1. PREZENTARE GENERALA CONSILIUL CONCURENTEI 3 2. INFIINTAREA CONSILIULUI CONCURENTEI 3 3. ORGANIZAREA CONSILIULUI CONCURENTEI 3 4. FUNCTIONAREA CONSILIULUI CONCURENTEI 4 5. PERSONALUL CONSILIULUI CONCURENTEI 6 6. ATRIBUTIILE CONSILIULUI CONCURENTEI 7 7. RELATIILE CONSILIULUI CONCURENTEI CU ALTE STRUCTURI PUBLICE 8 9. BAZA LEGALA 9
1. Prezentare Generala Consiliul Concurentei Rolul Consiliului Concurentei in calitate de autoritate administrativa autonoma are doua dimensiuni: una corectiva privind restabilirea si mentinerea un mediu competitiv normal, iar cealalta, dimensiunea preventiva de monitorizare a pietelor si supravegherea actorilor pe aceste piete. In conformitate cu prevederile Legii concurentei 21/1996, Consiliul Concurentei are drept scop protejarea si stimularea concurentei pentru asigurarea unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor. De asemenea, Consiliul Concurentei reprezinta Romania in relatiile cu organizatiile si institutiile internationale de profil si coopereaza cu autoritatile de concurenta comunitare si extracomunitare. 2. Infiintarea Consiliului Concurentei Consiliul Concurentei a fost infiintat prin Legea concurentei nr. 21/1996, modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2003 si Ordinul nr. 326/2005. Conform Constitutiei Romaniei revizuita prin Legea 429/2003, art. 73 paragraful (3) litera (t), completat cu art. 166 paragrafele (2) si (3), care stabilesc tipurile de legi organice si modul de infiintare al organelor de specialitate ca autoritati administrative autonome aflate in subordinea Guvernului Romaniei, Legea concurentei, nr. 21/1996 actualizata cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 3 urmatoarele: ,,Administrarea prezentei legi si punerea ei in aplicare sunt incredintate Consiliului Concurentei, ca autoritate administrativa autonoma, investita in acest scop, in conditiile, modalitatile si limitele stabilite prin dispozitiile ce urmeaza" 3. Organizarea Consiliului Concurentei Organizarea Consiliului Concurentei este evidentiata in Organigrama prezentata in continuare. 4. Functionarea Consiliului Concurentei Consiliul Concurentei isi desfasoara activitatea si delibereaza in plen si in comisii. Fiecare comisie este formata din 2 consilieri de concurenta in componenta stabilita de Presedintele Consiliului Concurentei, pentru fiecare caz in parte, si este condusa de catre un vicepresedinte al Consiliului Concurentei. Presedintele Consiliului Concurentei ordona efectuarea de investigatii si desemneaza raportorul pentru fiecare investigatie. Plenul Consiliului Concurentei este un organ colegial si este format din 7 membri, dupa cum urmeaza: un presedinte, 2 vicepresedinti si 4 consilieri de concurenta. Numirea membrilor Plenului Consiliului Concurentei se realizeaza de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului. Durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurentei este de 5 ani, acestia putand fi reinvestiti cel mult inca o data.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).