Aspecte generale privind cauzele justificative

Extras din referat Cum descarc?

Conceptul de cauze justificative si ratiunea de a fi.
Textul art. 18 NCP consacra institutia cauzelor justificative, prevazand ca nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca exista vreuna dintre cauzele justificative prevazute de lege.
Aceasta inseamna ca o infractiune poate sa nu existe nu numai daca lipseste una dintre trasaturile esentiale ale acesteia, dar si atunci cand fapta concreta, desi prezinta toate aceste trasaturi, este comisa in situatii care ii confera un caracter licit, adica permis in lumina unor cerinte superioare ale ordinii juridice, fiind inlaturat caracterul ilicit al faptei. 
In societate exista nu numai norme care interzic sau ordona anumite comportamente, sub sanctiunea pedepsei, dar si norme permisive, adica norme care inlatura caracterul nepermis al unor fapte, chiar daca sunt descrise intr-o norma de incriminare . Normele permisive, spre deosebire de cele prohibitive sau onerative, nu opereaza numai in cadrul unei ramuri determinate a dreptului (cum ar fi, de pilda, in dreptul penal) ci isi manifesta incidenta in raport cu toate ramurile dreptului . Acestea au la baza interesul statului de a asigura ordinea juridica in ansamblul sau. Asa, de pilda, norma penala referitoare la legitima aparare, desi este inscrisa in Codul Penal, da expresie unor interese superioare ordinii juridice penale, si anume intereselor comune tuturor ramurilor dreptului, mai precis interesului de a asigura ordinea juridica prin permisiunea de a raspunde cu forta la o actiune care foloseste forta (vim vi repellere licet) . 
Clasificarea cauzelor justificative. In functie de modul cum sunt definite de normele juridice, cauzele justificative pot fi explicite, adica prevazute in mod expres de lege, si implicite, adica deduse din reglementarile legale ale unor activitati. Din prima categorie fac parte cele prevazute in art. 19-22 NCP, si anume legitima aparare, starea de necesitate, exercitarea unui drept sau indeplinirea unei obligatii si consimtamantul persoanei vatamate. Din a doua categorie fac parte acele situatii admise de lege care prevad fapte care nu sunt considerate infractiuni (de pilda, perchezitia domiciliara, arestarea preventiva, corectia domestica - art. 489 NCC).
Pe de alta parte, in functie de sfera lor de incidenta, cauzele justificative pot fi generale sau comune, adica cele aplicabile tuturor infractiunilor (de exemplu, legitima aparare) si speciale, adica cele care sunt aplicabile anumitor infractiuni (de pilda, avortul terapeutic). 
1. LEGITIMA APARARE
Notiune - este cauza justificativa care inlatura caracterul penal al faptei, constand in apararea realizata prin savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, pentru a impiedica un atac material, direct, imediat si injust, care pune in pericol persoana celui care se apara, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, daca apararea este proportionala cu gravitatea atacului . (art. 19 alin. 2 NCP).
Legea instituie o prezumtie relativa de legitima aparare in cazul in care atacul consta in fapta unei persoane de a patrunde ori de a incerca sa patrunda fara drept, prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace ori in timpul noptii, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea, iar apararea prezumata legitima este comisa printr-o fapta prevazuta de legea penala pentru a respinge patrunderea fara drept, necesara pentru inlaturarea atacului si proportionala cu gravitatea acestuia . 
Spre deosebire de C.pen. din 1969, NCP nu asimileaza excesul justificat de aparare legitimei aparari, drept cauza justificativa, calificandu-l drept cauza de neimputabilitate, in art. 26 NCP, sub denumirea de exces neimputabil .
Conditiile legitimei aparari
1.1 Conditii privind atacul 
a) Sa existe un atac material - se exercita prin violenta fizica sau prin mijloace care pun in pericol fizic valoarea sociala protejata. Poate consta fie intr-o fapta comisiva, fie intr-o fapta omisiva proprie ori improprie (comisiva prin omisiune), in ipoteza in care prin omisiune se aduce o atingere materiala valorii sociale protejate de norma penala.
b) Atacul sa fie direct - actiunile sau inactiunile sa creeze un pericol care ameninta direct persoana si drepturile acesteia sau un interes general. Nu este necesara existenta unui contact fizic nemijlocit intre agresor si victima sau valoarea ocrotita prin legea penala (de pilda, in cazul atacului constand prin asaltul cu un cutit asupra celui care se apara, acesta din urma nu trebuie sa astepte sa fie agresat pentru a riposta in legitima aparare, atacul fiind in mod evident, indreptat impotriva sa si avand caracter iminent), insa nici nu trebuie sa existe intre acestia un obstacol pe care agresorul nu il poate depasi.
c) Atacul sa fie imediat - atacul sa fie actual (in curs de desfasurare) sau iminent (daca desfasurarea acestuia este o certitudine, nu o eventualitate). Legea nu impune celui care se apara obligatia de a astepta ca atacul material sa fie efectiv declansat, in conditiile in care iminenta atacului era indubitabila fata de dinamica faptelor si de comportamentul atacatorilor.
d) Atacul sa fie injust - atacul sa fie exercitat de o persoana responsabila si nu trebuie sa fie permis de lege (de pilda, opunerea de rezistenta la prinderea in flagrant de catre organele de politie, prin comiterea unei fapte prevazute de legea penala, nu poate justifica retinerea legitimei aparari, intrucat atacul nu este injust). 
e) Atacul sa fie indreptat impotriva celui care se apara, impotriva altei persoane, a drepturilor acestora ori a unui interes general - atacul poate viza una sau mai multe persoane fizice ori persoane juridice si drepturile acestora, un interes general (cel al statului ori al unei persoane juridice de interes national), de pilda, in cazul in care o persoana se pregateste sa detoneze o bomba pe care o are asupra sa.


Fisiere in arhiva (1):

 • Aspecte generale privind cauzele justificative.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Vasile Dobrinoiu, Ilie Pascu, Adrian Mihai Hotca, Ioan Chis, Mirela Gorunescu, Costica Paun, Maxim Dobrinoiu, Norel Neagu, Mircea Constantin Sinescu, Noul Cod Penal comentat. Partea Generala, Editia a III-a, revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2016;
2. Valentin Mirisan - Drept Penal, Partea Generala, Ed. A V-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2017; 
3. Viorel Pasca - Drept Penal, Partea Generala, Editia a IV-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2015;
4. Florin Streteanu, Daniel Nitu - Drept Penal, Partea Generala, Curs Universitar, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2014; 
5. Mihail Udroiu, Drept Penal, Partea Generala, Ed. a III-a, editura Universul Juridic, Bucuresti 2016;
6. Mari-Claudia Ivan, Gheorghe Ivan, Cauzele justificative - colectie coordonata de Mihail Udroiu, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2016.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!