Betia

Extras din referat Cum descarc?

1.NOTIUNE
In literatura juridica betia a fost definita ca fiind acea conditie psiho-fizica anormala in care se afla o persoana datorita actiunii unor substante excitante sau narcotice asupra organismului sau,care au fost consumate sau introduse accidental in corpul sau(1),sau starea anormala in care se gaseste o persoana datorita actiunii alcoolului sau altor substante ingerate asupra organismului si facultatitor sale psihice(2).
In conformitate cu dispozitiile art.32 alin.1 C.pen. ,,Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala daca faptuitorul, in momentul savarsirii faptei ,se gasea ,din cauza imrejurari independente de vointa sa ,in stare de betie completa produsa de alcoolsau de alte substante."
Potrivit art.32 alin.2:"Starea e betie voluntara completa produsa de alcool sau de alte substante nu inlatura caracterul penal al faptei. Ea poate constitui ,dupa caz o circumstanta atenuanta sau agravanta."
Dupa cum rezulta din dispozitiile legale sus-mentionate,starea de betie poate constitui in anumite imrejurari,o cauza de excludere a caracterului penal al faptei,iar in altele o cauza de atenuare sau de agravare a pedepsei.
In mod obisnuit cauza care provoaca betia este alcoolul,insa ea poate fi si urmarea consumului de stupefiante(substante halucinogene de genul morfinei , cocainei ,L.S.D.,hasis medicamente ,aurolac,eter,etc.)care provoaca asa zisa ,,betie rece."
Prin actiunea lor asupra organismului si asupra facultatilor psihice ale persoanei care le consuma,aceste substante provoaca devieri specifice de la starea biopsihica normala a persoanei. Astfel de devieri conduc la diminuarea,iar uneori pana la anihilarea capacitatii psiho-fizice a persoanei de a-si da seama sau de a fi stapana pe actiunile sau inactinile pe care le savarseste in aceasta stare De aceea in reglementarea raspunderii penale a persoanei trebuie sa se tina seama de influenta pe care starea de betie,oricare ar fi natura si cauza acesteia, o poate avea asupra capacitatii psiho_fizice a persoanei si pe cale de consecinta,aspra raspunderii sale penale (3)
2.FELURILE BETIEI
Pentru determinarea cat mai exacta a influentei pe care starea de betie o poate avea asupra raspunderii penale,in stiinta dreptului penal se face distinctie intre mai multe feluri de betie , in raport cu diferite criterii si anume:
2.1 in raport de gradul sau de intensitate betia poate fi:
_betie completa- atunci cand procesul de intoxicare cu alcool sau alte substante este atat de avansat incat a dus la cvasiparalizarea energiei fizice si la totala intunecare a facultatilor psihice ale persoanei,aceaste nemai fiind stapana pe miscarile ei fizice si nemai avand capacitatea de a intelege si voi.(4)
Este de precizat ca betia completa -fie accidentala ,fie voluntara -nu se identifica cu betia letargica,comatoasa,pentru ca in aceasta stare toate functiile nervoase cu mici exceptii sunt abolite,subiectul ramanand insensibil la orice excitatie exterioara,reflexele si orice alta miscare sau cuntractare musculara sunt desfiintate ori,in aceasta strare ,savarsirea oricarei fapte prevazute de lgea penala este practic imposibila (5)


Fisiere in arhiva (1):

  • Betia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!