Aplicarea legii străine Lex Causae din Dreptul Internațonal Român

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: 
Pe baza reformei legislative, adoptarea Codului civil in 2011 si introducerea prevederilor Codului Civil dreptul international privat in a saptea carte, un articol este dedicat practicii si procedurii de executare a aplicarea legislatiei straine.
Aplicarea dreptului strain in Romania trebuie sa se realizeze numai in limitele si in conditiile stabilite de aceasta, neputandu-se aplica niciodata aceasta lege prin propria ei forta juridica.
Legea romana este aplicata de judecatorul roman (sau de autoritatea competenta care se ocupa de relatiile juridice cu un element strain) in doua moduri principale: lex causae sau altfel decat lex causae.
Acest articol analizeaza aplicarea legislatiei straine in Romania, in conformitate cu lex causae sau diferit decat lex causae.
Cuvinte cheie: lex causae, raporturi juridice cu element de extraneitate, Codul Civil roman. 
1. Introducere:
Raporturile juridice cu element de extraneitate pun problema legii aplicabile, una dintre problemele fundamentale ale dreptului international privat. Problema aplicarii legii straine este srans legata de problema conflictelor de legi si, deci de aparitia acestei notiuni de drept. Conflictul de legi este specific dreptului international privat. In incercarea de a reglementa si de a gasi, pentru fiecare raport juridic cu element strain, solutia cea mai convenabila, tinand seama de natura lui, a fost acceptata ideea ca, uneori, si in anumite conditii, este posibila aplicarea legii straine. Aplicarea dreptului strain a fost admisa indeosebi in domeniile privind starea, capacitatea si raporturile de familie, ideea fiind aceea de a favoriza raporturile intre persoane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicarea legii straine Lex Causae din Dreptul Internatonal Roman.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Ernestia Ungureanu, Drept international privat. Partea 1, Editura Cugetarea, Iasi, 1999.
2. Filipescu A.I., Filipescu I. P., Tratat de drept international privat, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2005
3. Art. 2572 Codul Civil roman
4. Art. 2561 Codul Civil roman
5. https://laws.uaic.ro/files/docs/articole/2005/Anale2005_art04CMogarzanInterferente.pdf
6. https://revista.universuljuridic.ro/calificarea-conflictele-de-legi-si-conflictele-de-jurisdictii/7/
7. https://e-justice.europa.eu/content_which_law_will_apply-340-ro-maximizeMS_EJN-ro.do?member=1


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!