Atribuțiile președintelui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rolul Presedintelui

Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate. (Articolul 80 - Constitutia Romaniei)

Alegerea Presedintelui

Presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. [ ] Nici o persoana nu poate indeplini functia de Presedinte al Romaniei decat pentru cel mult doua mandate. Acestea pot fi succesive. (Articolul 81 - Constitutia Romaniei)

Durata mandatului

Mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului. Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales. Mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa. (Articolul 83 - Constitutia Romaniei)

Incompatibilitati si imunitati

In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata. Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Presedintele nu poate fi tras la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.(Articolul 84 - Constitutia Romaniei)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Atributiile presedintelui.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 742 cuvinte
Nr caractere:
9 431 caractere
Marime:
13.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
Atributiile presedintelui, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!