Balcani un Butoi de Pulbere

Extras din referat Cum descarc?

Balcani este o denumire istorica si geografica ce provine de la Muntii Balcani. Mai este numita si Peninsula Balcanica deoarece este inconjurata la vest, sud si sud-est de Marea Adriatica, Marea Ionica, Marea Egee, Marea Marmara si Marea Neagra. In prezent din Balcani fac parte urmatoarele tari: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Grecia, Muntenegru, Republica Macedonia si Serbia (inclusiv Provincia Kosovo).
Datorita pozitiei sale geografice, si anume climatul mediteranean si iesirea la mare, in zona Peninsulei Balcanice s-au stabilit cu traiul grupurile antice precum greci, iliri, paioni si traci. Intre ei izbucneau periodic conflicte cauzate de tendintele acapararii teritoriale, pina cind Balcanii au fost cuceriti de catre Imperiul Roman. Impactul cuceririi a fost impunerea culturii romane si limbii latine in zona data. Paralel coexista cultura elena si limba greaca.
In evul mediu conflictul continua, de aceasta data insa bizantinii, bulgarii si sarbii se luptau pentru obtinerea suprematiei si controlului asupra Peninsulei Balcanice. Deja pina la sfirsitul secolului XVI Imperiul Otoman reuseste sa devina el stapinitor al acestei teritorii. Frecventele razboie, care faceau din Peninsula Balcanica un teatru de razboie al tarilor europene impotriva otomanilor, au culminat cu slabirea economica a acestei zone, fiind cea mai slab dezvoltata din Europa. 
Catre 1912-1913 tarile balcanice reusesc sa-si capete independenta de sub dominatia otomana, insa asasinarea Arhiducelui Ferdinand de Austria in Saraievo, capitala Bosniei, duce la izbucnirea Primului Razboi Mondial in 1914.
Nu mult timp a trecut de la incheierea Primului Razboi Mondial, si prin anii 30 ai secolului XX Germania vede in spatiul balcanic o zona de interes din punct de vedere geopolitic si geosrategic. Germania considera ca controlind acest teritoriu va putea sa duca cu succes a razboiului in estul continentului. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial Italia ocupa Albania, iar Germania ocupa Bulgaria si toata partea continentala a Greciei. Interesul Marii Britanii in Balcani era semnificativ, deoarece isi exercita prin inermediul acestei zone controlul asupra imenselor sale colonii. Aceasta explica de ce Churchill propunea mereu alitilor ca armatele hitleriste sa fie atacate in Peninsula Balcanica.
Perioada razboiului rece nu a facut prea mult pentru rezolvarea problemelor litigioase dintre statele de aici. Dimpotriva, dupa caderea Uniunii Sovietice, au pornit o serie de conflicte armate care aveau drept scop dezmembrarea Iugoslaviei. 
Republica Socialista Federala Iugoslavia a fost creata dupa Primul Razboi Mondial fiind alcatuita din Bosnia si Hertegovina, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Slovenia. Razboaiele iugoslave au avut loc in perioada anilor 1991-2001 si au fost calificate drept conflicte etnice. Ele se disputau dintre sirbi pe de o parte si bosniaci, croati si albanezi pe de alta parte. Deasemenea dintre croati si bosniacii din Bosnia si Hertegovina si macedonienii si albanezii din Macedonia. Razboaiele din Balcani sunt considerate ca fiind cele mai mortale conflicte dupa al Doilea Razboi Mondial. Oficial sunt considerate genociduri, iar persoanele cheie sunt acuzate de crime de razboi. Pentru a fi judecati a fost infiintat ,,Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie"
Razboaiele iugoslave pot fi impartite in doua categorii diferite dupa conflicte:
- Razboaiele din perioada destramarii Republicii Socialiste Federative Iugoslavia:
1. Razboiul din Slovenia (1991)
2. Razboiul Croat de Independenta (1991-1995)
3. Razboiul Bosniac (1992-1995)
- Razboaiele din zonele populate de albanezi:
1. Razboiul din Kosovo (1998-1999)
2. Conflictul din Sudul Serbiei (2000-2001)
3. Conflictul din Macedonia (2001)
Cauzele declansarii conflictelor in Balcani au fost nu numai etnice, la aceasta au contribuit si factorii economici si politici. Din punct de vedere economic Republica Iugoslava avea mari datorii externe, salariile au ramas aceleasi insa preturile brusc s-au marit. Tara se afla totodata si intr-o stare de instabilitate politica cind Statele Unite ale Americii, printr-o nota informativa adresata lui Slobodan Milosevici in 1990, unde ei preziceau dezmembrarea Iugoslaviei si razboie civile. In aceste circumstante Croatia si Sloveni sunt primele state care isi declara independenta in 1991. Germania a recunoscut acest fapt si prin intermediul acestor state a inceput sa exercite influenta si asupra celorlalte state din componenta Iugoslaviei. In 1995 cind Crotia se lupta pentru ,,cimentarea" independentei sale, armata americana acorda sprijin, iar CIA oferea informatii militare croatilor. Slobodan Milosevici a fost avertizat de catre Secretarul de Stat al SUA, Lawrence Eagleburger, privitor la despre posibila deteriorare a relatiilor cu Statele Unite si ia sugerat sa nu intreprinda masuri pentru impiedicarea dezmembrarii Iugoslaviei. 
Jurnalul ,,The Guardian" din 22 aprilie 2002 spune ca Pentagonul a fost foarte mult implicat Razboiul Bosniac. Serviciile secrete din Iran, Turcia si SUA organizau vaste operatiuni de contrabanda cu arme spre Bosnia. Totodata extremistii musulmani din Bosnia erau sprijiniti financiar si de Arabia Saudita. Chiar si serviciul secret german a oferit arme si bani musulmanilor bosniaci. Razboiul Bosniac a incetat dupa semnarea Acordului de la Dayton din 1995.


Fisiere in arhiva (1):

  • Balcani un Butoi de Pulbere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!