Audierea prin videoconferință și livrările supravegheate

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere 
Atunci cand intr-un dosar penal exista elemente de extraneitate, statele isi pot acorda asistenta judiciara in materie penala, in vederea solutionarii acelui dosar. Asistenta se realizeaza urmand regulile prevazute in tratate bilaterale sau multilaterale incheiate in acest sens. Aceste tratate sau conventii se supun logicii contractelor, devenind obligatorii numai daca toate partile implicate sunt de acord cu textul tratatului, prin ratificare sau aderare. Regulile de interpretare a tratatelor sau conventiilor sunt stabilite prin Conventia de la Viena cu privire la interpretarea tratatelor.
Din punct de vedere teoretic, asistenta judiciara in sens larg cuprinde extradarea, transferul procedurilor penale, recunoasterea si executarea hotararilor, precum si transferul persoanelor condamnate. Asistenta judiciara in sens restrans exclude problematica extradarii si, din punctul de vedere al practicienilor, cuprinde sprijinul furnizat de autoritatile judiciare ale unui stat celor din alt stat pentru realizarea anchetelor si cercetarii judecatoresti, sprijin ce poate cuprinde comunicarea de citatii sau alte acte de procedura sau furnizarea de informatii, dar si echipe comune de ancheta.
Asistenta judiciara in materie penala este un principiu al cooperarii judiciare internationale si se utilizeaza atunci cand un stat este incapabil sa demareze o ancheta sau o procedura singur si are nevoie de ajutorul unui alt stat in acest sens, de exemplu, pentru audierea martorilor sau pentru supravegherea persoanelor aflate in deplasare in afara teritoriului statului solicitant.
Necesitatea combaterii eficiente a criminalitatii transfrontaliere a impus si o alta delimitare, intrucat cooperarea internationala in materie penala include si metode moderne de ancheta, precum audierile prin videoconferinta, livrari supravegheate de obiecte ilicite, folosirea de investigatori sub acoperire etc. De aceea, organele de aplicare a legii au un rol determinant in asistenta judiciara. Astfel, asistenta in care sunt implicati numai procurorii si judecatorii se numeste asistenta judiciara, pe cand asistenta in care, pe langa magistrati sunt implicati si politistii si vamesii, se numeste asistenta reciproca sau cooperare internationala.
2. Asistenta judiciara 
In cadrul Uniunii Europene, un moment important in dezvoltarea asistentei reciproce este reprezentat de adoptarea si intrarea in vigoare a Conventiei din 29 mai 2000 privind asistenta judiciara reciproca in materie penala intre statele membre ale Uniunii Europene(Conventia 2000).
Pentru Romania, Conventia intra in vigoare la 1 decembrie 2007 si se aplica in relatia cu celelalte state membre care au devenit parte la ea pana in prezent.
Audierea martorilor si expertilor prin videoconferinta (articolul 10 al conventiei) precum si livrarile supravegheate (art. 12 al conventiei) sunt proceduri speciale prevazute de Conventia din 29 mai 2000.
Videoconferinta poate fi folosita pentru audierea unui martor sau expert, dar chiar si a invinuitilor si inculpatilor, insa pentru acestia din urma numai in anumite conditii (articolul 10.9).
Articolul 73 al conventiei de aplicare a acordurilor Schengen care limita livrarile supravegheate in cazul infractiunilor legate de traficul de stupefiante a fost abrogat si inlocuit de articolul 12 al Conventiei din 29 mai 2000, care impune statelor parti sa prevada in dreptul lor intern posibilitatea de a proceda la livrari supravegheate pentru orice infractiune care da loc la extradare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Audierea prin videoconferinta si livrarile supravegheate.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!