Analizati în oglindă principalele dispozitii penale care incriminează faptele săvârsite de grupările infractionale

Extras din referat Cum descarc?

Continutul legal al infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat
Intelegerea si posibilitatea realizarii unei analize in oglinda corecte a principalelor dispozitii penale care incrimineaza faptele savarsite de gruparile infractionale si in final efectuarea unor observatii, depind in mare masura de cunoasterea continutului incriminator. De aceea, prin dispozitia art. 367 C. pen. infractiunea in discutie se defineste astfel: 
(1) Initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. 
(2) Cand infractiunea ce intra in scopul grupului infractional organizat este sanctionata de lege cu pedeapsa detentiunii pe viata sau cu inchisoare mai mare de 19 ani, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. 
(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si (2) au fost urmate de savarsirea unei infractiuni, se aplica regulile privind concursul de infractiuni. 
(4) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevazute in alin. (1) si (2), daca denunta autoritatilor grupul infractional organizat inainte ca acesta sa fi fost descoperit si sa se fi inceput savarsirea vreuneia care intra in scopul grupului. 
(5) Daca persoana care a savarsit una dintre faptele prevazute in alin. (1)-(3) inlesneste in cursul urmaririi penale aflarea adevarului si tragerea la raspundere penala a unui sau mai multor membrii ai unui grup infractional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate. 
(6) Prin grup infractional organizat se intelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumita perioada de timp si pentru a actiona in mod coordonat in scopul comiterii uneia sau mai multor infractiuni. 
Asemanari si deosebiri fata de Codul penal din 1968, Codul penal actual, Legea nr. 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate 
Intr-o cercetare fireasca si detasata in timp de momentul incriminarii in Codul penal a infractiunii in discutie un astfel de sub-punct ar putea sa nu prezinte relevanta si cu atat mai putin sa fie interesant, insa constientizand factorii de timp in care are loc prezenta analiza (la aproape 5 ani de la incriminare) apreciem ca ar putea sa apara interesanta si stimulatorie prezentarea chiar si in mod succint a elementelor de comparatie dintre reglementarile de mai sus si aceasta, cu atat mai mult cu cat factorul timp -  si nu numai acesta -  ne poate indreptati a face unele observatii de natura a readuce conceptul de grup infractional organizat intre parametrii prevazuti in Conventia Natiunilor Unite privind criminalitatea transnationala organizata, aliniindu-ne si prin aceasta la legislatia europeana in care intr-o masura majoritara se defineste sintagma in cauza prin retinerea tuturor elementelor prevazute in Conventie. 
a) In privinta asemanarilor si deosebirilor dintre Codul penal anterior si legea speciala precizam ca: 
- in Codul penal anterior nu exista o incriminare a constituirii unui grup infractional organizat prevazandu-se doar fapta de asociere in vederea savarsirii de infractiuni (art. 323 C. pen. anterior);
- notiunea de grup infractional organizat si implicit infractiunea de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat nu au fost ignorate de legislatia nationala fiind prevazute in art. 7 din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, dispozitie abrogata prin art. 126 pct. 2 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. 
b) In legatura cu asemanarile si deosebirile dintre Codul penal actual si legea speciala amintita, consemnam: 
- in amandoua prevederile se defineste grupul infractional organizat, cu mentiunea ca dispozitia art. 2 lit. a) din Legea nr. 39/2003 a fost modificata prin art. 126 pct. 1 lit. a) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, astfel incat prin grup infractional organizat se intelege grupul constituit potrivit art. 367 alin. (6) C. pen.; 
- daca prin dispozitia art. 367 C. pen. se incrimineaza constituirea unui grup infractional organizat, prin prevederile art. 126 pct. 2 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, se abroga art. 7 din Legea nr. 39/2003 care prevedea infractiunea de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analizati in oglinda principalele dispozitii penale care incrimineaza faptele savarsite de gruparile infractionale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Pasca, C. (2011). Raspunderea Membrilor Grupului Infractional Organizat Pentru Infractuinile Program. Law Series Annals WU Timisoara, 97.
Udroiu, M. (2014). Drept penal. Parte generala. Noul Cod Penal.
Legea nr. 286/2009 privind noul Cod Penal
Legea 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal
Legea nr. 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!