Apocalipsa - Lupta dintre Bine si Rau

Extras din referat Cum descarc?

Sfarsit de lume? Pana acum, fiecare sfarsit de timp a insemnat un nou inceput. Sunt mii de ani de cand oamenii nu inceteaza sa faca scenarii ale Sfarsitului. O data la o mie de ani, teama sfarsitului de lume isi lasa umbra peste locuitorii Terrei. Cei patru cavaleri, lupta Ingerului cu Fiara, intoarcerea triumfala a lui Iisus Christos, Messia. Cuvintele Apocalipsei Sfantului Ioan Teologul de aproape doua mii de ani modeleaza imaginatia oamenilor, iar pe unii ii inspira sa faca noi profetii. Traim in cea de a treia mie de ani crestina. Traim inundatii, cutremure, stiute eclipse si intalniri cu comete, traim momentul alinierii planetelor, dar si razboi, si foamete, si boli nascocite parca pentru a-i pedepsi pe locuitorii noilor Sodome si Gomore. Un Babilon Secund. Traim intr-o zodie nucleara, si buna, si rea, traim dezastre ecologice, dereglari climaterice si intalniri de gradul III. Traim acum un timp in care fiecare vrea sa afle, cu un graunte in plus, ce se va intampla. O zodie in care sunt cercetate profetii, o zodie in care sunt din nou deschise cartile de capatai ale omenirii.
Marea teama, dar si intrebarile, sperantele, fantasmele chiar incep sa-si dezvaluie identitatea: anul 2004 Un final deschis, pentru ca in inima fiecaruia dintre locuitorii planetei lumineaza speranta in promisa pace de o mie de ani. Va fi ea platita cu inca un razboi nimicitor?
Apocalipsa in cuvinte cheie
Mielul: animal de sacrificiu. In Evanghelia lui Ioan, expresia ,,mielul lui Dumnezeu" il desemneaza pe Iisus. In Apocalipsa lui Ioan, mielul - simbolul si numele lui Hristos - are un rol capital: ,,Si am vazut, la mijloc, intre tron si cele patru fiinte si in mijlocul batranilor, stand un Miel, ca injunghiat, si care avea sapte coarne si sapte ochi, care sunt cele sapte duhuri ale lui Dumnezeu, trimise in tot pamantul". Mielul sta pe un tron langa Dumnezeu.
Anul 1000: pare sa nu fi avut o importanta deosebita pentru contemporani. Foarte putini oameni stiau in ce an traiau. 
Antichristul: termen intalnit in Epistolele lui Ioan, unde apare cel ce va veni la sfarsitul vremurilor ca sa-i chinuie pe crestini si va fi doborat de Hristos. In traditia medievala, este asimilat cu fiul Satanei, cu Satana insasi sau cu Fiara din Apocalipsa. Termenul ,,Antichrist" era intrebuintat de clericii care-si denuntau adversarii.
Apocalipsa (din greaca - ,,revelatie"): revelarea tainelor divine. Acest sens s-a restrans progresiv la o parte a Apocalipsei: cea care anunta sfarsitul lumii cu toate ororile sale.
Babilon: orasul in care au fost exilati evreii in secolul al VI-lea i. Hr. In Biblie: orasul raului. In Apocalipsa lui Ioan, este opusul Ierusalimului ceresc. In textele polemice, cu acest nume a fost desemnata Roma, capitala viciului.
Fiara: prezenta in Apocalipsa, asimilata cu Antichristul, reprezenta puterea imperiala romana, apoi prin extensie orice putere care-i persecuta pe crestini. La Ioan, Fiara are zece coarne si sapte capete, se aseamana cu un leopard, are labe de urs si gura de leu. 
Escatologie: (din gr. ,,eschaton" - sfarsit): studiul sfarsitului istoriei. Se numesc escatologice discursurile sau practicile care se ocupa de sfarsitul lumii.
Sfarsitul lumii: pentru crestini, este o certitudine atestata de Scripturi. Va fi precedat de semne vestitoare precum cutremure, eclipse de soare si de luna, caderi de stele; apoi lumea va fi distrusa in incendii. Se va naste o noua lume condusa de Hristos, dupa invierea mortilor.
Armageddon: acest loc, care s-ar traduce prin ,,muntele Meghiddon" (campul de bataie traditional din Canaan) va fi locul infruntarii dintre Iisus si fortele raului. 
Judecata de apoi: anuntata in Noul Testament, corespunde cu a doua venire a lui Iisus, la sfarsitul vremurilor. In fata lui Hristos vor aparea cei vii si cei morti. Cei drepti, asezati de-a dreapta lui Dumnezeu si condusi in imparatia cerurilor vor fi despartiti de pacatosi, asezati de-a stanga si condamnati sa arda in focul etern.
Mesia: ,,unsul" lui Dumnezeu, cel pe care Dumnezeu il trimite pentru a-i salva pe oameni si a pregati sfarsitul vremurilor. Evreii inca il asteapta pe Mesia. Crestinii l-au identificat cu Iisus.
Milenarism: credinta potrivit careia Hristos revine pe pamant pentru a domni o mie de ani, mileniul. Aceasta domnie este doar un armistitiu inaintea luptei finale cu Satana.
Profetie: in evul mediu, termenul desemneaza orice discurs inspirat de Dumnezeu si care dezvaluie intentiile divine. A devenit sinonim cu prezicere sau oracol. Vechiul Testament deosebeste patru mari profeti (Daniel, Ezechiel, Isaia, Ieremia) si doisprezece mici profeti. In Apocalipsa lui Ioan, profetia este un ansamblu de viziuni escatologice.
Satana: din ebr. - ,,acuzator", gr. ,,diabolos" - calomniatorul; de aici - diavolul. La origine era Lucifer, cel mai frumos dintre ingeri, ,,purtatorul de lumina". A vrut sa fie egalul lui Dumnezeu si a fost aruncat in infern impreuna cu ingerii care-l urmau, devenind demon. In Apocalipsa lui Ioan, Satana apare sub forma unui balaur care va fi invins la sfarsitul vremurilor. (M.C.)


Fisiere in arhiva (1):

  • Apocalipsa - Lupta dintre Bine si Rau.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!