Balistică judiciară

Extras din referat Cum descarc?

Balistica judiciara este o parte a criminalisticii care elaboreaza metode si mijloace tehnico - stiintifice de studiere a armelor de foc de mana, a munitiilor acestora si a urmelor impuscaturii, in vederea identificarii armei cu care s-a tras.
Din punct de vedere etimologic, radacinile cuvintului"balistica"se regasesc in termenul latin "balista" si in grecescul "ballo", care inseamna "a arunca". Termenul prvine din antichitate si evidentia un atac cu ajutorul catapultelor, care , printr-un sistem mecanic , aruncau sub un unghi de 450 bolovani sau alt gen de proiectile asupra cetatilor asaltate.
Dezvoltarea industriei de armament, a facut posibila aparitia, pe linga armamentul clasic si a armamentului cu destinatii speciale. Acest tip de armament este utilizat de fortele de mentinere a ordinii publice, de unitatile antiteroriste dar in egala masura si de organizatii mafiote, grupari teroriste sau alte categorii de infractori. Aceste imprejurari impun o noua evaluare a balisticii judiciare, prin prisma realizarii unor cercetari si experimente, care sa puna la dispozitia specialistilor, un vast bagaj de cunostinte, vizind caracteristicile tehnice, urmele, metode si mijloace eficiente de identificare a armamentului incadrat in aceasta categorie. Balistica judiciara, in prezent, are un obiect propriu de cercetare, principii proprii, legaturi cu alte stiinte teoretice si practice si metode proprii de cercetare stiintifica. Aceasta ramura a tehnicii criminalistice nu se identifica cu balistica generala, prima are aplicabilitate in cauzele privind infractiuni comise cu arme de foc, iar cea de-a doua prezinta interes din punct de vedere militar. Balistica generala are doua ramuri: balistica interioara si balistica exterioara. 
Balistica interioara studiaza toate fenomenele si procesele care au loc pe timpul tragerii. Tragerea este un proces termodinamic si gazodinamic complex si rapid, aproape instantaneu. Sursa de energie utilizata si nt combustibilii chimici, sub forma de pulberi balistice, caracterizati de o mare cantitate de energie chimica_. Balistica exterioara este o ramura a mecanicii, care studiaza legile miscarii unui corp greu, aruncat sub un anumit unghi fata de orizont. 
Pentru a intelege mai bine domeniul in cauza ales, in continuare vom avea o prezentare putin mai amananuntita a modului de functionare al unei arme.
Componenta si functionarea armei de foc:
Fiecare arma de foc, indifferent de destinatia sa si alte caracteristici , are trei parti principale:
a)	Teava -  asigura precizia de bataie si imprima pe proiectil importante urme pentru indentificarea armei.
b)	Mecanismul de tragere - constand din : inchizator, percutor, camera de explozie, ejector si gheara extractoare. Aceste piese lasa pe tuburile arse urme utile la identificarea armei.
c)	Patul sau manerul are rolul de a usura folosirea armei. Pe el se imprima urme digitale ale persoanei care trage cu arma.
Inainte de a se realiza impuscatura se efectueaza anumite operatii pregatitoare : introducerea cartusului, apasarea pe tragaci care pune in miscare cuiul percutor care loveste capsa de pe cartus. Prin lovire capsa explodeaza aprinzand pulberea din cartus. Pulberea care arde foarte repede, degaja o mare cantitate de gaze care exercita o puternica presiune in cartus - la unele arme ajunge pana la 3500 atmosfere. Datorita calibrului mai redus al tevii, cu pana la 0,5 mm fata de cel al glontului,  proiectilul este aruncat cu o viteza de peste 900 m pe secunda.
Dupa ce se realizeaza impuscatura, proiectilul, de la iesirea din teava si pana la momentul impactului cu un obiect, datorita fortei gravitationale are o deplasare in linie curba denumita traiectorie.       
Clasificarea armelor de foc
Prin arme de foc, in sensul prevederilor Legii 17/1996 se intelege acele arme a csror functionare determins aruncarea unuia sau a mai multor proiectile, substante aprinse sau luminoase, ori imprastierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare.
Principiul de functionare se intemeiaza pe forta de expansiune a gazelor provenite din detonarea unei capse ori prin explozia unei incarcaturi.
a)	Dupa lungimea tevii
Conform acestui criteriu armele se clasifics in:
- arme cu teavs lungs 50-80 cm (pustile, carabinele, pustile mitraliers, armele de vanstoare, armele de tir cu glont);
- arme cu teavs mijlocie 20-50 cm (pistoalele mitraliers);
- arme cu teavs scurts 3-20 cm (pistoale, revolvere).
b)	Dupa constructia canalului tevii
Raportat la acest criteriu de clasificare armele sunt:
-arme cu teavs liss, care au peretii interiori ai tevii netezi, cum sunt: arme de vanstoare cu alice, arme de tir redus, pitoalele lansatoare de rachete, arme militare de asalt cu teavs liss;
-arme cu teavs ghintuits sunt atat armele destinate vanstorii care au teavs ghintuits, dar in special arme militare:pustile, pustile mitraliers, pistoalele mitraliers, pistoalele, revolverele, etc.;
-arme cu tevi combinate, avand una sau dous tevi lise si una ghintuits.
c)	Dupa destinatie
Conform legii armele de foc sunt:
i.	 Armele militare, confectionate pentru dotarea fortelor armate, folosite in actiuni de neutralizare sau nimicire a personalului si tehnicii de lupta ale inamicului.
Precum si orice alte instrumente, piese sau dispozitive destinate a imobiliza, rani, a ucide ori a distruge, daca prezinta caracteristicile unei arme militare. 
ii.	 Armele de tir, cu glont sau cu alice, special fabricate sau confectionate pentru practicarea tirului sportiv, omologate sau recunoscute ca atare de Federatia Romana de Tir. 
iii.	 Armele de vanatoare, cu glont, cu alice sau mixte destinate practicarii vanatorii. 
iv.	 Armele confectionate special pentru a imprastia gaze nocive, iritante sau de neutralizare.
v.	 Arme ascunse astfel fabricate sau confectionate incat existenta lor sa nu fie vizibila sau bsnuita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Balistica judiciara.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.	Ion Mircea, Criminalistica, ed. fundatiei Chemarea, Iasi, 1992
2.	Emilian Stancu, Criminalistica : stiinta investigarii infractiunilor, vol.I, ed. Tempus SRL, Bucuresti, 1992


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!