Bancruta frauduloasă

Cuprins referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE ... 3
2. ELEMENTELE INFRACTIUNII ..3
2.1. Obiectul infractiunii 3
2.2. Subiectul infractiunii ...6 
2.3. Latura obiectiva ...8
2.4. Latura subiectiva .17
3. FORME INFRACTIONALE .18
4. EXPERTIZA 18
BIBLIOGRAFIE .. 22


Extras din referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE
Potrivit art. 241 C. pen.: ,,(1) Fapta persoanei care, in frauda creditorilor:
a) falsifica, sustrage sau distruge evidentele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia;
b) infatiseaza datorii inexistente sau prezinta in registrele debitorului, in alt act sau in situatia financiara sume nedatorate;
c) instraineaza, in caz de insolventa a debitorului, o parte din active se pedep-seste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate".
2. ELEMENTELE INFRACTIUNII
2.1 OBIECTUL INFRACTIUNII
a) Obiectul juridic 
Obiectul juridic al infractiunii de bancruta frauduloasa este format din relatiile sociale privind dreptul de gaj general al creditorilor asupra patrimoniului debitorilor lor, cele privind indeplinirea, in conformitate cu legea, a obligatiilor ce revin persoanelor implicate in afaceri si cele referitoare la valorile sociale protejate in secundar 
Fiind o infractiune complexa, bancruta frauduloasa are atat un obiect juridic principal, cat si unul secundar (adiacent) .
Obiectul juridic principal este constituit din relatiile sociale referitoare la protectia creditorilor fata de datornicii lor care nu respecta regulile de afaceri. Prin savarsirea infractiunii de bancruta frauduloasa este lezat, in cvasitotalitatea cazurilor, dreptul de gaj general al creditorilor comerciali .
Obiectul juridic secundar al infractiunii este reprezentat de relatiile sociale referitoare la valorile adiacent proteguite, care difera in functie de natura faptelor prevazute de legea penala absorbite in continutul infractiunii de bancruta frauduloasa (falsul material, falsul intelectual, sustragerea sau distrugerea de inscrisuri etc.) .
In cazul modalitatilor normative prevazute in art. 241 alin. (1) lit. a) C. pen., obiectul juridic adiacent este identic cu cel al infractiunilor de fals (intelectual si material), de sustragere sau distrugere de inscrisuri, gestiune frauduloasa si inselaciune.
Obiectul juridic secundar al bancrutei frauduloase in modalitatea prevazuta de
art. 241 alin. (1) lit. a), realizata prin falsificarea evidentelor debitorului, este constituit din relatiile sociale privind increderea (fides publica) pe care oamenii trebuie sa o aiba in evidentele debitorului, care are obligatia sa le tina potrivit legii, in sensul ca acestea trebuie sa reflecte adevarul operatiunilor derulate de acesta.
Obiectul juridic secundar al bancrutei frauduloase, in modalitatea prevazuta de art. 241 alin. (1) lit. a) C. pen., comisa prin sustragerea evidentelor debitorului, este format din relatiile sociale privitoare la protectia inscrisurilor care, potrivit legii, constituie documente ce reflecta operatiunile patrimoniale derulate de catre debitor.
Obiectul juridic secundar al bancrutei frauduloase, in modalitatea prevazuta de art. 241 alin. (1) lit. a) C. pen., savarsita prin distrugerea evidentelor debitorului, este constituit din relatiile sociale referitoare la ocrotirea acestor documente contra activitatilor prin care asemenea documente ar putea fi desfiintate.
Obiectul juridic secundar al bancrutei frauduloase, in modalitatea prevazuta de art. 241 alin. (1) lit. a) C. pen., realizata prin ascunderea unei parti a averii debitorului, este format din relatiile sociale privitoare la activitatea de serviciu, daca ascunderea imbraca haina unui abuz in serviciu, sau cele de natura patrimoniala ori fiscala, daca ascunderea este savarsita in alte conditii. De exemplu, cand ascunderea realizeaza continutul unei evaziuni fiscale incriminate de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Daca bancruta se comite in conditiile art. 241 alin. (1) lit. b), respectiv prin infatisarea de datorii inexistente sau prin prezentarea in registrele debitorului, in alt act sau in situatia financiara de sume nedatorate, obiectul secundar este format din relatiile sociale privitoare la activitatea de serviciu, daca fapta imbraca haina unui abuz in serviciu, sau din relatiile sociale de natura fiscala, daca fapta a fost comisa pentru fraudarea unui creditor fiscal.
Infractiunea de bancruta frauduloasa are obiect juridic secundar si in cazul modalitatii prevazute de art. 241 alin. (1) lit. c). Acesta consta in relatiile sociale privind activitatea de serviciu, daca fapta constituie un abuz in serviciu, sau in relatiile sociale de natura fiscala, daca fapta a fost comisa pentru fraudarea unui creditor fiscal.


Fisiere in arhiva (1):

 • Bancruta frauduloasa.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- V. Pasca, Bancruta frauduloasa, Ed. Lumina Lex, 2005;
- V. Berchesan, N. Grofu, Investigarea criminalistica a infractiunilor de evaziune fiscala si bancruta frauduloasa, Editura:Little Star, 2003;
- Noul Cod penal comentat. Partea speciala, vol. II, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2012;
- L.N. Parvu, Bancruta frauduloasa in reglementarea legii privind procedura insolventei, in RDC nr. 12/2006;
- Infractiuni de fals, in V. Dongoroz s.a., Explicatii teoretice ale Codului penal roman. Partea speciala, vol. IV, Ed. Academiei, Bucuresti, 1972;
- A. Ungureanu, A. Ciopraga, Dispozitii penale din legi speciale romane - comentate si adnotate cu jurisprudenta si doctrina, vol. II, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1996;
- V. Pasca, Falimentul fraudulos, Ed. Lumina Lex, 2005;
- M. Zarafiu, Bancruta frauduloasa, infractiune din domeniul afacerilor, in ,,Revista de drept penal" nr. 2/2001;
- Mihail Udroiu, Procedura penala. Partea generala, ed. 6. Ed. C.H. Beck, 2019


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!