Bagajul la Dreptul Transporturilor

Extras din referat Cum descarc?

Feluri de bagaje
Aceasta categorie de bunuri se deosebeste in cadrul transporturilor de marfuri propriu-zise. Criteriile care le deosebesc pe unele de celelalte au evoluat in decursul timpului. Se citeaza de pilda ca, in trecut, in Franta, producatorii agricoli pretindeau cailor ferate, la inceputul functionarii lor, sa includa in sfera bagajelor sacii de grau sau viteii pe care ii aduceau sa-i vanda la targ. Astazi asemenea asimilare este inacceptabila.
In prezent, bagajele corespund grosso modo cu lucrurile personale ale calatorului. Sunt considerate ca bagaje obiectele destinate uzului personal al calatorului pentru calatoria sa si sunt continute in cufere, panere, valize, saci de voiaj, geamantane, cutii de palarii sau in alte ambalaje de acest gen. Ele formeaza asa-numitele bagaje de mana, excluzand asadar cuferele de mari dimensiuni.
O alta categorie poarta denumirea de bagaje inregistrate. Calatorul nu le poate lua, de regula, cu sine in compartimentul vagonului, in cabina avionului etc., ci trebuie sa le predea carausului ca lucruri de-sine statatoare. Astfel sunt admise la transport ca bagaje, cu conditia ca ele sa serveasca pentru uzul calatorului:
- fotoliile portative sau rotite pentru bolnavi;
- carucioarele pentru copii;
- instrumente de muzica in cutii sau alte invelisuri;
- materialul pentru reprezentatiile artistilor, cu conditia ca impachetarea, volumul si greutatea sa sa permita de a-l incarca si aseza repede in vagonul de bagaje;
- instrumentele de inginerie, pana la 4 metri lungime si uneltele de lucru manual;
- velocipedele si motocicletele cu un loc, cu conditia ca accesoriile lor sa fie demontate si rezervoarele de benzina sa aiba robinet de golire si sa fie complet goale; de asemenea sunt admise saniutele cu unul si doua locuri, schiurile si velele pentru patinatori.
Mai pot fi adaugate, cu titlu exemplificativ, in aceasta enumerare urmatoarele: cuferele cu esantioane (probe de marfuri) si alte obiecte care nu servesc la uzul personal al calatorului, precum si animalele inchise in colivii sau custi, care prezinta garantii suficiente de soliditate. Ele sunt acceptate ca bagaje, daca tariful prevede aceasta.
Delimitarea dintre cele doua categorii de bagaje prezinta interes, asa cum se va preciza in continuare, atat din punct de vedere al taxelor de transport, cat si al raspunderii carausului. In plus, orice bagaje pot fi primite in depozit temporar de catre caraus, fie inainte de efectuarea calatoriei titularului, fie mai ales la sosire. Desi in acest caz intervine intre parti un contract distinct de cel al transportului, totusi data fiind conexiunea lor vadita, socotim ca depozitul de bagaje nu ar putea fi omis in cadrul preocuparilor care se refera la atare obiecte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bagajul la Dreptul Transporturilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!