Apartenența la Uniunea Europeană - statutul de cetățean al Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

1. Apartenenta la Uniunea Europeana
Anterior intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona, tratatele comunitare nu prevedeau ca statele ce compun Comunitatile sa-si piarda calitatea de membru al acestora. Durata nelimiata a tratatelor europene (CE si Euratom) si faptul ca un stat membru nu poate denunta unilateral tratatele, semnifica apartenenta definitiva la Comunitati. 
Interdictia ca un stat membru sa nu se retraga unilateral din Comunitati nu trebuie absolutizata. Astfel, un stat putea impiedica functionarea Comunitatilor, practicand ,,politica scaunului gol" (adoptata de Franta in perioada iun. 1965-feb. 1966) constand in refuzul de a participa la lucrarilor institutiilor comunitare. De asemenea s-a apreciat ca, daca intr-o federatie separarea unui stat e de neconceput, atunci e de neconceput si in cazul Comunitatilor si ca sistemul comunitar e suficient de suplu pentru a permite ,,renegocierea cu un stat"(cazul actiunii partidului laburist din Marea Britanie in 1974).
Prin Tratatul de la Lisabona se consacra, in principiu, statutul de membru pur si simplu.
Potrivit Tratatelor Uniunii, se acorda un regim special de asociere unor state. Astfel, statele membre convin sa asocieze la Uniune tarile si teritoriile neeuropene ce intretin relatii speciale cu Danemarca, Franta, Tarile de Jos si Marea Britanie. 
De asemenea, Uniunea poate incheia acorduri de asociere cu una sau mai multe tari terte sau organizatii internationale, pentru a crea o asociere caracterizata de drepturi si obligatii reciproce, de actiuni comune si proceduri speciale (de exemplu, acordul cu Grecia, ca etapa pregatitoare pentru aderarea la Comunitati).
Pentru statele membre, Tratatele europene prevad posibilitatea suspendarii de catre Consiliu a anumitor drepturi ce decurg din apartenenta la Uniune, in situatia constatarii unei incalcari grave si persistente a valorilor prevazute in art. 2 al Tratatului asupra U.E.
Prin Tratatul de la Lisabona orice stat membru poate hotari, potrivit normelor sale constitutionale, retragerea din Uniune.
2. Evolutia conceptului de cetatenie a Uniunii Europene
2.1. Tratatul de la Maastricht
Prima reglementare privind cetatenia Uniunii a fost introdusa de Tratatul de la Maastricht in cadrul Tratatului de Constituire a Comunitatii Europene. Astfel, in art. 17-22 se stipuleaza ca ,,este cetatean al Uniunii Europene orice persoana care are cetatenia unui stat membru" si se arata ca cetatenia Uniunii Europene completeaza cetatenia nationala, fara a se substitui acesteia, facand posibila exercitarea unora dintre drepturile cetateanului Uniunii pe teritoriul statului membru in care isi are rezidenta. 
Prin Tratatul de la Maastricht se instituie urmatoarele categorii de drepturi pentru cetatenii Uniunii, complementare cetateniei nationale: 
- dreptul de a circula si de a se stabili in mod liber pe teritoriul statelor membre 
- dreptul oricarui cetatean al Uniunii, rezident intr-un stat membru si care nu este cetatean al acestuia, de a alege si de a fi ales la alegerile locale din statul membru in care isi are resedinta, in aceleasi conditii ca si cetatenii acelui stat
- dreptul la protectie din partea autoritatilor diplomatice si consulare ale oricarui stat membru pe teritoriul unui stat tert, in care statul membru caruia ii apartine ca cetatean nu are reprezentanta consulara
- dreptul de a adresa petitii Parlamentului European si de a se adresa Ombudsman-ului european pentru examinarea cazurilor de administrare defectuoasa din partea institutiilor si organismelor comunitare/uniunii 
- dreptul de a scrie oricarei institutii sau organism comunitar/al uniunii in una din limbile mentionate in Tratat, si sa i se raspunda in aceeasi limba. 
2.2. Tratatul de la Amsterdam
Ca o garantie a recunoasterii cetateniei Uniunii, prin Tratatul de la Amsterdam , se reafirma faptul ca Uniunea Europeana este intemeiata pe principiile libertatii, ale respectului drepturilor si libertatilor fundamentale, precum si ale statului de drept, principii comune tuturor statelor membre, respectul drepturilor omului fiind o conditie a apartenentei unui stat la Uniune. 
Prin Tratatul de la Amsterdam se recunoaste cetatenilor Uniunii dreptul la informatie. Astfel, orice cetatean european si orice persoana fizica sau juridica, avand sediul intr-un stat membru, are dreptul la accesul documentelor Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene, in limita ratiunilor de interes public sau privat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Apartenenta la Uniunea Europeana - Statutul de Cetatean al Uniunii Europene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!