Aspecte Generale privind Executarea Silita - Participantii la Executarea Silita

Cuprins referat Cum descarc?

1. NOTIUNEA, NATURA JURIDICA SI SCOPUL EXECUTARII SILITE 3
1.1. Notiunea executarii silite 3
1.2. Natura juridica si scopul executarii silite. 5
2. SPECIFICUL NORMELOR DE PROCEDURA CIVILA CARE REGLEMENTEAZA EXECUTAREA SILITA 8
2.1. Participantii la executarea silita 9
2.2. Partile la executarea silita 10
2.3. Instanta judecatoreasca. 12
2.4. Organele de executare silita 12
2.5. Participarea procurorului la activitatea de executare silita 14
2.6. Tertele persoane. 14
BIBLIOGRAFIE 15


Extras din referat Cum descarc?

1. NOTIUNEA, NATURA JURIDICA SI SCOPUL EXECUTARII SILITE
1.1. Notiunea executarii silite
Hotararea judecatoreasca confera posibilitatea celui care a castigat procesul de a solicita sa valorifice drepturile ce rezulta din aceasta, pe cale silita, daca cel care a pierdut procesul nu-si executa obligatia de bunavoie. 
Executarea silita reprezinta ultima faza a procesului civil si una din formele de manifestare a actiunii civile ; asadar, scopul activitatii judiciare nu se poate limita doar la obtinerea unei hotarari judecatoresti favorabile intrucat simpla recunoastere a dreptului sau obligarea debitorului de a restabili dreptul incalcat ori contestat nu este, adeseori suficienta . 
Astfel, executarea silita poate fi definita ca fiind ,,procedura prin mijlocirea careia debitorul, titular al dreptului recunoscut printr-o hotarare judecatoreasca sau printr-un alt titlu executoriu, constrange cu concursul organelor de stat competente, pe debitorul sau, care nu-si executa de buna voie obligatiile decurgand dintr-un asemenea titlu, de a si le aduce la indeplinire, in mod silit" .
Intrucat, in masa titlurilor executorii ponderea cea mai mare revine titlurilor constituie prin hotarari judecatoresti, legislatia a consacrat procedura executionala ca parte a procesului civil. Imperativul de a integra procesului civil faza executarii rezida din insasi ratiunea de a fi a actiunii civile, care tinde sa asigure realizarea dreptului ca scop si nu numai obtinerea hotararii judecatoresti care consfinteste partii dreptul dedus judecatii.
In aceste conditii, recurgerea la forta de constrangere a statului pentru aducerea la indeplinire a masurilor dispuse printr-o hotarare judecatoreasca apare ca fiind judicioasa si necesara atunci cand executarea acesteia nu se face in mod voluntar (art. 371 C. proc. civ.). Ca forma a constrangerii de stat, executarea realizata prin procedura de executare silita are caracter judiciar, intrucat se integreaza in campul actiunii civile si prin aceasta operei justitiei, functiei jurisdictionale a statului.
Realizarea dreptului pe calea constrangerii are in vedere nu numai dreptul subiectiv (sau interesul legitim incalcat) dar si dreptul obiectiv, ordinea de drept care a fost deopotriva nesocotita o data cu atingerea adusa dreptului subiectiv al titularului .
Trebuie retinut ca executarea silita nu este insa obligatorie, dar ea este intotdeauna posibila, intrucat de ele mai multe ori, debitorul, in fata unei hotarari inzestrate cu forta executorie si putere de lucru judecat, constientizeaza justetea hotararii date, motiv pentru care ca proceda de buna voie la realizarea obligatiei dispuse in sarcina sa. 
Dar, intrucat pot exista si situatii in care debitorul nu-si executa voluntar obligatiile, legiuitorul a instituit un ansamblu de mijloace procedurale de natura a face posibila realizarea efectiva a dreptului in cazurile de opunere ale debitorului la indeplinirea obligatiilor statuate prin hotararea judecatoreasca pronuntata impotriva sa. 
Atunci cand cel condamnat printr-o hotarare judecatoreasca isi indeplineste de bunavoie obligatiile retinute in sarcina sa de catre instanta, se realizeaza o executare voluntara si orice alta procedura pentru finalizarea constrangerii devine inutila; daca insa partea obligata prin hotarare nu o executa de bunavoie, atunci cealalta partea - care a avut castig de cauza - va putea cere executarea silita, situatie ce isi gaseste justificarea in faptul ca atata vreme cat legea recunoaste si garanteaza persoanelor drepturi subiective si interese legitime, ea trebuie sa le puna la dispozitie si mijlocul legal pentru realizarea lor. In lipsa constrangerii, realizata ca mijloc legal prin urmarirea silita a debitorului, dreptul recunoscut printr-o hotarare trecuta in puterea lucrului judecat ar fi o simpla aparenta, iar hotararea judecatoreasca ar deveni inutila. 
Retinem astfel, ca aceasta faza procedurala - executarea silita - se caracterizeaza prin existenta unor norme procedurale destinate a institui mijloace eficiente pentru realizarea dispozitiilor cuprinse intr-un titlu executoriu. Denumirea este consacrata si in alte legislatii, in termeni identici sau asemanatori. Astfel, in Franta, vechiul Cod de procedura civila consacra Titlul al VI-lea din Cartea a V-a (intitulata ,,De l'execution des jugements") tocmai regulilor generale privitoare la executarea silita ("Regles generales sur l'execution forcee des jugements et actes") . 
Legea nr. 91-650 din 9 iulie 1991, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1993 - noua reglementare procesuala din Franta - se refera chiar in primul articol la conceptul de executare fortata sau silita. 
Legislatia provinciei canadiene Quebec se refera si ea in termeni expresi la institutia executarii silite: in acest sens, pot fi date ca exemplu dispozitiile cuprinse in Cartea a IV-a a Codului de procedura civila din Quebec, consacrate executarii hotararilor ("Execution des jugements"). Primul titlu din aceasta carte a executiei voluntare este denumit "De l'execution voluntaire", iar cel de-al doilea titlu este rezervat institutiei denumite in dreptul roman - executare silita (in dreptul francez: "De l'execution forcee des jugements"). In aceeasi ordine de idei, exemplificam si aspecte din Codul de procedura civila italian, care consacra Cartea a III-a procedurii de executare ("Del Prcocesso di executione"). In primul articol din aceasta carte - art. 474 alin. 1 se arata ca executarea silita ("esecuzione forzata") nu poate avea loc decat in temeiul unui titlu executor ("titulo executivo").


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Generale privind Executarea Silita - Participantii la Executarea Silita.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!