Bigamia

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Introducere.3
Capitolul II. Bigamia.4
Sectiunea 1. Structura infractiunii.5
1.1. Obiectul juridic.5
1.2. Obiectul material.5
1.3. Subiectii infractiunii.6
1.4. Latura obiectiva.7
1.5. Latura subiectiva.8
1.6. Formele infractiunii.8
1.7. Sanctiunea, aspecte proceasule.8
1.8. Cauza speciala de nepedepsire.9
Sectiunea 2. Reglementarea in Noul Cod penal.10
Capitolul III. Speta.11 
Concluzii.12
Bibliografie.13


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I. Introducere
Infractiunile bigamia si abandonul de familie sunt prevazute in Codul penal la Titlul IX. Infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala in Capitolul I. Infractiuni contra familiei. 
Familia indeplineste, ca unitate sociala fundamentala, functii determinate pentru dezvoltarea societatii. Ea este, in acelasi timp, si o realitate biologica, precum si una juridica. Relatiile din cadrul familiei sunt reglementate, ocrotite sau amendate prin norme cuprinse in Codul civil. 
In legatura cu relatiile in familie se nasc diferite raporturi sociale care sunt ocrotite si prin incriminarea infractiunilor cuprinse in capitolul I. Infractiuni contra familiei din titlul IX. al Codului penal. 
Obiectul juridic comun il reprezinta relatiile sociale privind convietuirea in familie, referitoare la caracterul ei monogam, la obligatia de intretinere.
Subiect al infractiunilor contra familiei poate fi, de regula, numai o persoana care apare intr-o anumita calitate, subiectul este calificat ( persoana casatorita in cazul bigamiei, persoana care are obligatia lgala de ntretinere fata de o alta persoana in cazul abandonului de familie, parinte sau persoana careia minorul i-a fost incredintat spre crestere si educare in cazul relelor tratamente aplicate minorului si in cazul nerespectarii masurilor privind incredintarea minorului). La savarsirea infractiunilor contra familiei pot participa insa, ca instigatori sau complici, si persoane care nu au o anumita calitate determinata de relatiile de familie.
Sub aspectul laturii obiective, infractiunile contra familiei se realizeaza prin actiuni, exceptie face numai abandonul de familie care in doua modalitati de savarsire ( art. 305 alin.(1) lit. b si c Cod penal) presupune o inactiune. 
Urmarea imediata este starea de pericol pentru casatorie sau pentru cresterea, educatia minorului. Raportul de cauzalitate rezuta, de regula, din materialitatea faptei, infractiunile din capitolul Infractiuni contra familiei fiind infractiuni de rezultat.
Sub aspectul laturii subiective, aceste infractiuni se comit cu intentie directa sau indirecta. In continutul acestor incriminari nu sunt prevazute cerinte esentiale referitoare la mobil sau scop.
Fapta se consuma in momentul comiterii actiunii specifice elementului material si al producerii urmarii periculoase.
Tentativa in cazul acestor infractiuni este posibila, dar nu este pedepsita de lege.
Sanctiunile sunt relativ blande, unele pedepse cu inchisoarea fiind alternative cu amenda. Se gasesc si cauze de nepedepsire sau de inlaturare a raspunderii penale. 
Capitolul II. Bigamia
Familia este o realitate biologica, sociala si juridica ea reprezentand unul din factori cei mai importanti in directia formarii si perfectionarii continue a membrilor sai. Prin uniunea dintre un barbat si o femeie, prin procreare, prin reglementari legale, familia reprezinta o realitate sociala dar si una juridica. Casatoria uneste pe barbat si femeie in cea mai fireasca comuniune sociala contopind intr-o asemenea masura sentimentele lor recciproce, conceptiile si modul lor de viata, interesele si idealurile lor, incat intre soti iau nastere relatii multiple si de natura diferite, prin care se acopera toata gama vietii spirituale si sociale, de la relatiile de dragoste si prietenie reciproca la cele de asistenta morala si materiala, iar aparitia copiilor creeaza noi si variate relatii intre acestea.
Ocrotirea familiei, consolidarea si apararea acesteia a constituit pentru toate societatile o preocupare de baza, intrucat familia confera valori de solidaritate umana, de sens al existentei, de perpetuare a unor conceptii, de solidaritate morala si materiala, de educare si pregatire a copiilor pentru integrarea lor normala in societate. Familia face obiectul unei permanente atentii si ocrotiri pentru a asigura normala formare, desfasurare si dezvoltare a sa.
In statul nostru familia, ca institutie si ca expresie a valorii sociale pe care o constituie, face obiectul unei permanente atentii si ocrotiri intrucat relatiile de familie si obligatiile pe care le implica presupun ocrotirea, dezvoltarea si consolidarea acestuia. 
Se apreciaza in literatura de specialitate ca in reglementarea relatiilor de familie isi fac aparitia uneori norme cu caracter civil - care rezolva anumite situatii - dar si norme cu caracter penal prin care se solutioneaza anumite fapte care prezinta gradul de pericol social necesar infractiunii. Din aceasta perspectiva, faptele penale care prezinta un asemenea grad de pericol social sunt grupate in capitolul infractiuni cocntra familiel. 
Potrivit art. 303 Cod penal, aceasta infractiune consta in incheierea unei noi casatorii de catre o persoana casatorita. Potrivit dispozitiei art. 303 Cod penal, va raspunde pentru infractiunea de bigamie si persoana necasatorita care se casatoreste cu o persoana pe care o stie ca fiind casatorita.
Faptele prevazute la alienatele 1 si 2 ale art. 302 Cod penal, nu se sanctioneaza daca prima sau cea de a doua casatorie este declarata nula pentru alt motiv decat bigamia.
In Romania, casatoria are caracter monogam si acest principiu fundamental al casatoriei este consacrat in art. 273 din Codul civil in care se prevede ca: este interzisa incheierea unei noi casatorii de catre persoana care este casatorita.
Acest principiu, existent in aproape toate legislatiile altor tari, decurge in mod firesc din fundamentul formei monogame a casatoriei si anume, dragostea reciproca dintre soti.
Incalcarea acestui principiu atrage atat sanctiuni de drept civil ( nulitatea casatoriei nou incheiate) cat si aplicarea unei sanctiuni de drept penal, potrivit dispozitiilor art. 303 Cod penal.
Incriminarea faptei de bigamie a fost necesara pentru ca prin incheierea unei noi casatorii se creaza o situatie imorala si se tulbura grav relatiile de conviutuire socialp din cadrul familiei.


Fisiere in arhiva (5):

  • Bibliografie selectiva.doc
  • Capitolul I.doc
  • Concluzii.doc
  • Planul lucrarii.doc
  • prefata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!