reflecta resursele financiare ce se mobilizeaza de la persoane fizice si juridice sub forma impozitelor si taxelor si care sunt destinate realizarii actiunilor social-culturale, serviciilor de dezvoltare publica si a altor actiuni din competenta organelor administratiei publice locale.
In sfera finantelor locale se incadreaza bugetele locale, finantele institutiilor publice locale si alte resurse financiare mobilizate si utilizate la nivel local. 
Bugetele locale reprezinta partea principala a finantelor locale prin care se reflecta raporturile economice de mobilizare a unor resurse financiare necesare realizarii actiunilor social - culturale, economice si de alta natura din competenta autoritatilor administratiei publice locale.
Conform prevederilor Legii Administratiei Publice Locale, autoritatile administratiei publice locale au fost investite cu dreptul la resurse proprii pe care le pot gestiona potrivit atributiilor prevazute prin lege 
Autoritatile administratiei publice locale au competente, raspunderi si obligatii insemnate in domeniul finantelor locale:
-Elaborarea si aprobarea bugetelor locale la termenele stabilite;
-Stabilirea, incasarea si urmarirea impozitelor si taxelor locale in conditiile legii;
-Urmarirea executiei bugetelor locale si rectificarea acestora pe parcursul exercitiului bugetar;
-Stabilirea si urmarirea modului de prestare a serviciilor publice locale;
-Administrarea eficienta a bunurilor din proprietatea publica si privata a unitatilor administrativ teritoriale;
-Administrarea resurselor financiare pe parcursul executiei bugetare in conditii de eficienta;
-Fundamentarea si aprobarea optiunilor si prioritatilor in finantarea cheltuielilor publice locale;
-Elaborarea, aprobarea, modificarea si urmarirea realizarii programelor de dezvoltare ale unitatilor administrativ teritoriale;
-Organizarea si urmarirea efectuarii controlului financiar preventiv propriu, a controlului intern si a controlului asupra obligatiilor fiscale catre bugetele locale. 
Bugetele locale asigura dimensionarea cheltuielilor in limitele veniturilor, fundamentarea resurselor financiare, stimularea initiativei locale, afirmarea autonomiei locale si exercitarea controlului asupra utilizarii fondurilor locale. 
Bugetele locale presupun parcurgerea momentelor de elaborare, aprobare si executare care formeaza procesul bugetar local.
Veniturile si cheltuielile unitatilor administrativ teritoriale se prevad in bugetele ce se elaboreaza pentru fiecare exercitiu bugetar.
1.2. Principii care stau la baza elaborarii bugetelor locale
Elaborarea, aprobarea si executarea bugetelor locale se desfasoara pe baza principiilor autonomiei locale, echilibrarii, anualitatii si realitatii 
Principiul echilibrarii presupune ca bugetele unitatilor administrativ teritoriale ale caror venituri proprii nu acopera cheltuielile necesare sa beneficieze de sume defalcate sau cote din impozitul pe venit de la bugetul de stat precum si de transferuri. In spiritul principiului echilibrului autoritatile administratiei publice locale trebuie sa colecteze veniturile proprii alaturi de veniturile primite prin redistribuire sa acopere cheltuielile prevazute in buget din cursul anului bugetar.
Pe baza principiului anualitatii se delimiteaza perioada pentru care se elaboreaza si executa bugetele locale. Exercitiul bugetar este anual, coincide cu anul calendaristic si se incheie pe baza normelor stabilite de Ministerul Finantelor.
Operatiunile de incasari si plati efectuate in cursul unui an in contul bugetului local sau judetean apartin exercitiului de gestiune a bugetului. Executia bugetara anuala care se incheie la 31 decembrie, ca orice venit neincasat si orice cheltuiala neefectuata pana la data de 31 decembrie se efectueaza in contul bugetului pe anul urmator. Creditele bugetare neutilizate pana la inchiderea anului sunt anulate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetele Locale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!