Asistența socială

Extras din referat Cum descarc?

Asistenta sociala este un element esential al securitatii sociale reprezentat de un sistem de norme juridice prin care sunt aplicate masurile de protectie si de conferire a unor prestatii familiilor cu copii, unor categorii de minori si batrani, persoanelor cu dizabilitati si altor persoane indreptatite, sustinute de bugetul de stat sau de cel local.
Potrivit Dictionarului explicativ al limbii romane, asistenta sociala este un sistem de ajutorare materiala a celor inapti de munca si fara mijloacele necesare traiului.
Un alt dictionar precizeaza ca asistenta sociala este o prestatie realizata cu banii statului care se adreseaza celor aflati instare de saracie. Prin natura sa, asistenta sociala este un ajutor acordat de stat. 
Asistenta sociala este reglementata de Legea 292/2011 (care a abrogat Legea nr. 47/2006 privind sistemul national de asistenta sociala).
Sistemul national de asistenta sociala reprezinta ansamblul de institutii, masuri si actiuni prin care statul, reprezentat de autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si societatea civila intervin pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare ori permanente ale situatiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea sociala a persoanei, familiei, grupurilor ori comunitatilor (art. 2 alin. 1 din Legea nr. 292/2011). 
Din definitia notiunii se evidentiaza faptul ca beneficiarii asistentei sociale sunt persoanele aflate in nevoie care fie nu au venituri sau daca sunt, acestea sunt mici, fie au anumite probleme de sanatate sau cu dizabilitati.
Omul ca fiinta sociale, are trei tipuri de nevoi: primare (acestea sunt esentiale vietii -  hrana, imbracamintea, caminul), secundare (importante pentru om, dar nu esentiale -  recreere, lectura), tertiare (nesemnificative -  participarea la teatre, spectacole, cadouri etc.).
Saracia absoluta (marea saracie) reprezinta situatia in care nevoile esentiale nu sunt satisfacute. 
Saracia relativa este exprimata in functie de nevoile sociale comparative. In Uniunea Europeana sunt considerati saraci cei care au resurse reduse care nu le permit modul de viata socotit de oameni ca fiind normal pentru societatea in care traiesc.
In scopul prevenirii, a limitarii si inlaturarii efectelor care pot cauza temporar sau permanent marginalizarea sau excluziunea sociala, prin asistenta sociala, ca componenta a sistemului de protectie sociala, prin art. 2 din Legea nr. 47/2006, statul vine in sprijinul acestor categorii vulnerabile. Astfel scopul asistentei sociale este de a dezvolta capacitatile individuale , cele de grup si colective pentru asigurarea nevoilor sociale, imbunatatirea calitatii vietii si promovarea principiilor de incluziune sociala.
Masurile si actiunile de asistenta sociala sunt realizate prin:
a) beneficiile de asistenta sociala si serviciile sociale sa constituie un pachet unitar de
masuri corelate si complementare;
b) serviciile sociale sa primeze fata de beneficiile de asistenta sociala, in cazul in care
costul acestora si impactul asupra beneficiarilor este similar;
c) sa fie evaluate periodic din punctul de vedere al eficacitatii si eficientei lor pentru a fi permanent adaptate si ajustate la nevoile reale ale beneficiarilor;
d) sa contribuie la insertia pe piata muncii a beneficiarilor;
e) sa previna si sa limiteze orice forma de dependenta fata de ajutorul acordat de stat
sau de comunitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asistenta sociala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Moarcas Costea Claudia Ana, Dreptul securitatii sociale, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2013
2. Panainte Septimiu, Dreptul securitatii sociale -  suport de curs, Iasi, 2014
3. Sanda Ghimpu, Alexandru Ticlea, Constantin Tufan, Dreptul securitatii sociale, Ed. All Beck, Bucuresti, 1998;
4. Tamas Sergiu, Dictionar politic, editia a II-a revazuta si adaugita, Casa de editura si presa ,,Sansa", Bucuresti, 1996, pg. 221.
5. Ticlea Alexandru, Dreptul securitatii sociale, Ed. Universul Juridic, 2013;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!