Arbitrajul Comercial

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNEA DE ARBITRAJ
SECTIUNEA I
ISTORICUL INSTITUTIEI
In aceptiunea cea mai larga1 termenul de - arbitraj - desemneaza fie solutionarea unui lirigiu (de orice natura ar fi acesta) de catre un arbitru, fie conducerea unei competitii sportive . 
In domeniul burselor de marfuri arbitrajul mai desemneaaza actiunea simultana de vanzare si cumparare unei marfi, prin care se speculeaza diferentele de pret intre doua piete sau doua termene de livrare diferute.
Avand in vedere faptul ca institutia nu se bucura de o definitie legala nici in sistemul nostru de drept dar nici in alte sisteme unde isi gaseste chiar o mai larga aplicabilitate, acesta sarcina i-a revenit doctrinei care in mod generic a definit arbitrajul ca fiind o alternativa la procesul supus jurisdictiei statale, constand in desemnarea unor persoane particulare pe care partile le insarcineaya sa solutioneye litigiul dintre ele2. Trebuie facuta distinctia intre arbitrajul voluntar, care repreyinta regula si la care partile recurg de bunavoie, avand convingerea ca repreyinta o solutie preferabila recurgerii la justitia statala si arbitrajul obligatoriu, la care partile sunt tinute sa apeleze in virtutea unei dispozitii legale care le obliga in acest sens.
Dintr-o persepectiva privita de dreptul procesual civil arbitrajul reprezinta o modalitate privata de solutionare a litigiului dintre parti, de catre o persoana aleasa de catre acestea.
Arbitrajul, fie voluntar fie obligatoriu, este cunoscut ca modalitate practica de transare a litigiilor dintre particulari din cele mai vechi timpuri. In Romania a fost reglementat pentru prima data prin Codul Calimach. Ulterior prin Codul de procedura civila de la 1865, in Cartea a IV a purtand initial titlul -Despre Arbitrii -a primit o reglementare moderna, in concordanta cu aceea vreme, urmand a fi modificata odata cu trecerea timpului si nuantata in functie de evolutia societatii si a raporturilor juridice la care cel putin una dintre parti are calitatea de comerciant.
CAPITOLUL II
ARBITRAJUL COMERCIAL
SECTIUNEA A II A
DEFINITIE SI AVANTAJE
Din combinarea elementelor mai sus amintite se poate sintetiza urmatoarea defininitie. Arbitrajul comercial este acea modalitate facultativa de solutionare a unui litigiu comercial avand ca obiect drepturi patrimoniale de care partile pot dispune(tranzactionabile), prin investirea unei(sau unor) persoane particulare cu constituirea tribunalului arbitral si cu pronuntarea unei hotarari definitive si obligatorii pentru parti, potrivit unei proceduri de arbitrare stabilita de acestea, de catre arbitri, de catre o institutie permanenta de arbitraj, ori prin asimilarea(receptarea contractuala) a unei alte proceduri edictata de stat, dupa caz.
Dintr-o multitudine de avantaje care-i pot determina pe comercianti sa opteye pentru o astfel de forma de solutionare a diferendelor ivite intre ei in cursul desfasurarii activitatii comerciale, mentionez numai cateva pe care le gasesc mai importante: 
a) Celeritatea. Caracterul simplificat al procedurii de judecata si
impunerea unor termene in care trebuie finalizata aceasta procedura duce la obtinerea unor hotarari definitive, avand forta executorie comparabila cu a hotararilor judecatoresti, intr-un timp mai scurt decat cel cerut de procedura judiciara de drept comun. Un al II lea motiv care conduce la solutionarea cu celeritate a diferendului il constituie, lipsa cailor de atac(in sens strict), impiedicand astfel tegiversarile inutile, dand posibilitatea investirii cu formula executorie a titlului obtinut si punerea sa in executare.
b) Confidentialitatea. Dupa cum bine se cunoaste ca unul din principiile
fundamentale consacrate atat de Constitutie cat si de Codul de procedura civila este principiul publicitatii3, procedura arbitrala este prin excelenta confidentiala.
Caracterul confidential priveste nu numai dezbaterile ci intreaga procedura a arbitrajului, care in multe situatii reprezinta un avantaj nemarginit, oferindu-le partilor interesate o secretizare a afacerii lor si implicit a problemelor cu care se confrunta, neafectandu-le reputatia in mediul de afaceri.
c) Posibilitatea desemnarii arbitrilor de catre parti. In cazul 
arbitrajului, inclusiv cel institutionalizat, partile pot opta pentru desemnarea persoanei pe care o vor investi cu sarcina delicata de a le solutiona litigiul, ceea ce este imposibil de relizat in cadrul instantei statale. Mai mult in cazul desemnarii unui arbitru partile pot opta ca acesta sa aibe o calificare profesionala deosebita, fiind in masura sa solutioneze problema dedusa judecatii fara a fi nevoie sa apeleze la serviciile unui specialist in acel domeniu.
In afara de aceste prime avantaje si pe care le gasesc printre cele mai 
importante, socotesc ca se mai pot mentiona si altele care nici aceste nu pot fi trecute cu vederea: 
- reducerea costurilor implicate de solu'ionarea unui litigiu
- posibilitatea informarii egale a partilor care provin din tari difrrite
- posibilitatea folosirii limbilor straine in arbitraj international
- renuntarea la aplicarea riguroasa a normelor de drept, in cazul arbitrajului de echitate
- caracterul definitiv, obligatoriu si executoriu al hotararilor arbitrale
- o flexibilitate procedurala sporita, fata de procedura instantei statale
SECTIUNEA A III A
FORMELE ARBITRAJULUI COMERCIAL
Doctrina si literatura juridica de specialitate a oferit arbitrajului numeroase clasificari, in functie de diverse criterii de distinctie:
In functie de libertatea partilor de a recurge la arbitraj distingem:
- arbitraj voluntar - atunci cand partile au posibilitatea neangradita de a incheia sau nu o conventie arbitrala, in oricare din formele pe care acesta le poate imbraca. 
- arbitraj obligatoriu - suntem in preyenta unui astfel de srbitraj atunci cand in temeiul unei dispozitii legale, partile sunt tinute sa supuna spre solutionare diferendul aparut intre ele unui arbitru ori unui tribunal arbitral.
In trecut aceasta reprezenta regula, cutumele iar mai tarziu legile scrise prevedeau obligativitatea recurgerii la arbitraj atat in pricinile civile, cat si in cauzele penale, pentru reglementarea raporturilor dintre faptuitor si victima ori mostenitorii acesteia din urma.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arbitrajul Comercial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!