Apărările în procesul civil din perspectiva noului cod de procedură civilă

Cuprins referat Cum descarc?

APARARILE IN PROCESUL CIVIL DIN PERSPECTIVA NOULUI COD DE PROCEDURA CIVILA 1
exegeza 1
CUPRINS 2
CAPITOLUL I. ASPECTE INTRODUCTIVE 3
Sectiunea 1. Precizari prealabile 3
Sectiunea 2. Modalitati de eficientizare a justitiei 4
CAPITOLUL II. PARTICIPANTII LA PROCESUL CIVIL 6
Sectiunea 1. Instanta de judecata 6
Sectiunea 2. Partile in procesul civil 6
Sectiunea 3. Alte persoane care pot lua parte la judecata 7
3. 1. Interventia voluntara 7
3. 1. 1. Interventia principala 7
3. 1. 1. 1. Cererea de interventie in fata primei instante 7
3. 1. 1. 2. Judecata cererii de interventie principala 7
3. 1. 2. Interventia accesorie 8
3. 1. 3. Interventiile, procedura de judecata si caile de atac 9
3. 1. 4. Judecarea cererii de interventie accesorie 10
3. 2. Interventia fortata 11
3. 2. 1. Chemarea in judecata a altor persoane 12
3. 2. 2. Chemarea in garantie 13
3. 2. 3. Aratarea titularului dreptului 14
3. 2. 3. 1. Conditii. Cerere. Termen 14
3. 2. 3. 2. Procedura de judecata 14
3. 2. 4. Introducerea fortata in cauza, din oficiu, a altor persoane 15
3. 2. 4. 1. Conditii. Termen 15
3. 2. 4. 2. Procedura de judecata 15


Extras din referat Cum descarc?

ASPECTE INTRODUCTIVE
Precizari prealabile
Vechiul Cod de procedura civila timp de 147 de ani a traversat mai multe epoci si sisteme politice diferite si contradictorii, suportand numeroase si variate modificari . 
Prin aceste modificari s-a incercat adaptarea reglementarilor de natura procedurala la cerintele momentelor istorice in care ele s-au facut.
Cu toate acestea, mai ales dupa 1990, s-a constatat ca vechiul Cod de procedura civila (VCPC) nu numai ca nu a dat raspuns la multiplele si diversele probleme aparute, mai mult si mai rau a condus la o aplicare si interpretare neunitara, lipsita de coerenta, a legii de procedura civila cu repercusiuni asupra duratei eficientei si finalitatii actului de justitie . 
Semnalarea unor disfunctii majore ale justitiei din Romania, printre care lipsa de celeritate in solutionarea cauzelor, existenta unor proceduri greoaie, formaliste, costisitoare si de lunga durata, nerespectarea cerintelor procesului echitabil, au atras pe de o parte critici din partea justitiabililor, precum si aprecieri nefavorabile din partea Curtii Europene a Drepturilor Omului in legatura cu mai multe cauze care au fost aduse in fata acestei din urma instante, a determinat constituirea unei echipe de specialisti in vederea unei noi reglementari in materia procedurii civile. 
Noul Cod de procedura civila (NCPC) urmareste implinirea mai multor deziderate dintre care: accesul justitiabililor la mijloace si forme procedurale mai simple, accesibile si accelerarea procedurii, inclusiv faza executarii silite, asigurarea premiselor pentru solutionarea corecta in fond a cauzelor, in cadrul sistemului justitiei nationale, existenta unei practici unitare, sunt acelea pe care le avem in vedere in expunerea ce urmeaza. 
Modalitati de eficientizare a justitiei
In vederea realizarii obiectivelor aratate mai sus, NCPC a fost alcatuit tinand seama de experienta teoretica a scolii de drept romanesti, valorificand concluziile pertinente si aplicate ale Institutului de cercetari juridice, precum si jurisprudenta semnificativa de la aparitia VCPC si pana in prezent.
Pe cale de consecinta, NCPC se prezinta cu imbunatatiri in mai multe directii.
Astfel, a fost introdusa o serie de definitii (notiuni) si concepte care existau doar in manualele de scoala; a fost retinuta o serie de clasificari dintre acelea care au insemnatate prin efectele practice in activitatea instantelor. Altfel spus, este mult mai bogat in continut, devenind un instrument potrivit pentru cercetare, pentru activitatea didactica, dar mai ales la indemana practicienilor, care gasesc in el, in forma sintetica majoritatea covarsitoare a raspunsurilor pe care le ridica activitatea in instanta. 
Sub aspect formal, din perspectiva legistica s-a realizat o mai buna sistematizare a institutiilor de drept procesual civil, au fost inlocuite expresiile arhaice prin expresii din fondul principal de cuvinte actual, notele marginale sunt adecvate si se constituie intr-un bun auxiliar la indemana practicienilor.
Nu in ultimul rand, NCPC este rezultatul luarii in considerare a unor instrumente normative nationale si internationale, dintre acelea cuprinse in tezele prealabile ale proiectului NCPC .
Urmarind asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor si imbunatatirea calitatii actului de justitie, solutiile propuse de NCPC se implinesc prin: resistematizarea etapelor procesului civil de asa maniera, incat sa conduca la un dialog judiciar, in termeni clari si onesti, de simplificare a formelor procedurale ori modificare a competentei materiale a instantelor judecatoresti, concomitent cu reasezarea sistemului cailor de atac sau unele masuri care sa duca la responsabilizarea partilor in proces.
In scopul degrevarii instantelor de judecata si prin aceasta, reducerea duratei de desfasurare a procedurii judiciare, NCPC prevede in sarcina judecatorului obligatia de a indruma partile din proces spre folosirea procedurilor alternative precum este medierea ca mijloc de solutionare a litigiilor. 
Pe aceeasi linie de preocupari, recursul care este reglementat ca o veritabila cale extraordinara de atac, exercitata numai in cazuri exceptionale, in care legalitatea a fost infranta, au fost regandite motivele de recurs in sensul restrangerii lor si eliminarii motivelor formale fara influenta asupra legalitatii si a fost introdusa procedura contestatiei privind tergiversarea procesului. 
Participantii la procesul civil
De fiecare data cand conflictele de natura civila nascute in circuitul civil nu se pot rezolva pe cai amiabile, persoana interesata se poate adresa organelor jurisdictionale si astfel se realizeaza justitia. 
Mijlocul de infaptuire a justitiei in cazul in care o persoana pretinde ca i s-a incalcat sau nesocotit un drept subiectiv civil, ori ca nu-si poate realiza interesul decat pe calea justitiei, este procesul civil. 
Momentul in care o persoana apeleaza la actiunea civila devine proces. 
In oricare proces civil vom intalni urmatorii participanti: instanta de judecata, partile, alte persoane care pot luat parte la judecata, procurorul. 
De asemenea, mai participa in proces martori , experti , interpreti .
Instanta de judecata
Instanta de judecata actioneaza in calitate de autoritate statala specializata in activitatea de distribuire a justitiei. Ea ocupa un rol central deoarece vegheaza la respectarea legii atat in ceea ce priveste propriul regim de functionare si exercitare a atributiilor jurisdictionale, cat si al celorlalti participanti in procesul civil (parti, alte persoane participante, precum si procurorul, expertii, interpretii, martorii, etc.) .
Activitatea instantei se fondeaza pe dispozitiile Constitutiei, art. 126 alin. (1), ale Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara , a VCPC [art. 1 pct. 1; art. 31; art. 52 alin. (1); art. 62; art. 132 alin. (1)] .
Partile in procesul civil
Persoana care initiaza procesul civil se numeste ,,reclamant", iar cea impotriva careia este formulata actiunea se numeste ,,parat" (art. 54). 
Vechiul Cod de procedura civila nu avea o asemenea exprimare expresa. 
Noul Cod de procedura civila foloseste notiunile de ,,parte", ,,reclamant" si ,,parat", dar nu le precizeaza continutul (art. 37, art. 50, art. 52).
Astfel, in noul Cod de procedura civila in art. 37 gasim expresia ,,calitatea de parte se poate transmite legal sau conventional "; art. 50 alin. (1): ,,Instanta hotaraste de indata, in camera de consiliu, fara prezenta partilor in aceleasi conditii, instanta va putea asculta si partile"; art. 52 alin. (2): ,,Incheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacata numai de parti ".
In acelasi timp, art. 54 prevede expresis verbis ca: ,, sunt parti reclamantul si paratul, precum si, in conditiile legii, tertele persoane care intervin voluntar sau fortat". 
Altfel spus, doctrina afirma ca partile in procesul civil sunt acele persoane care intrunesc conditiile generale ale actiunii civile, care au interese contradictorii si intre care s-a legat raportul juridic dedus judecatii . 
Exista si cereri a caror rezolvare nu presupune stabilirea unor drepturi potrivnice (art. 331-339).


Fisiere in arhiva (1):

  • Apararile in procesul civil din perspectiva noului cod de procedura civila.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!