Bazele Legislative ale Securitatii Sanatatii si Relatiilor de Munca

Extras din referat Cum descarc?

Societatea Comerciala Magic Laguna International SRL incheie contract cu un nou angajat pe perioada determinata. Dupa o anumita perioada, drept urmare a stabilitatii in cresterea activitatii, se intocmeste un act aditional la data la care expira contractul si se modifica durata din perioada determinata in perioada nedeterminata. 
Trebuie mentionat ca schimbarea duratei de angajare din perioada determinata in perioada nedeterminata se realizeaza fie prin incheierea unui act aditional prin care se modifica durata contractului, fie prin incetarea contractului de munca incheiat pe durata determinata urmata de incheierea unui nou contract de munca pe durata nedeterminata. 
Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari. 
Art. 83.
Potrivit ultimelor modificari aduse Codului muncii, angajatorii isi rezerva dreptul de a decide tipul de contract pe care urmeaza sa il incheie cu angajatii. Acesta poate fi atat pe perioada nedeterminata cat si pe perioada determinata. Art. 82 alin. (1) din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin punctul 43 din Legea 40/2011 incepand cu 30.04.2011 stabileste ca, un contract individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.
Desi, ca urmare a modificarilor prin Legea 40/2011, Codul muncii nu mai cuprinde dispozitii referitoare la prelungirea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, se pastreaza existenta unei limite maxime a duratei acestuia.
Daca avem un CIM incheiat pe durata determinata de 36 de luni si, prin act aditional prelungim durata acestuia, de exemplu la 48 de luni. In aceasta situatie se stabileste o durata a unui CIM la 48 de luni ceea ce legea imi interzice. Durata contractului individual de munca este cea prevazuta initial, pe care prin act aditio- 
nal vin si o modific, dar o pot modifica pana la cel mult 36 de luni.
Prelungirile nu pot depasi durata maxima de 36 de luni. Temeiul legal il constituie art. 82 alin. (1) din Codul muncii astfel cum va fi modificat prin punctul 43 din Legea 40/2011 incepand cu 30.04.2011.
Durata pentru care s-a incheiat nu influenteaza substantial raportul dintre parti. Potrivit art. 87 din Codul muncii, in principiu, dispozitiile legale, precum si cele cuprinse in contractele colective de munca aplicabile salariatilor cu contract individual de munca pe durata nedeterminata se aplica in egala masura si salariatilor cu contract individual de munca pe durata determinata.
De exemplu, contractul de munca cu timp partial se poate incheia pe durata determinata sau nedeterminata, legea nefacand diferentieri. Totusi, contractele incheiate pe durata determinata sunt avantajoase, in general, pentru angajator, deoarece ele inceteaza automat, de drept, fara sa fie necesara aplicarea procedurii greoaie de concediere.
Nu este necesar preavizul, nu este necesara trecerea pe un alt post vacant, nu este necesara nici macar invocarea vreunui motiv de incetare. Simpla expirare a termenului este suficienta. Angajatorii sunt obligati sa informeze salariatii angajati cu contract de munca pe durata determinata despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale, si sa le asigure accesul la aceste locuri de munca in conditii egale cu salariatii angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata.
Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului. O copie a anuntului se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor. Codul muncii asimileaza prevederile Directivei Consiliului Europei 91/383/CEE privind completarea masurilor ce vizeaza promovarea imbunatatirii securitatii si sanatatii muncii lucratorilor ce au un raport de munca pe durata determinata sau un raport de munca temporara si ale Directivei Consiliului Europei 99/70/CE privind acordul-cadru asupra muncii pe durata determinata.
Astfel, referitor la conditiile de angajare, salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata nu vor fi tratati mai putin favorabil decat salariatii permanenti comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective. Salariatul permanent comparabil este definit ca fiind salariatul al carui contract individual de munca este incheiat pe durata nedeterminata si care desfasoara aceeasi activitate sau una similara, in aceeasi unitate, avandu-se in vedere calificarea/aptitudinile profesionale.
Legea ii permite salariatului sa ia cunostinta de orice posibilitate de a-si continua activitatea, de aceasta data pe durata nedeterminata, in aceeasi unitate, deoarece contractul incheiat pe durata determinata este, adesea, dezavantajos pentru el. Exemplu La incetarea contractului incheiat pe durata determinata, salariatul nu va beneficia de indemnizatie de somaj, potrivit Legii nr. 76/2002, decat daca a avut un stagiu de cotizare mai mare de 12 luni. Daca a fost incadrat pe o durata mai mica de 12 luni, nu va beneficia de ajutor de somaj.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele Legislative ale Securitatii Sanatatii si Relatiilor de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!