Brevetul de Inventie

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni generale. 2
2. Functiile brevetului de inventie 4
3. Subiectele protectiei prin brevet de inventie 4
4. Obiectul protectiei prin brevet de inventie 5
5. Drepturile morale ale inventatorilor 6
6. Drepturile patrimoniale ale inventatorilor si ale titularilor brevetelor de inventie.7
Bibliografie. 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni generale
Legislatia Revolutiei franceze recunoaste pentru prima oara, in forma lor moderna drepturile intelectuale pe care le califica ca fiind drepturi de proprietate, calificare care intr-un inteles conventional, se mai pastreaza inca pentru drepturile autorilor de creatii tehnice, care si astazi se numesc drepturi de proprietate industriala. 
Dreptul proprietatii industriale cuprinde brevetele de inventie, modelele si desenele industriale, marcile de fabrica, de comert si de servicii, numele comercial, insemnele, denumirile de origine, indicatiile de provenienta si concurenta neloiala .
Dreptul de inventator este un drept subiectiv complex in al carui continut intra deopotriva drepturi personale nepatrimoniale si drepturi patrimoniale, fara ca unele dintre ele sa aiba primatul asupra celorlalte . Conceptia conform carei dreptul subiectiv al inventatorului este un drept personal a fost pentru prima data elaborata de catre A. Ionascu.
Prin drept de proprietate industriala, in sens obiectiv, se intelege ansamblul normelor juridice care reglementeaza raporturile sociale ce e nasc ca urmare a realizarii, utilizarii, transmiterii sau dobandirii unor creatii stiintifice sau tehnice, a unor semne sau a altor elemente distinctive ale produselor, marfurilor ori serviciilor .
Dreptul exclusiv de exploatare este conferit titularului brevetului pe intreaga durata de protectie a acestuia,durata protectiei fiind de 20 de ani . Limitarea in timp a dreptului exclusiv de exploatare a inventiei de catre titular prezinta o mare importanta si a fost determinata de motive sociale, pentru progresul economic si tehnico-stiintific, cunoscut fiind ca dupa incetarea dreptului exclusiv, folosirea inventiei este libera si gratuita .
Dreptul titularului brevetului se numeste exclusiv pentru ca permite excluderea altor persoane de la exploatarea inventiei si pentru ca titularul brevetului este singurul caruia i se ingaduie aceasta exploatare atat timp cat altora nu le este acordata o autorizare in acest sens, de exemplu pe calea unei licente .
Cu incepere de la data publicarii cererii de brevet, cererea asigura, in mod provizoriu, solicitantului protectie, cu exceptia cazurilor in care cererea de brevet de inventie a fost respinsa,retrasa sau declarata ca fiind considerata retrasa . Aceasta protectie provizorie permite solicitantilor de brevete ca, dupa ce si-au asigurat prioritatea prin constituirea depozitului reglementar national si cu conditia ca tertilor sa le fi fost accesibila,prin publicare, cererea de brevet, sa poata testa valoarea efectiva a inventiilor si sa decida continuarea procedurii de brevetare numai acelea care trec cu succes acest test. Daca cererea a fost inregistrata, dar nu a fost inca publica, nu se poate considera ca s-a produs o contrafacere,in ipoteza exploatarii acelei inventii de un tert anterior publicarii cererii. Prin actuala reglementare nu isi mai pastreaza actualitatea jurisprudenta care deosebea intre, pe de o parte, actiunea penala in contrafacere, socotita ca inadmisibila si, pe de alta parte, actiunea in daune, socotita admisibila .
Drepturile asupra unei inventii sunt recunoscute si aparate pe teritoriul Romaniei prin acordarea unui brevet de inventie de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, in conditiile prevazute de lege. Sunt, de asemenea, recunoscute si aparate drepturile decurgand din brevetul european, conform Legii nr. 64 din 11 octombrie 1991 privind brevetele de inventie.
Un brevet poate fi acordat pentru orice inventie avand ca obiect un produs sau un procedeu, in toate domeniile tehnologice, cu conditia ca aceasta sa fie noua, sa implice o activitate inventiva si sa fie susceptibila de aplicare industrial .
Brevetul de inventie este titlul eliberat de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (O.S.I.M.), care confera titularului si succesorilor acestuia un drept exclusiv de exploatare; inventia brevetata nu poate fi exploatata decat cu autorizatia titularului brevetului.
Drepturile ce decurg din brevet pot fi transmise in tot sau in parte. Transmiterea se poate face prin cesiune sau prin licenta, exclusiva sau neexclusiva, sau prin succesiune legala sau testamentara. Transmiterea produce efecte fata de terti numai incepand cu data publicarii in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala a mentiunii transmiterii inregistrate la OSIM.


Fisiere in arhiva (1):

  • Brevetul de Inventie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!