Aspecte Teoretico - Practice privind Efectuarea Perchezitie in Republica Moldova Comparativ cu Romania

Cuprins referat Cum descarc?

1.Temeiurile pentru efectuarea perchezitiei
2.Persoanele prezente la efectuarea perchezitiei sau ridicarii de obiecte si documente 
3.Procedura efectuarii perchezitiei sau ridicarii de obiecte si documente
4.Perchezitia corporala si ridicarea inscrisurilor,documentelor
5.Procedura perchezitiei sau ridicarii efectuate in localurile misiunilor diplomatice
6.Procesul-verbal al perchezitiei sau ridicarii
7.Aspecte problematice privind efectuarea perchezitiei
8.Prezentare comparativa a institutiilor perchezitiei si arestarii preventive in Germania, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana


Extras din referat Cum descarc?

Temeiurile pentru efectuarea perchezitiei
Organul de urmarire penala este in drept sa efectueze perchezitie daca din probele acumulate sau din materialele de investigatie operativa rezulta o presupunere rezonabila ca intr-o anumita incapere ori intr-un alt loc sau la o anumita persoana se pot afla instrumente ce au fost destinate pentru a fi folosite sau au servit ca mijloace la savirsirea infractiunii, obiecte si valori dobindite de pe urma infractiunii, precum si alte obiecte sau documente care ar putea avea importanta pentru cauza penala si care prin alte procedee probatorii nu pot fi obtinute.
Perchezitia se poate efectua si in scopul descoperirii unor persoane cautate, precum si a unor cadavre umane sau de animale. 
Perchezitia se efectueaza in baza ordonantei motivate a organului de urmarire penala si numai cu autorizatia judecatorului de instructie. 
In caz de delict flagrant, perchezitia se poate efectua in baza unei ordonante motivate fara autorizatia judecatorului de instructie, urmind ca acestuia sa i se prezinte imediat, dar nu mai tirziu de 24 de ore de la terminarea perchezitiei, materialele obtinute in urma perchezitiei efectuate, indicindu-se motivele efectuarii ei. Judecatorul de instructie verifica legalitatea acestei actiuni procesuale. 
In cazul constatarii faptului ca perchezitia a fost efectuata legal, judecatorul de instructie confirma rezultatul acesteia printr-o incheiere motivata. In caz contrar, prin incheiere motivata, recunoaste perchezitia ca fiind ilegala. 
Temeiurile pentru ridicarea de obiecte sau documente
Organul de urmarire penala este in drept sa ridice obiectele sau documentele care au importanta pentru cauza penala daca probele acumulate sau materialele de investigatie operativa indica exact locul si persoana la care se afla acestea. 
Ridicarea de documente ce contin informatii care constituie secret de stat, comercial, bancar, precum si ridicarea informatiei privind convorbirile telefonice se fac numai cu autorizatia judecatorului de instructie. 
Ridicarea de obiecte sau documente in alte situatii se efectueaza in baza ordonantei motivate a organului de urmarire penala. 
Persoanele prezente la efectuarea perchezitiei sau ridicarii de obiecte si documente
In caz de necesitate, la efectuarea perchezitiei sau ridicarii de obiecte si documente poate participa interpretul sau specialistul. 
La efectuarea perchezitiei sau ridicarii de obiecte si documente trebuie sa fie asigurata prezenta persoanei la care se face perchezitia sau ridicarea ori a unor membri adulti ai familiei acesteia, ori a celor care reprezinta interesele persoanei in cauza. Daca prezenta acestor persoane este imposibila, se invita reprezentantul autoritatii executive a administratiei publice locale. 
Ridicarea de obiecte si documente sau perchezitia in incaperile institutiilor, intreprinderilor, organizatiilor si unitatilor militare se efectueaza in prezenta reprezentantului respectiv. 
Persoanele la care se efectueaza perchezitia sau ridicarea de obiecte si documente, precum si specialistii, interpretii, reprezentantii, aparatorii, au dreptul sa asiste la toate actiunile organului de urmarire penala si sa faca in legatura cu aceasta obiectii si declaratii care vor fi consemnate in procesul-verbal. 
Procedura efectuarii perchezitiei sau ridicarii de obiecte si documente
Este interzis de a efectua ridicari de obiecte si documente sau de a face perchezitii in timpul noptii, cu exceptia cazurilor de delict flagrant. 
In baza ordonantei de efectuare a perchezitiei sau a ridicarii de obiecte si documente cu autorizatia judecatorului de instructie, persoana care efectueaza urmarirea penala este in drept sa intre in domiciliu sau in alte incaperi. 
Pina la inceperea perchezitiei sau ridicarii de obiecte si documente, reprezentantul organului de urmarire penala este obligat sa inmineze, sub semnatura, persoanei la care se face perchezitia sau ridicarea copia de pe ordonanta respectiva.
La ridicarea de obiecte si documente, dupa prezentarea ordonantei, reprezentantul organului de urmarire penala cere sa i se predea obiectele sau documentele care urmeaza a fi ridicate, iar in caz de refuz, procedeaza la ridicarea lor fortata. Daca obiectele sau documentele ce urmeaza a fi ridicate lipsesc la locul indicat in ordonanta, persoana care efectueaza urmarirea penala este in drept sa faca perchezitie. Rezultatul perchezitiei urmeaza a fi prezentat, pentru verificare, judecatorului de instructie in termen de 24 de ore. In cadrul efectuarii perchezitiei, dupa prezentarea ordonantei, reprezentantul organului de urmarire penala cere sa i se predea obiectele si documentele mentionate in ordonanta. Institutiile financiare nu pot invoca secretul bancar drept motiv pentru a refuza prezentarea documentelor solicitate. Daca obiectele si documentele cautate se predau benevol, persoana care efectueaza urmarirea penala se limiteaza la ridicarea acestora, fara a mai efectua alte masuri de investigatii.Toate obiectele si documentele ridicate se prezinta tuturor persoanelor prezente la efectuarea perchezitiei sau ridicarii. Obiectele si documentele descoperite in timpul perchezitiei sau ridicarii, a caror circulatie este interzisa de lege, trebuie ridicate indiferent de faptul daca au sau nu legatura cu cauza penala. 
La efectuarea perchezitiei sau ridicarii de obiecte si documente, persoana care efectueaza urmarirea penala are dreptul sa deschida incaperile si depozitele incuiate daca proprietarul refuza sa le deschida benevol, evitindu-se deteriorarea nejustificata a bunurilor.
La efectuarea perchezitiei pot fi utilizate mijloace tehnice, fapt ce va fi mentionat in procesul-verbal. 
Organul de urmarire penala este obligat sa ia masuri pentru a nu se da publicitatii circumstantele privitor la viata intima a persoanei, constatate in legatura cu efectuarea perchezitiei sau ridicarii. 
Persoana care efectueaza urmarirea penala are dreptul sa interzica persoanelor aflate in incapere sau la locul unde se efectueaza perchezitia, precum si persoanelor care au intrat in aceasta incapere sau au venit in acest loc, sa plece ori sa comunice intre ele sau cu alte persoane pina la terminarea perchezitiei. In caz de necesitate, incaperea sau locul unde se efectueaza perchezitia pot fi luate sub paza. 
Procedura perchezitiei sau ridicarii efectuate in localurile misiunilor diplomatice
In localurile misiunilor diplomatice, inclusiv in localurile in care locuiesc membrii misiunilor diplomatice si familiile lor, perchezitia sau ridicarea se poate efectua numai la cererea sau cu consimtamintul statului strain, exprimate de seful misiunii diplomatice. Consimtamintul pentru efectuarea perchezitiei sau ridicarii se solicita prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova.
La efectuarea perchezitiei sau ridicarii este obligatorie prezenta procurorului si a unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova. 
Perchezitia sau ridicarea de obiecte si documente in localurile misiunilor diplomatice se efectueaza conform prevederilor prezentului cod.
Perchezitia corporala si ridicarea inscrisurilor,documentelor
In cazul in care exista temeiuri de a efectua perchezitia sau ridicarea in incaperi, reprezentantul organului de urmarire penala poate extrage obiecte si documente ce au importanta pentru cauza care se afla in hainele, in lucrurile sau pe corpul persoanei la care se efectueaza aceasta actiune de urmarire penala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Teoretico - Practice privind Efectuarea Perchezitie in Republica Moldova Comparativ cu Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!