Biletul la Ordin

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiune
2.Continutul biletului la ordin
3.Avantajele platii prin biletul la ordin
4.Scadenta biletului la ordin
5.Avalizarea biletului la ordin


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiune
In literatura de specialitate si in practica financiara biletul la ordin este denumit uzual instrument de plata, fiind un inscris cu continut si forma consacrat pe baza unor norme acceptate, reprezentand pentru cel ce o detine (beneficiar) drepturi ce pot fi incasate, la vedere sau la termen, in functie de valoarea lor determinata.
Biletul la ordin este un instrument de plata (sau titlu de credit) prin care emitentul isi ia angajamentul de a plati la o anumita data, o suma determinata beneficiarului sau posesorului legitim al instrumentului. Biletul la ordin pune in legatura in procesul crearii sale doua persoane: emitentul si beneficiarul. Emitentul, in calitate de debitor se obliga sa plateasca o suma de bani la un anumit termen sau la prezentare unui beneficiar aflat in calitate de creditor.
In Romania biletul la ordin, ca si cambia, este reglementat juridic prin Legea Nr. 58 din 1934, care isi pastreaza valabilitatea si este in concordanta cu principiile de drept in materie si in comertul international.
2.Continutul biletului la ordin
Legea nr. 58/1934 prevede mentiunile esentiale pe care trebuie sa le cuprinda un bilet la ordin, si anume: 
-denumirea de bilet la ordin;
-data emisiunii;
-cadenta;
-mentionarea obligatie personale si neconditionate de a plati suma de bani;
-numele beneficiarului;
-semnatura subscriitorului sau a emitentului;
-locul de plata.
Spre deosebire de cambie, in biletul la ordin nu figureaza numele trasului, deoarece tragatorul si trasul se identifica cu persoana emitentului. Tot spre deosebire de cambie, care este creata la initiativa creditorului, biletul la ordin este creat la initiativa debitorului.Biletul la ordin poate fi transmis prin gir si poate fi garantat prin aval. 
3.Avantajele platii prin biletul la ordin
Fata de ordinul de plata, efectuarea platii prin bilet la ordin are un mare avantaj si anume ca la scadenta, biletul la ordin devine titlu excecutoriu. Din punct de vedere practic aceasta insemna ca daca debitorul nu si-a achitat datoria, creditorul poate sa treaca la executarea silita a acestuia, eliminandu-se faza indelungata a judecatii si obtinerii unei hotarari definitive care sa fie ulterior investita cu formula executorie. 
Singura cale de atac impotriva executarii biletului la ordin, opozitia la executare, poate fi intentata potrivit art. 62 din Legea nr. 58/1934 asupra acestuia in termen de 5 zile de la data primirii somatiei de executare de catre debitor, iar nu de la data comunicarii actului de procedura, cum este prevazut in general.
Cu privire la emiterea biletelor la ordin fara acoperire in cont, se constata ca, in cazul in care biletul la ordin nu este emis in conditiile prevazute in art. 104 pct. 2 din Legea nr. 58/1934, sunt aplicabile dispozitiile acestei legi privitoare la gir, scadenta, plata, actiunea sau executarea cambiala, regres in caz de neplata si protest, fapta neconstituind infractiune, ci se situeaza in domeniul dreptului civil. 
In cazul in care, insa, prin emiterea biletului la ordin fara acoperire creditorul este indus in eroare, in scopul obtinerii unui folos material injust si daca s-a cauzat acestuia o paguba, fapta constituie infractiunea de inselaciune in conventii prevazuta in art. 215 alin. (3) C. pen.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biletul la Ordin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!