Betia - Cauza care Inlatura Caracterul Penal al Faptei

Cuprins referat Cum descarc?

I. Betia - Reglementarea in Codul Penal 2
II. Definire 3
III. Felurile starii de betie 3
IV. Conditiile betiei accidentale (fortuite) 4
V. Efectele betiei accidentale complete 4
1. Conexitatile betiei accidentale cu alte cauze care inlatura caracterul penal al faptei 4
2. Consecintele savasirii faptei prevazute de legea penala in starea de betie accidentala 5
3. Consecintele juridice ale savarsirii, in stare de betie voluntara, a faptei prevazuta de legea penala 5
4. Efectele juridice ale betiei accidentale complete 5
VI. Spete 6
1. Betia voluntara completa. Circumstanta atenuanta. Conditii 6
2. Fapta este prevazuta de legea penala 9
3. Fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni 10
4. Cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Betia. Conditii 11
5. Stare de ebrietate. Circumstanta agravanta 12
VII. Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

BETIA
I. Betia - Reglementarea in Codul Penal
Art. 49 :
1. Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca faptuitorul, in momentul savarsirii faptei, se gasea, datorita unor imprejurari independente de vointa sa, in stare de betie completa produsa de alcool sau de alte substante. 
2. Starea de betie voluntara completa produsa de alcool sau de alte substante nu inlatura caracterul penal al faptei. Ea poate constitui, dupa caz, o circumstanta atenuanta sau agravanta.
II. Definire
Betia reprezinta o stare psiho-fizica anormala a persoanei datorata actelor pe care le are asupra organismului si facultatilor psihice ale persoanei, anumite substante excitante ori narcotice consumate ori introduse in corpul sau.
Substantele alcoolice ori narcotice introduse in corpul persoanei provoaca devieri de la starea normala psiho-fizica a acesteia, de la diminuarea pana la anihilarea completa a capacitatii psiho-fizice intelective si volitive in determinarea atitudinii fata de faptele pe care le savarseste in aceasta stare 
Cea mai frecventa stare de betie este cea produsa de alcool, numita "betie calda". Exista si "betia rece" care se produce prin consumarea substantelor stupefiante, ca morfina, cocaine, heroina, opiu, hasis sau alte droguri. 
Prin actiunea lor asupra organismului si asupra facultatilor psihice ale persoanei care le consuma, aceste substante ebriante provoaca devieri specifice de la starea psihofizica normala a persoanei. Astfel de devieri conduc la diminuarea , uneori pana la anihilare, a capacitatii psihofizice a persoanei de a-si da seama sau de a fi stapana pe actiunile sau inactiunile pe care le savarseste in aceasta stare. De aceea in reglementarea raspunderii penale a persoanei trebuie sa se tina seama de influenta pe care starea de intoxicatie, oricare ar fi natura si cauzele acesteea, o poate avea asupra capacitatii psihofizice si deci asupra raspunderii persoanei in dreptul penal. 
III. Felurile starii de betie
In doctrina penala se face deosebirea intre diferite forme de betie, de care sunt legate si consecinte juridice distincte.
A. Dupa pozitia persoanei fata de consumarea alcoolului sau a altor substante, starea de betie poate fi:
a) betie accidentala sau involuntara, cand este rezultatul unei intamplari independente de vointa persoanei care a ajuns in aceasta stare (ex: inhalarea vaporilor de alcool din preajma unei instalatii de distilare);
b) betie voluntara, cand persoana a dorit sa consume o cantitate de alcool sau de alta substanta, indiferent daca a vrut sau nu sa se imbete. Distinctia mentionata intereseaza sub aspectul consecintelor juridice pe care le poate avea asupra raspunderii penale.
Betia simpla poate constitui o circumstanta atenuanta, intrucat faptuitorul nu si-a provocat anume aceasta stare pentru a savarsi o fapta prevazuta de legea penala. Dimpotriva, betia premeditata este intotdeauna o circumstanta agravanta a raspunderii penale, deoarece faptuitorul si-a provocat aceasta stare pentru a prinde curaj in savarsirea faptei.
B. Dupa gradul de intoxicatie cu alcool sau alte substante, betia poate fi:
a) betia incompleta, care exista numai atunci cand, datorita intoxicarii cu alcool sau alte substante, persoana se afla intr-o stare de excitabilitate care este in afara normalului, manifestata prin diminuarea capacitatii psihofizice sau prin sporirea agresivitatii. Betia incompleta poate avea diferite grade, incepand cu stare de betie "usoara" si pana la cea "acuta".
b) betia completa, care exista atunci cand procesul de intoxicare cu alcool sau alte substante a trecut de la starea de excibilitate si impulsivitate la starea de cvasiparalizare a energiei fizice si de totala intunecare a facultatilor psihice. Persoana aflata in starea de betie completa nu mai este stapana pe miscarile sale fizice si nu mai are capacitatea de a intelege si voi.
Betia poate fi: 
-cauza care inlatura caracterul penal al unei fapte (art. 49, al. 1, C.p.); 
-circumstanta agravanta(art. 75, al.1, lit. e, C.p.);
-circumstanta agravanta sau atenuanta, dupa caz (art. 49, al. 2, C.p.). 
IV. Conditiile betiei accidentale (fortuite)
Din analiza dispozitiei legale, rezulta ca pentru existenta starii de betie accidentala (fortuita) trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii:
a) faptuitorul sa fie gasit in momentul inceperii sau, eventual, in tot timpul savarsirii faptei, in stare de betie produsa de alcool sau de alte substante. Daca starea de betie nu a existat in momentul inceperii sau in timpul savarsirii faptei, ci anterior sau posterior acesteia, conditia nu este indeplinita;
b) starea de betie sa fi fost accidentala, adica provocata independent de vointa faptuitorului, in conditiile examinate;
c) starea de betie sa fi fost completa, deci faptuitorul sa fi fost lipsit de posibilitatea de a-si da seama de fapta sa;


Fisiere in arhiva (1):

  • Betia - Cauza care Inlatura Caracterul Penal al Faptei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!