Aplicarea Clauzelor de Raspundere Penala in Materie de Incalcare a Legislatiei de Mediu

Cuprins referat Cum descarc?

1. Aplicarea clauzelor de raspundere penala in materie de incalcare a legislatiei de mediu 
2
2. Regimul juridic privind transportul deseurilor 3
3. Conflictele si activitatile armate si protectia mediului 5
3.1. Mediul - victima si instrument al razboiului 5
3.2. Dosarul Afganistan 7
3.3. Cazul Irak II 9
3.4. Ecocidul 12
Bibliografie 21


Extras din referat Cum descarc?

1. Aplicarea clauzelor de raspundere penala in materie de incalcare a legislatiei de mediu
In literatura juridica exista mai multe opinii cu privire la raspunderea juridica penala pentru incalcarea legislatiei ecologice. Unii cercetatori sunt impotriva extinderii acestei forme a raspunderii juridice asupra sferei de incidenta a dreptului ecologic, afirmand ca ea trebuie sa fie doar o metoda adaugatoare in ocrotirea mediului, sustin savantii O. Kiciatov, N. Osipov, G. Levcenco. Dar dreptul penal este un mijloc eficient utilizat de stat pentru pastrarea mediului si folosirea rationala a resurselor naturale.
Evolutia spectaculoasa a dreptului mediului inconjurator sub presiunea crizei ecologice generalizate, pe de o parte, si preocuparile statelor puternic dezvoltate de a proteja mediul inconjurator, pe de alta parte, au pus in evidenta insuficienta si ineficacitatea normelor de recomandare pentru protectia mediului, precum si a formelor de raspundere civila si contraventionala. In aceasta situatie, s-a recurs la incriminarea actiunilor de poluare, elaborandu-se acte normative, pe sectoare protejate, in care sunt prevazute numeroase infractiuni. 
Astfel, autorul rus O. Dubavic a ajuns la concluzia ca fenomenul criminalitatii ,,s-a imbogatit" cu un nou sector de fapte socialmente periculoase si anume infractiunile ecologice, care pot si trebuie sa fie studiate dintr-o perspectiva sectoriala, dar cu o viziune globala cand este vorba de aprecierea pericolului acestor infractiuni si a strategiilor de prevenire si contracarare a lor.
Raspunderea penala pentru incalcarea normelor privind protectia mediului inconjurator se inscrie in principiile raspunderii infractionale, specificul angajarii ei cu privire la protectia mediului fiind determinat de natura obiectelor ocrotite de lege si a caror atingere este adusa prin abaterea savarsita cu vinovatie.
Autoarea romana Daniela Marinescu considera in lucrarea sa ca pentru a angaja raspunderea penala, abaterea trebuie sa constituie un pericol social ridicat si sa prezinte o serioasa amenintare a intereselor societatii in domeniul ocrotirii mediului inconjurator, al folosirii resurselor naturale ori chiar sa ameninte viata sau sanatatea oamenilor.
Temeiul faptic pentru aparitia raspunderii juridice penale in domeniul ecologic este savarsirea unei infractiuni ecologice.
Ordinea de drept ecologica se atribuie la obiectul atentatului infractional. Consecinta este dauna adusa mediului inconjurator sau pericolul real de survenire a ei. Lipsa acestui semn obligatoriu in componenta infractiunii o lipseste pe aceasta de caracterul social periculos sau o retrage din categoria infractiunilor ecologice, ea fiind incadrata in alte componente de infractiuni.
O problema esentiala este delimitarea infractiunilor ecologice de delictele ecologice care nu atrag dupa sine raspunderea penala. Infractiunea si delictul, la exterior, pot sa fie exprimate prin incalcarea acelorasi reguli de protectie a naturii sau prin savarsirea unor faptelor analoge. 
In practica luptei cu incalcarile legislatiei ecologice, tipul raspunderii (penale sau administrative) depinde de circumstantele concrete ale contraventiei ecologice, de tipul si gradul pagubei pricinuite, de gravitatea consecintelor etc. 
Raspunderea juridico-ecologica penala se include in principiile si regulile generale ale raspunderii penale, dar se caracterizeaza printr-un anume specific. Specificul acestei raspunderi consta in natura obiectului ocrotit de lege (nu numai elementele naturii aer, apa, regn vegetal sau animal, sol) dar inclusiv si viata, si/sau sanatatea oamenilor. Astfel, aplicarea corecta a prevederilor legislatiei ecologice si penale, inclusiv si schimbarea atitudinii atat a personalului organelor penale si judecatoresti, inclusiv a populatiei va contribui la dezvoltarea si mentinerea conditiilor favorabile de trai pentru om si existenta unui mediu natural ecologic.
2. Regimul juridic privind transportul deseurilor
O cantitate prea mare de deseuri periculoase se transporta inca pe distante lungi. In unele tari standardele privitoare la tratare si depozitare sunt ingaduitoare si, drept consecinta, tratarea si depozitarea sunt foarte ieftine. Dar transferarea deseurilor dintr-o tara cu standarde exigente de mediu (si, deci, cu costuri mari de tratare si depozitare) in tari in care aceste operatii nu sunt foarte costisitoare, nu este o optiune adecvata pe termen mediu si lung. Oricum, transportul deseurilor trebuie minimizat in vederea reducerii riscului de accidente si economisirii resurselor. Politica UE stabileste ca, pe teritoriul Europei, deseurile trebuiesc depozitate in locuri cat mai apropiate de acela in care au fost produse (principiul proximitatii).
La cererea Adunarii Generale a ONU, Consiliul de Administrare al PNUE, dupa adoptarea liniilor directoriale si principiilor privind gestionarea rationala din punct de vedere ecologic a deseurilor periculoase, a reunit un grup de experti tehnici si juridici in vederea elaborarii unei Conventii generale in domeniu. Ca urmare a acestui fapt, la 22 martie 1989 a fost semnata Conventia de la Basel privind controlul transportului peste frontiere al deseurilor periculoase si eliminarii acestora.


Fisiere in arhiva (3):

  • Aplicarea Clauzelor de Raspundere Penala in Materie de Incalcare a Legislatiei de Mediu
    • Cuprins1.doc
    • I pagina.doc
    • referat1.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!