Aplicabilitatea Articolului 6 Cedo in Materia Sanctiunilor Comunitare

Extras din referat Cum descarc?

Caracterizarea si interpretarea
articolului 6 din Conventia europeana a drepturilor omului
Dreptul la un proces echitabil reprezinta un drept fundamental esential pentru
existenta unei societati democratice veritabile. Importanta si influenta sa sunt foarte mari
atat in ordinea juridica interna, cat si in ordinea juridica internationala.
In dreptul european al drepturilor omului, acest drept este prevazut si garantat
in mod eficient de art. 6 din CEDO, care este la originea celui mai mare numar de
hotarari ale organelor de aplicare a Conventiei, hotarari referitoare la cauze civile,
penale, administrative, disciplinare etc. 
Sub denumirea generica de drept la un proces echitabil, norma citata
reglementeaza de fapt mai multe drepturi fundamentale, legate de desfasurarea
procesului penal sau civil.
1. Asistenta juridica obligatorie si principiul liberei alegeri a avocatului 
Codul de procedura penala stabileste cateva cazuri cand asistenta juridica este obligatorie , printre care si situatia cand acuzatul este retinut sau arestat preventiv (art. 171 alin.2 C.p.p). Asistenta juridica este obligatorie pe toata durata acestei masuri, nu numai in anumite momente cum ar fi prezentarea materialului de urmarire penala. 
Sanctiunea incalcarii acestei norme este, potrivit art. 197 alin. 2 C.p.p., nulitatea absoluta a actelor de procedura intocmite ilegal. Regula se regaseste in general in practica instantelor de judecata. Astfel Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca "ascultarea inculpatului cu ocazia arestarii preventive fara a fi asistat de un aparator si desemnarea aparatorului din oficiu numai pentru a-l asista pe inculpatul arestat la prezentarea materialului de urmarire, constituie motiv de nulitate absoluta prevazut de art. 197 alin.2 C.p.p , cauza neputand fi judecata de instanta sesizata, care trebuie sa o restituie procurorului pentru refacerea urmariri penale" . 
La lit. c a art. 6 paragraf 3 din Conventia europeana a drepturilor omului se instituie dreptul oricarui acuzat de a se apara el insusi sau de a fi asistat de un aparator ales, iar, daca nu dispune de mijloacele necesare renumerarii unui aparator, sa ii fie numit un avocat din oficiu. Strans legat de echitabilitatea procedurii si de dreptul la aparare in sens larg, dreptul la asistenta juridica este unul dintre aspecte fundamentale ale unui proces echitabil . 
Problema de a sti daca Conventia impune obligativitatea asistentei juridice si in faza de urmarire a fost mult timp nerezolvata in jurisprudenta, Comisia estimand doar faptul ca asistenta juridica se impune si in faza de urmarire in situatia in care administrarea probelor are loc doar in aceasta faza . Ulterior, insa, Curtea a intervenit si a precizat ca dreptul la asistenta juridica exista, in materie penala, inca de la stadiul anchetei preliminare efectuate de politie . Solutia este logica pentru ca, de multe ori, declaratiile initiale ale suspectului determina tot cursul proceduri care urmeaza. In consecinta, Curtea a considerat ca lipsirea unui suspect arestat pentru primele 48 de ore de asistenta juridica de catre autoritatile britanice, constituie o violare a art. 6 . Dreptul la asistenta juridica exista, in opinia Curtii, si atunci cand inculpatul nu participa voluntar la audienta. .
Din textul analizat se poate desprinde faptul ca acesta contine trei drepturi ale acuzatului: de a se apara singur, de a-si alge un aparator sau de a primi unul din oficiu. Optiunea intre cele trei alternative ii apartine acuzatului, insa, in opinia initiala a Curtii, dreptul sau la optiune poate suporta anumite limitari. Astfel, Curtea a afirmat ca nu exista o violare a art. 6 atunci statul a restrans dreptul acuzatilor la un avocat numai pentru analiza chestiunilor de drept, intrucat acestia avea capacitatea de a se apara singuri cu privire la chestiuni de fapt . Din fericire, urmare a unor critici puternice din partea doctrinei, Curtea a revenit si a precizat ca dreptul la asistenta juridica nu poate fi limitat doar la anumite aspecte, fiind un drept absolut . In consecinta, instanta europeana a cenzurat legislatia unor state care conditionau posibilitatea avocatului de a expune argumentele clientului sau de prezenta inculpatului la proces. Curtea a precizat faptul ca statele trebuie sa asigure prezenta la audieri a partilor implicate, asa cum am aratat mai sus , insa a precizat ca atunci cand acest obiectiv este irealizabil, chiar si din culpa persoanei in cauza, sanctionarea sa cu pierderea dreptului la aparare este complet nejustificata .
- Prima alternativa a celui acuzat este aceea de a se apara singur, insa aceasta prevedere din Conventie nu poate interzice statelor sa impuna, cel putin in anumite cazuri, obligativitatea prezentei unui avocat ales sau numit din oficiu, deoarece o astfel de prevedere nu poate decat sa intareasca protectia drepturilor persoanei acuzate . Pe de alta parte, insa, persoana care se apara singura in cadrul unui proces penal nu poate solicita cu titlul de cheltuieli de judecata onorariul pe care l-ar fi platit unui avocat, in cazul in care este achitata . Pe de alta parte, Curtea a admis limitari ale dreptului celui acuzat de a se apara singur, admitand, in principiu, practica statelor care impun, in foarte multe situatii, existenta unui avocat, ales sau numit din oficiu. Totusi, asa cum am afirmat la inceput, Curtea admite ca optiunea intre a se apara singur sau prin intermediul unui avocat apartine acuzatului, astfel incat atunci cand acesta doreste sa se apere singur, iar statul ii impune desemnarea unui avocat, statul are obligatia pozitiva de a asigura persoanei posibilitatea de a se apara si singur, independent de activitatea depusa de avocat in contul sau .
- A doua alternativa este aceea ca persoana acuzata penal sa isi angajeze un avocat, fara ca dreptul de a alege aparatorul pe care il doreste sa poata fi, ca regula generala, cenzurat . In circumstante exceptionale s-a admis dreptul statelor de a restrange dreptul acuzatului de a-si alege aparatorul, spre exemplu, atunci cand aparatorul era fiul acuzatului, considerandu-se ca astfel se aduce atingere deontologiei profesionale , sau atunci cand avocatul era cercetat cu privire la aceiasi infractiune pentru care era trimis in judecata inculpatul .


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicabilitatea Articolului 6 Cedo in Materia Sanctiunilor Comunitare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!