Atributiile presedintelui

Extras din referat Cum descarc?

Rolul Presedintelui
Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate. (Articolul 80 - Constitutia Romaniei) 
Alegerea Presedintelui
Presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. [ ] Nici o persoana nu poate indeplini functia de Presedinte al Romaniei decat pentru cel mult doua mandate. Acestea pot fi succesive. (Articolul 81 - Constitutia Romaniei) 
Durata mandatului
Mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului. Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales. Mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa. (Articolul 83 - Constitutia Romaniei) 
Incompatibilitati si imunitati
In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata. Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Presedintele nu poate fi tras la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.(Articolul 84 - Constitutia Romaniei)


Fisiere in arhiva (1):

  • Atributiile presedintelui.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!