Asemanari si Deosebiri intre Institutia Extradarii si Institutia Mandatului European de Arestare

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I 5
COOPERARE JUDICIARA INTERNATIONALA IN MATERIE PENALA 5
1. Consideratii introductive privitoare la cooperarea judiciara internationala in materie penala. Cadrul legal existent 5 
2. Prezentare succinta a cadrului legal international si national existent in materia cooperarii judiciare internationale in materie penala 6
3. Principalele modificari aduse in materia mandatului european de arestare de Legea nr. 228/2008 11
CAPITOLUL II 15
FORME DE COOPERARE JUDICIARA INTERNATIONALA IN MATERIE PENALA POTRIVIT REGLEMENTARILOR INTERNE 15
2.1. INSTITUTIA EXTRADARII 16
1. Scurt istoric 16
2. Definitie 17
3. Reglementare 18 
4. Procedura de extradare 30 
a. Extradarea activa 31 
b. Extradarea pasiva 32 
5. Solicitarea si acordarea extradarii 33 
a. Conventii multilaterale 33 
b. Tratate bilaterale 34 
2.2. INSTITUTIA MANDATULUI EUROPEAN DE ARESTARE 36
1. Imunitati si privilegii 38
2. Relatia cu alte instrumente juridice 39
3. Mandatul european de arestare definitie, domeniul de aplicare,, continut emitere si executare 40
a. Definitia mandatului european de arestare 32
b. Autoritatile romane competente 43
c. Domeniul de aplicare 44
d. Continut, emitere si executare 44
e. Transmiterea mandatului european de arestare 45 
f. Conditiile executarii mandatului european de arestare 46 
g. Refuzul executarii mandatului european 46
h. Procedura de executare a mandatului european 47
i. Procedura de predare a persoanei solicitate 50
j. Cereri de predare si extradare concurente 50
k. Declaratii notificate SGCUE in contextul aplicarii mandatiului cu referire la Decizia cadru nr. 584/JAI/2002 51
l. Traducere, transmiterea si evidenta mandatelor europene 51
CAPITOLUL III 59
ASPECTE TEORETICE JURISPRUDENTIALE SI PRACTICE PRIVITOARE LA COOPERAREA JUDICIARA INTERNATIONALA IN MATERIE PENALA 55 
1. Introducere 59 
2. Aspecte teoretice si jurisprudentiale privitoare la mandatul european de arestare 61 
3. Aspecte de practica judiciara privind predarea in baza unui mandat de arestare 74 
Concluzii 88
Bibliografie 90
Anexa nr. 1*) 93
Anexa nr. 2*) 98
Speta Extradarea lui Gregorian Bivolaru 100
Speta Mandat european de arestare. Deducerea arestarii preventive in vederea extradarii efectuate in statul solicitat. Arest la domiciliu. 103


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
COOPERARE JUDICIARA INTERNATIONALA IN MATERIE PENALA
1.1. Consideratii introductive privitoare la cooperarea judiciara internationala in materie penala. Cadrul legal existent 
In termeni generali, cooperarea judiciara internationala in materie penala cuprinde mai multe aspecte, respectiv: asistenta judiciara, extradarea, mandatul european de arestare, transferarea persoanelor condamnate, transferul de proceduri si recunoasterea hotararilor judecatoresti.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene, iar consecinta directa a acestei realitati este aceea ca tara noastra a devenit obligata sa respecte ordinea juridica instituita la nivelul Uniunii.
Consideratii generale privitoare la cooperarea judiciara in materie penala
Cooperarea judiciara in materie penala poate fi inteleasa atat in sens larg, cat si intr-un sens restrans: cooperarea judiciara in sens restrans cuprinde extradarea si mandatul european de arestare, iar cooperarea judiciara in sens larg se refera la transferul procedurilor, transferul persoanelor condamnate, precum si la recunoasterea si executarea hotararilor.
Cooperarea judiciara se refera la sprijinul furnizat de autoritatile judiciare ale unui stat celor ale unui alt stat pentru realizarea anchetelor, comunicarea de citatii sau de alte acte de procedura, sau pentru furnizarea de informatii.
Cooperarea judiciara internationala in materie penala se utilizeaza atunci cand un stat este incapabil sa demareze o ancheta sau o procedura singur si are nevoie de ajutorul unui alt stat in acest sens, de exemplu, pentru audierea martorilor sau pentru supravegherea persoanelor aflate in deplasare in afara teritoriului statului solicitant.
1.2. Prezentarea succinta a cadrului legal international si national existent in materia cooperarii judiciare internationale in materie penala.
Conventia din 29 mai 2000 privind asistenta reciproca in materie penala dintre statele membre ale UE si a Protocolului din 16 octombrie 2001 la aceasta Conventie.
Conventia din 29 mai 2000 privind asistenta reciproca in materie penala dintre statele membre ale U.E. (J.O. C 197 din 12.7.2005, in cele ce urmeaza Conventia din 2000), care a intrat in vigoare in data de 23 august 2005, precum si Protocolul din 16 octombrie 2001 la aceasta Conventie (J.O. C 326 din 21.11.2001, in cele ce urmeaza: Protocolul din 2001), care a intrat in vigoare in data de 5 octombrie 2005, marcheaza etape importante in dezvoltarea asistentei judciare in cadrul U.E. 
Aceste instrumente au scopul de a completa instrumentele existente ale Consiliului Europei si pe cele multilaterale, si in special:
- Conventia Europeana din 20 aprilie 1959 privind asistenta reciproca in materie penala (in cele ce urmeaza: Conventia din 1959 privind Asistenta Reciproca),
- Protocolul sau aditional din 17 martie 1978 (in cele ce urmeaza: Protocolul din 1978),
- Tratatul din 27 iunie 1962 privind extradarea si asistenta reciproca in materie penala dintre Regatul Belgiei, Marele Ducat al Luxemburgului si Regatul Olandei, modificat prin Protocolul din 11 mai 1974 (in cele ce urmeaza Tratatul Benelux).Tratatul Benelux se aplica in contextul relatiilor dintre statele mebre ale Uniunii Economice Benelux; nu a fost niciodata aplicabil Romaniei.
Ulterior a fost adoptat cel de-al Doilea Protocol Aditional din 8 noiembrie 2001 la Conventia din 1959 privind Asistenta Reciproca.
Titlul I al Conventiei din 2000 (,,Prevederi generale") analizeaza maniera in care noile elemente introduse prin aceasta relationeaza cu o serie de aspecte de asistenta judiciara ,,traditionala", apoi se refera la prevederile generale ale Conventiei din 2000 care descriu legatura cu celelalte instrumente ale asistentei judiciare, domeniul sau de aplicare, executarea si transmiterea solicitarilor de asistenta judiciara si autoritatile competente. Sunt discutate formele concrete de asistenta reciproca prevazute in Conventia din 2000, cum ar fi livrarile supravegheate, echipele comune de ancheta, anchetele sub acoperire si alte forme de asistenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asemanari si Deosebiri intre Institutia Extradarii si Institutia Mandatului European de Arestare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!