Aspecte Privind Spălarea Banilor

Extras din referat Cum descarc?

Definitia conceptului de ,,spalarea banilor"
Spalarea banilor proveniti din operatii criminale este numai unul dintre multiplele aspecte ale unui proces mult mai vast bazat, pe de o parte, pe tranzactii financiare globale imense care cresc continuu, iar pe de alta parte, pe investitiile si tranzactiile comerciale care au loc in economia reala. 
Criminalitatea organizata, pentru a-si putea fructifica profiturile obtinute in urma numeroaselor si diverselor activitati infractionale pe care le desfasoara, trebuie sa dea acestor profituri o aparenta de legalitate. Insa acest proces nu este unul usor ci, de multe ori implica eforturi deorsebite si cu participarea voluntara sau involuntara a diversi actori de pe scena economico-financiara nationala, regionala si internationala dar si a unor agenti ai statului.
Organizatiile criminale au dezvoltat si perfectionat de-a lungul timpului numeroase tehnici de disimulare a provenientei banilor, bunurilor si valorilor dobandite prin savarsirea infractiunilor, de aceea, pentru a contracara efectul nefast asupra economiei legale, statele au trebuit sa isi uneasca eforturile prin adoptarea de reglementari comune, atat cu privire la elaborarea unei definitii comune a acestui fenomen dar si cu privire la metodele de combatere si neutralizare a acestuia precum si de adoptare a unor norme de cooperare internationala in acest domeniu deoarece spalarea de bani imbraca dimensiuni internationale.
Notiunea de ,,spalare de bani" se poate defini ca orice actiune de ascundere, disimulare, achizitie, posesie, folosire, investire, miscare, pastrare sau transfer de proprietate, careia legea ii confera, in mod expres, statut de infractiune in legatura cu acte ilegale si infractiuni specificate intr-o astfel de lege care se refera la castigurile provenite din alte infractiuni. Prin urmare, notiunea de ,,spalare a banilor" presupune existenta unei alte infractiuni generatoare de bani murdari, infractiune primara; deci ea consta din orice act care are legatura cu veniturile provenite din acea infractiune primara. 
Pe de alta parte, in domeniul spalarii banilor, legiuitorul roman a adoptat Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism care defineste si incrimineaza spalarea banilor ca fiind schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, in scopul ascunderii sau disimularii originii ilicite a acestor bunuri sau in scopul de a ajuta persoana care a savarsit infractiunea din care provin bunurile sa se sustraga de la urmarire judecata sau executarea pedepsei, ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni, precum si dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni.
Procesul de spalare a banilor
Activitatea de spalare a banilor este un proces deosebit de complex ce presupune cunostinte de specialitate in domeniul economico-financiar, precum si elaborarea unor tehnici si scheme deosebit de sofisticate care au ca scop transformarea naturii ilicite a profiturilor organizatiilor criminale. O tehnica de spalare a banilor este o procedura individuala, pe cand schema presupune o succesiune de proceduri prin care profiturile unor operatiuni ilicite sunt transformate in bani ilegali. O alta distinctie se face intre termenii mentionati anterior si cel de ,,mecanism" de spalare a banilor care desemneaza institutia financiara care faciliteaza spalarea. 
Cu toate aceastea, literatura de specialitate a reusit sa imparta procesul de spalare a banilor in trei etape, fiecare dintre acestea ingloband, la randul lor, o serie intreaga de activitati.
Pentru a fi mai lesne de inteles, unii autori au conferit acestor etape niste denumiri plastice, dupa cum urmeaza: 
a) Prima etapa - ,,prespalarea", adica convertirea banilor murdari in bani curati;
b) A doua etapa - ,,spalarea principala" - conversia banilor in intrari contabile;
c) A treia etapa - ,,uscarea", (reciclarea) banilor pentru a obtine profit.
Prima etapa a procesului de spalare a banilor o presupune ,,plasarea", adica transformarea in numerar a profitului provenit din infractiune, indiferent de forma in care acesta se gaseste si deplasarea fizica a acestora in alta zona de influenta a organizatiei, unde pericolul de descoperire este mai mic. Aceasta etapa este cea mai delicata pentru persoana sau organizatia care desfasoara activitatile specifice intrucat exista un risc foarte ridicat ca organele de aplicare a legii sa descopere sursa ilicita de obtinere a numerarului. In aceasta etapa sunt utilizate diverse tehnici si sunt implicate diferite institutii financiare, cum ar fi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Privind Spalarea Banilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!