Bârfa și prostia

Cuprins referat Cum descarc?

1.BÂRFA
1.1.SEMNIFICAȚII ALE TERMENULUI ,, BÂRFĂ “
1.2.TEORIA ,,LA INCEPUT A FOST BÂRFA “
1.3.CARACTERIZARI ; BÂRFA ȘI BÂRFITORUL
1.4.UTILITATEA BÂRFEI
2.PROSTIA 
2.1.NOȚIUNE
2.2.MANIFESTĂRI ALE PROSTIEI
2.3.PĂRERI DESPRE PROSTIE
2.4.PROSTIA ÎN (ALTE) VERSURI
3.BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1.BÂRFA
1.1.SEMNIFICAȚII ALE TERMENULUI ,, BÂRFĂ “
Conform Dicționarului explicativ al limbii române - DEX (2012), ,, a bârfi “ are mai multe semnificații :
-a vorbi de rău, a ponegri, a defăima, a calomnia, a cleveti ;
-a îndruga verzi și uscate.
,, A ponegri “ ,, a defăima “ ,, a calomnia “ au, ca principiu, aceeași semnificație cu ,,a bârfi”, fiind termini sinonimi.
Verbul tranzitiv ,,a îndruga” înseamnă, printre altele, și ,,a exprima prost ceva; a fi fara șir la vorbă, a vorbi fară rost, nimicuri”. ,,A îndruga verzi si uscate “ semnifică ,,a înșira, a spune fleacuri, nimicuri, vrute si nevrute.
1.2.TEORIA ,, LA ÎNCEPUT A FOST BÂRFA “
O ,,teorie” asupra genezei graiului considera ca ,,la inceput a fost barfa “. Ea a fost lansata de profesorul Robin Dunbar, care preda antropologia la University College din Londra. El sustine ca limba a aparut nu ca urmare a nevoii omului primitiv de a comunica in timpul vanatorii, cum se credea, ci in momentul in care femeile ramase la vatra au inceput sa barfeasca.
În timp ce vanătoarea a facut din bărbat un individ vânjos și laconic, înclinația femeilor spre bârfă și scandal ar fi zamislit graiul.
Cercetările din ultimele decenii, susținute de profesorul Dunbar, au demonstrate ca la primate nucleul societatii e alcatuit din female si nu exista motive sa credem ca societatile primitive au fost diferite.
El mai crede că limba s-a dezvoltat ca produs secundar al puricarii si despaducherii, activitati sociale cu predilectie la primate. Intre strivirea unui purice si a unei capuse ar fi inceput femeile sa vorbeasca sis a barfeasca, sau mai curand sa vorbeasca pentru a barfi.
3
Profesorul Dunbar si-a verificat teoria tragand cu urechea pe culoar la discutiile intre student in pauzele dintre cursuri. El a constatat ca barfa ocupa 70% din conversatiile acestora.
In sensul celor de mai sus, s-a apreciat ca femeile vorbesc mai mult decat barbatii. O femeie rosteste in medie 20.000 de cuvinte pe zi, cu circa 13.000 mai mult decat un barbat. Explicatia ? In creierul femeii sunt ,, alocate mai multe celule pentru vorbire “.
1.3.CARACTERIZĂRI ; BÂRFA SI BÂRFITORUL
Observăm din definițiile și explicațiile de mai sus ca bârfa este un fenomen negativ, subuman, o manifestare contrara moralei si respectului fata de semeni. De aceea, a fost caracterizata ca ,, sora timida a calomniei”; barfa este ,,viciul spiritelor mici, al oamenilor lenesi, sterili in lucruri bune, o josnicie sufleteasca, ce este intotdeauna semnul unei inimi lase si al unui spirit ce a ajuns rau”(De Vernage).Ea este ,,invidia ce traieste din conversatie, spune prosteste lucrurile de care nu este sigura si tace prudent asupra binelui pe care il cunoaste “(Antoine Rivarol, 1753-1801, eseist si pamfletar francez ).Prin intermediul sau are loc ,,usurarea rautatii” (Joseph Joubert, 1754-1824, eseist si moralist francez). Ea ,, inseamna sa auzi ceva ce-ti place despre cineva care nu-ti place (Earl Wilson, 1907-1987, scriitor si jurnalist american).
Se pare ca barfa are totusi un ,, suport “: daca nu e nimic, nici lumea nu spune nimic.
Barfa constituie o veritabila forta, careia nimeni nu i se poate opune . Este chiar ,,cea mai puternica forta din Univers “(Dave Barry, n. 1947, umorist si scriitor american).O dovada o reprezinta si proverbele :
-Apa, vantul si gura lumii nu le poti opri ;
-Gura lumii numai pamantul o astupa ;
-Gura lumii n-o poti coase ;
-Foaie verde loboda, gura lumii sloboda .
Barfa, se pare ,este inevitabila ; e o prezenta cotidiana in viata oamenilor.
Detestata permanent,
O intalnim .. frecvent.
Cu zvonul ce sa faci ?
Este .inuman .sa taci.


Fisiere in arhiva (1):

  • Barfa si prostia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

ALEXANDRU ȚICLEA, VORBIREA ȘI ARTA ORATORICĂ, Ediția a II-a revizuită si adăugită, Editura Universul Juridic, București -2015 .


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!