Avantaje si Dezavantaje ale Justitiei Restaurative

Extras din referat Cum descarc?

,,Cautarea justitiei inseamna cautarea eterna a fericirii umane... Justitia e fericirea sociala, garantata de ordinea sociala", afirma Hans Kelsen. Pornind chiar si de la aceasta afirmatie putem spune ca societatea, sinergic legata de justitie si aflata intr-o permanenta schimbare, a cautat dintotdeauna un sistem cat mai potrivit pentru sanctionarea comportamentelor deviante ale caror consecinte se rasfrang asupra ,,aproapelui", sistem care sa dea atentie la nevoile si obligatiile sociale care le depasesc pe cele ale partilor imediat interesate. Justitia restaurativa, perceputa uneori ca o reintoarcere la practice traditionale de rezolvare a conflictelor, alteori ca o institutie noua (Doina Balahur, Brian Littlechild, Roger Smith, 2007: 32), pare a fi raspunsul cel mai potrivit la problema restabilirii pacii in comunitate. De ce spun justitia restaurativa si de ce ar alege cineva pentru acest model de justitie in detrimentul celui clasic? Consider ca pentru a raspunde la aceste intrebari este nevoie de o analiza comparativa dintre modelul restaurativ si paradigma clasica de justitie retributiva. 
Ceea ce mi se pare deosebit de interesant, este ca societatea tot vorbeste de ,,indeplinirea actului de dreptate". Ei bine, am raliat la parerile lui Howard Zehr si Ali Gohar si consider ca nu se poate vorbi despre "infaptuirea dreptatii" daca ne mentinem concentrarea exclusiv asupra intrebarilor care conduc sistemele de justitie actuale: Ce legi au fost incalcate? Cine a comis fapta? Ce pedeapsa merita ei? Justitia necesita raspunsuri, insa la intrebari precum: De ce s-a intamplat acest lucru? Cine a fost ranit? Ce nevoi are? Ale cui sunt aceste obligatii si responsabilitati? Cine are o miza in aceasta situatie? Ce proces poate implica partile sa gaseasca solutii si sa previna reaparitia conflictului? Justitia restaurativa ne cere sa schimbam nu doar obiectivele, ci si intrebarile noastre. Mai presus de toate, justitia restaurativa este o invitatie de alaturare intr-un dialog, astfel incat sa putem sprijini si de a invata unii de la altii. (Howard Zehr, Ali Gohar, 2003: 63) ,,Justitia restaurativa incearca sa vindece si sa indrepte raul produs" (Howard Zehr, Harry Mika in: Eugene McLaughlin, Ross Fergusson, Gordon Hughes, Louise Westmarland 2004: 41-42) fiind privita de Tony Marshall ca procesul in cadrul caruia partile implicate intr-o infractiune stabilesc impreuna cum sa trateze consecintele infractiunii si implicatiile sale pentru viitor" (Tony Marshall,1999: 5).
Dupa cum putem observa mai sus, sunt de parere ca justitia restaurativa priveste dintr-o alta perspectiva conflictul. In acest sens, este necesar a face cateva diferentieri. Astfel, diferente majore dintre modelul retributiv si cel restaurativ pleaca mai intai de toate de la definirea delictului. Primul, percepe delictul ca fiind o transgresare a ordinii sociale si, implicit, ca un prejudiciu adus statului iar cel din urma il considera un prejudiciu cauzat victimelor (individuale sau colective). Justitia restaurativa se fundamenteaza pe un "model" ghidat de norme si principii practice, menit sa asigure un tratament mai adecvat al victimei, dar si a delincventului in raport cu victima si intreaga comunitate in timp ce justitia penala traditionala, cu caracter retributiv pune accentul pe pedeapsa, prin aplicarea unei sanctiuni delincventului in raport cu fapta comisa. Reprezentand un nou curent in filozofia penala actuala, justitia restaurativa este un "proces in care toate partile care au legatura cu un anumit delict se organizeaza si colaboreaza pentru identificarea unor cai prin care sa fie inlaturate consecintele negative ale delictului si implicatiile sale pentru viitor". Principiile justitiei restaurative se bazeaza pe negociere, mediere, reparatie, responsabilitate, voluntariat, spirit comunitar, remediere si preventie timpurie. Sistemul de tip restaurativ se focalizeaza asupra reparatiei daunelor si prejudiciilor aduse victimei de catre agresor, pentru ca acesta sa-si constientizeze fapta comisa si sa-si asume direct raspunderea pentru consecintele produse, ceea ce difera de interventia penala retributiva care confera delincventului un rol pasiv, obligat sa suporte o pedeapsa sau o masura de tratament. In mod complementar, in acest tip de justitie se schimba si rolul victimei, care devine actorul principal spre deosebire de justitia clasica unde victima are un rol secundar, uneori fiind chiar complet ignorata, iar alteori chiar "revictimizata". (Lode Walgrave, 1998: 34)


Fisiere in arhiva (1):

  • Avantaje si Dezavantaje ale Justitiei Restaurative.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Balahur, Doina, Littlechild, Brian and Smith, Roger, Restorative Justice Developments in Romania and Great Britain. Sociological - juridical enquires and applied studies of social work, Editura Universitatii Al.I.Cuza, Iasi, 2007;
2. Butoi, Tudorel, Victimologie, Editura Publishing House, Bucuresti, 2004;
3. Consedine, Jim, Browen, Helen, Restorative Justice. Contemporary Themes and Practice, Ed. Ploughsharea Publications, Lyttelton, 1999;
4. Marshall, Tony, Restorative Justice: An Overview, Home Office Research Development and Statistics Directorate, 1999;
5. Walgrave, Lode, Investigating the potentials of restorative justice practice. Washington University Journal of Law and Policy, Vol 36:91, 2011;
6. Walgrave, Lode, Restorative Justice for Juveniles, Ed. Leuven University Press, 1998;
7. Zehr, Howard, Gohar, Ali, The little book of Restorative Justice, 2003;
8. Zehr, Howard, Mika, Harry, Fundamental Concepts of Restorative Justice, pp.41-42, in: Eugene McLaughlin, Ross Fergusson, Gordon Hughes, Louise Westmarland, Restorative Justice. Critical Issues, Ed. Sage Publications, London, 2004.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!