Potrivit Constitutiei Romaniei, Parlamentul este organul repre zentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii. Acesta are in alcatuire doua Camere: Camera Deputatilor si Senatul, care au puteri egale. Cele doua Camere ale Parlamentului sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit Legii nr. 373/2004 , iar numarul deputatilor si al senatorilor se stabileste in raport cu populatia tarii. Deputatii si senatorii se aleg in cele 42 de circumscriptii electorale pe baza de scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, precum si pe baza de candidaturi independente. Constitutia Romaniei, in articolul 68, stabileste trei reguli in ceea ce priveste incompatibilitatile intre mandatul de parlamentar si alte functii sau ocupatii: a) nimeni nu poate fi in acelasi timp deputat si senator, b) calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate cu exceptia celei de membru al Guvernului, c) alte incompatibilitati sunt stabilite prin lege organica. Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila, printre altele, cu exercitarea oricarei "functii publice de autoritate" , cu exceptia celei de membru al Guvernului. Prin natura ei, incompatibilitatea este intotdeauna doua valente si este reciproca, intrucat priveste relatia dintre doua functii si nu o stare de infirmitate a uneia dintre aceste functii. De asemenea, incompatibilitatea are caracter imperativ, fiind de ordine publica si, deci, obligatorie pentru toate autoritatile publice, inclusiv membrii Parlamentului. Incompatibilitatea nu constituie doar o masura de protectie a functiei in considerarea careia a fost instituita, ci si a celor cu care aceasta functie devine incompatibila, implicand cumulul lor intrucat confuzia de competente si roluri pe care ar crea-o un asemenea cumul este in dauna celor doua functii, a impartialitatii, obiectivitatii si independentei pe care exercitiul lor corect il presupune Analog articolul 104 din Constitutia Romaniei prevede ca functia de membru al Guvernului este incompatibila cu exercitarea altei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de deputat sau de senator. In comparatie se arata ca functia de membru al Guvemului este incompatibila cu exercitarea unei functii de reprezentare profesionala salarizate in cadrul organizatiilor cu scop comercial.
1. Benone Pusca, Iulian Georgel Savenco, Drept Constitutional Si Institutii Politice II, Note de curs, Editura Universitara Danubius, Galati 2015, pag. 92 - 117 2. Tudor Draganu, Drept constitutional si institutii politice, Tratat elementar, vol. I si II, editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998 3. Legea nr. 373/24.09.2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, publicata in M.O. nr. 887/29.09.2004. 4. LEGE nr.96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor 5. Legea nr. 90/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 164 din 2 aprilie 2001
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).