Brevetul de inventie

Extras din referat Cum descarc?

Inventia este definita in dictionarul explicativ al limbii romane ca fiind o rezolvare sau realizare tehnica dintr-un domeniu al cunoasterii care prezinta noutate si progres fata de stadiul cunoscut pana atunci.
Ca si celelalte drepturi de autor, si drepturile asupra inventiei sunt recunoscute si aparate pe teritoriul Romaniei prin eliberarea unui titlu de protectie de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, in conditiile prevazute de Legea nr. 64/1991.
Brevetul de inventie apartine inventatorului sau succesorului sau in drepturi si este chiar titlul de protectie pentru inventie, care confera titularului sau un drept exclusiv de exploatare, pe durata de valabilitate a acestuia.
Daca o inventie a fost creata de mai multi inventatori, impreuna, fiecare dintre acestia are calitatea de coautor al inventiei, iar dreptul apartine in comun tuturor coautorilor.
In cazul in care aceeasi inventie a fost creata de mai multe persoane, in acelasi timp si independent una de alta, dreptul la brevet apartine aceleia care a depus cea dintai o cerere de brevet la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, sau acelei persoane care are o prioritate recunoscuta.
Conform art. 5 din Legea nr. 64/1991, daca inventatorul este salariat, in lipsa unei prevederi contractuale mai avantajoase acestuia, dreptul la brevetul de inventie va apartine:
- unitatii, pentru inventiile realizate de salariat in exercitarea unui contract de munca ce prevede o misiune inventiva incredintata in mod explicit, care corespunde cu functiile sale; inventatorul beneficiaza de o remuneratie suplimentara stabilita prin contract;
- salariatului, pentru inventiile realizate de catre acesta fie in exercitarea functiei sale, fie in domeniul activitatii unitatii, prin cunoasterea sau folosirea tehnicii ori mijloacelor specifice ale unitatii sau ale datelor existente in unitate, fie cu ajutorul material al acesteia, in lipsa unei prevederi contractuale contrare.
- unitatii care a comandat cercetarea, pentru inventia rezultata dintr-un contract de cercetare in care nu exista o clauza contrara, inventatorul avand dreptul la o remuneratie suplimentara stabilita prin act aditional la contract.
Drepturile banesti ale autorului unei realizari tehnice, care este noua la nivelul unei unitati si utila acesteia, se stabilesc prin contract incheiat intre autor si unitate. Unitatea care aplica aceasta realizare tehnica are obligatia sa ateste calitatea de autor.
Inventatorii, solicitantii sau, dupa caz, si titularii desemnati vor stabili de comun acord si vor comunica la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci persoana indreptatita la eliberarea brevetului, precum si drepturile banesti ale inventatorului in cazul in care brevetul urmeaza a fi eliberat alte persoane decat inventatorului.
O inventie poate fi brevetabila daca are ca obiect un produs, un procedeu sau o metoda. Inventia avand ca obiect un nou soi de planta, un hibrid sau o noua rasa de animal este brevetabila daca acestea sunt noi, distincte, omogene si stabile.
Situatii speciale. Exceptii de la brevetabilitate
Conform legislatiei nationale si internationale, inventiile din domeniul biotehnologiei vor trebui sa indeplineasca o serie de conditii speciale pentru a fi brevetate.
Astfel, aceste inventii devin brevetabile daca se refera la: 
-  un material biologic care este izolat din mediul natural sau este produs prin orice procedeu tehnic, chiar daca inainte se producea in natura;
-  plante sau animale, daca posibilitatea tehnica de realizare a inventiei nu se limiteaza la un anumit soi de plante sau la o anumita rasa de animale;
-  un procedeu microbiologic sau la un alt procedeu tehnic ori un produs, altul decat un soi de plante sau o rasa de animale, obtinut prin acest procedeu;
-  un element izolat al corpului uman sau altfel produs printr-un procedeu tehnic, inclusiv secventa sau secventa partiala a unei gene, chiar daca structura acelui element este identica cu structura unui element natural.


Fisiere in arhiva (1):

  • Brevetul de inventie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!