Apariția și dezvoltarea comunităților europene - Uniunea Europeană

Cuprins referat Cum descarc?

1. PREMISELE APARITIEI COMUNITATILOR EUROPENE 3
1.1. IDEEA DE UNITATE EUROPEANA 4
1.2. EUROPA IN PERIOADA INTERBELICA 5
1.3. EUROPA LA SFARSITUL CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL 5
2. PROCESUL DE FORMARE A COMUNITATILOR EUROPENE 8
2.1. COMUNITATEA EUROPEANA A CARBUNELUI SI A OTELULUI 8
2.2. COMUNITATEA ECONOMICA EUROPEANA si COMUNITATEA EUROPEANA A ENERGIEI ATOMICE 9
3. DEZVOLTAREA SI EXTINDEREA COMUNITATILOR EUROPENE 10
3.1. PRIMA EXTINDERE 11
3.2. A DOUA SI A TREIA EXTINDERE 11
3.3. ACTUL UNIC EUROPEAN 12
3.4. CREAREA UNIUNII EUROPENE. TRATATUL PRIVIND UNIUNEA EUROPEANA 12
3.5. A PATRA EXTINDERE 13
3.6. TRATATUL DE LA AMSTERDAM SI TRATATUL DE LA NISA 13
3.7. A CINCEA SI A SASEA EXTINDERE 14
3.8. TRATATUL DE LA LISABONA 15
4. CONCLUZII 16
5. BIBLIOGRAFIE 16
6. ANEXE 17


Extras din referat Cum descarc?

1.1. IDEEA DE UNITATE EUROPEANA
Ideea de Europa unita isi are punctul de plecare inca din perioada antichitatii grecesti 
Alti autori plaseaza printre tentativele de unificare a Europei si incercarile de refacere a granitelor fostului imperiu roman, mentionate In perioada lui Carol cel Mare.
Perioada Evului Mediu, caracterizata initial printr-o perioada politica din cauza incapacitatii succesorale lui Carol cel Mare si agravata de conflicte de refacere a unitatii europene, chiar daca acestea nu au dus in mod automat la uniformitatea ei, dimpotriva, la o diversitate care se baza insa pe acelasi model de a gandi, simti si actiona.
Lupta care s-a dat in aceasta perioada intre Papa si regi (imparati) a dus la divizarea unitatii Europei, manifesandu-se si in aparitia a doua doctrine - a unitatii pontificale si cea a unitatii imperiale - doua conceptii care nu puteau fi conciliate.
In aceste conditii, apare o noua realitate politica pe plan european care isi impune incet, dar sigur, suprematia in acest spatiu si care enunta Europa moderna - puterea statelor suverane.
In perioada moderna, principiul care a guvernat epoca precedenta - cel al unitatii Europei - a fost inlocuit cu cel a divizarii sale, nu numai din punct de vedere politic, dar si religios.
- divizarea politica - rezulta din constituirea statelor suverane, eliberate de supunerea lor unei autoritati superioare si care intrau in relatii cu alte state, a avut drept consecinta trasarea unor granite care deveneau nu numai criterii de departajare geografica, dar si lingvistica, economica sociala etc. In aceste conditii, papalitatea renunta la pretentiile sale anterioare.
- din punct de vedere religios, divizarea nu a fost atat de importanta ca cea politica, dar a avut o influenta pe planul relatiilor interregionale.
- s-a manifestat si o divizare economica, care s-a alaturat celorlalte amplificandu-le efectele.
- apar si unele tendinte nationaliste, care au contribuit la agravarea proceselor de divizare a Europei.
Perioada renastentista este carcaterizata, printre altele, printr-un mod rapid de raspandire si asimilare a ideilor novatoare pe intreg continentul european, dar in acelasi timp a avut ca rezultat si o diversificare a conceptiilor intelectuale si morale.
Una dintre cele mai importante realizari ale epocii respective, ramane tipul de om ,, umanist ", mostenitor al culturii antice si continuator al acesteia in noile conditii istorice, politice, sociale si cutlurale.
Caracterul acestui tip de om este faptul ca el nu apartine unei singure tari in mod deosebit, ci intregii Europe.
In secolul al XIX - lea, Europa este din nou divizata, manifestandu-se tendinte contradictorii - unele state se afla in declin ( Franta, Austria ) altele in proces de cristalizare ( Germania, Italia). 
Dezvoltarea indentitatii nationale de la sfartitul sec. XIX- lea, progresul stiintific si tehnilogic ca si ideile nationaliste, accentueaza divizarea si prevesteste evenimetele inceputului sec. XX. Chiar daca se constitutie un sistem de aliante, acestea erau fondate pe interese contradictorii si se bazau pe un echilibru precar, modificat in functie de circumstantele politice si de alta natura.
In acelasi timp, se accentueaza si dimensiunile legate de impartirea lumii din punct de vedere colonial, fapt care, de asemenea, a fost de natura sa generalizeze rivalitatea si conflictele de interese.
Cu toate acestea, ceea ce este de remarcat in afara acestor interese contradictorii - este comunitatea de viata culturala, artistica, stiintifica si tehnologica, favorizata de dezvoltarea mijloacelor de comunicare, informatii si de raspandire a cunostintelor.
La inc. sec. XX apar si primele manifestari doctrinare ale ideii de unitate europeana, concretizate intr-un proiect intitulat Statele Unite ale Europei, care a fost propus de catre Congresul de stiinte politice ce a avut loc la Paris, in 1900. De altfel, o revista a "Statele Unite ale Europei" a fost creata la sf. sec. XIX de catre Victor Hugo si Garibaldi.
Izbucnirea primului razboi mondial a fost de natura sa produca in final o stare de fapt care a dus la inrautatirea situatiilor tarilor vest-europene ( mai putin Anglia) si la existenta a doua state care dominau din unct de vedere politic - SUA si URSS.
1.2. EUROPA IN PERIOADA INTERBELICA
La data de 11 noiembrie 1918, cand s-a sfar;it primul razboi mondial, proape intreaga Europa zacea in ruine. Bilantul a fost tragic si neiertator. Numarul persoanelor ucise se ridica la peste 10 milioane. In timpul conflictului a avut loc ,,Revolutia din Octombrie" din Rusia. In acest scop, pentru mentinerea pacii, popoarele au fost impartite. Harta geopolitica arata altfel la acest inceput de veac.
Tratatul de la Versailles a pus capat luptelor, iar SUA au jucat pentru prima oara un rol important in afacerile europene. Liga Natiunilor a fost infiintata in scopul rezolvarilor pe care pasnica a eventualelor dispute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparitia si Dezvoltarea Comunitatilor Europene - Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!