Aplicarea Legii Straine

Extras din referat Cum descarc?

In literatura de specialitate si in practica judiciara se disting mai multe forme ale aplicarii legii straine:
-legea straina poate fi aplicata ca lex causae;
-legea straina poate fi luata in considerare ca o conditie a aplicarii legii romane;
-legea straina poate fi incorporata in contractul incheiat intre parti.
Prin lege straina intelegem dreptul strain in ansamblul sau indiferent de izvoarele acestuia (acte normative,cutume,practica judiciara etc.).
De asemenea dreptul strain include atat norme materiale cat si norme conflictuale straine.Legea straina se aplica de catre instantele de judecata romane pentru ca normele conflictuale romane trimit la ea,iar nu in temeiul autoritatii legii straine.Legea romana arata titlul cu care se aplica legea straina de catre instantele de judecata romane,cum anume se invoca legea straina in fata autoritatlor forului,cum anume se interpreteaza legea straina. 
1.Notiune, temeiul aplicarii
In dreptul conflictual, notiunea de lege straina este admisa intr-o acceptiune larga. Legea straina reprezinta dreptul strain, oricare ar fi izvorul sau concret. In mod corespunzator, aplicarea legii straine inseamna activitatea practica prin care din normele dreptului strain se desprind consecintele juridice referitoare la un raport cu element de extraneitate.
Legea straina se aplica in temeiul normei conflictuale a tarii forului. Norma forului prevede limitele si conditiile in care se impune aplicarea legii straine. Potrivit principiilor dreptului international, autoritatea legii straine este derivata si nu proprie sau originara. In toate cazurile, prestigiul legii straine este atribuit de suveranitatea forului. In mod obisnuit, aplicarea legii straine nu este conditionata de principiul reciprocitatii.
Aplicarea legii straine reprezinta o obligatie juridica, identificandu-se cu finalitatea dreptului international privat de a gasi cele mai bune solutii pentru relatiile cu element de extraneitate. Corecta aplicare a legii straine contribuie la desfasurarea normala si eficienta a relatiilor internationale.
2. Titlul cu care se aplica legea straina
2.1. Legea straina este element de fapt
In acesta opinie, legea straina este considerata un simplu element de fapt. In absenta unei intelegeri internationale, legea unui anumit stat nu se impune autoritatilor dintr-un alt stat. Aplicarea legii straine are in vedere distinctia existenta in dreptul procesual civil intre elementele de fapt si elementele de drept.
In statul de origine, legea straina este intotdeauna un element de drept. Dar legea straina nu beneficiaza de regimul recunoscut legii locale. Nefiind inclusa in ordinea juridica locala, legea straina constituie un fapt material.
In dreptul englez, legea straina este socotita ca un simplu fapt. Daca se invoca un drept dobandit in strainatate, judecatorul trebuie sa aprecieze valabilitatea operatiunii, conform propriului sistem juridic. In acest scop, el va lua in considerare legea sub imperiul careia dreptul a fost dobandit.
2.2. Legea straina este element de drept
Potrivit acestei conceptii, legea straina reprezinta un element de drept. In orice situatie, legea straina isi pastreaza natura si caracterele sale proprii.
In masura in care se aplica pe teritoriul tarii forului, legea straina ramane tot un drept strain. Competenta legii straine este data de prevederile conflictuale ale forului. Fara ca legea straina sa devina o parte componenta a dreptului local, admiterea competentei sale este pe deplin justificata. Dar pozitia legii straine nu este egala cu a legii locale.Cu toata extinderea si intensificarea relatiilor economice internationale, aplicarea dreptului strain poate fi inlaturata prin interventia ordinii publice, calificarii, retrimiterii sau fraudei la lege. In cazurile in care legea straina nu se aplica, dreptul local are o competenta subsidiara generala.
2.3. Legea straina este receptata de sistemul juridic al forului
Conform acestei teorii, legea straina se incorporeaza in sistemul de drept al tarii forului. Ordinea juridica a unui stat excluzand ceea ce nu face parte din sistemul de drept intern, legea straina se poate aplica numai ca lege proprie. Prin desemnarea de catre norma conflictuala a forului, legea straina se nostrifica, fiind considerata ca o lege interna.
Fondata de doctrina italiana, teoria receptarii legii straine se aplica in doua variante. Receptarea legii straine poate fi materiala si formala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicarea Legii Straine.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!