Atributia Guvernului conform Constitutiei

Extras din referat Cum descarc?

In prezent, dispozitiile cadrului care definesc rolul Guvernului Romaniei sunt cuprinse in art.101 din Constitutie, care prevad ca:
(1)Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.
(2)In indeplinirea atributiilor sale, Guvernul coopereaza cu organismele sociale interesate.
(3)Guvernul este alcatuit de prim-ministru, ministrii si alti membri stabiliti prin legea organica.
Aceste prevederi constitutionale consfintesc rolul Guvernului de factor politic in realizarea politicii interne si externe a tarii (pe baza programului sau de guvernare acceptat de Parlament) si de autoritatea publica centrala a puterii executive, cu competenta materiala generala (care exercita conducerea generala a administratiei publice).
Deci constituie o expresie a intereselor politice parlamentare , fiind prin aceasta o institutie politica, Guvernul reprezinta in esenta o autoritate statala. 
Este si motivul pentru care in literatura de specialitate se vorbeste de doua categorii de acte ale Guvernului : acte de guvernamant (care sunt, prin excelenta acte politice) si acte pur administrative (care rezolva problemele tehnico-organizatorice ) ale administratiei publice 
Rolul politic al Guvernului decurge din originea sa parlamentara si din ''dependenta'' sa de programul acceptat de parlament, votul Parlamentului reprezinta increderea acestuia, atat in echipa guvernamentala, cat si in programul pe care il are de infaptuit pe perioada mandatului.
Pe plan statal Guvernul are rolul de, ''a exercita conducerea generala a administratiei publice'' 
Pe acest plan se stabilesc raporturile juridice de drept administrativ care pot fi: de subordonare ierarhica ( fata de ministere , fata de celelalte autoritati ale administratiei publice centrale de specialitate si de prefecti ), de colaborare ( fata de autoritatile centrale de specialitate autonome) sau de tutela administrativa (fata de consiliile locale, primarii si consiliile judetene).
Precizandu-se natura juridica si rolul ce-i revine, noua sa lege organica , legea nr.215/2001, defineste guvernul, in art.1 alin.1 ca fiind, ''autoritatea publica a puterii executive, care functioneaza in baza votului de incredere acordat de Parlament si care asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice''.


Fisiere in arhiva (1):

  • Atributia Guvernului conform Constitutiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!