Analiza Sistemelor Administratiei Publice

Extras din referat Cum descarc?

MOTTO: "Se poate guverna de departe , 
Dar se poate administra numai de aproape"
Decret francez-1852
Administratia publica - subsistem al societatii
Termenul de a administra are mai multe acceptiuni:
o Din punct de vedere etimologic, el provine din latina si inseamna a da o mana de ajutor, a conduce, a dirija.
o In limbaj curent, prin "administratie" se poate intelege:
- continutul principal al activitatii puterii executive a statului;
- sistemul de autoritati publice care infaptuiesc puterea executiva;
- conducerea unui agent economic sau a unei institutii socialculturale;
- un compartiment din unitatile productive sau din institutiile social-culturale care nu desfasoara nemijlocit o activitate direct productiva.
Dintre multiplele sensuri ale acestui cuvant cel care ne intereseaza este cel de administratie publica - ca forma de exercitare a puterii executive in stat.
"Dictionary of American Governement and Politics" retine pentru sintagma "public administration" urmatoarele explicatii:
- functia executiva in guvern;
- executarea (aplicarea) politicilor publice;
- organizarea si conducerea poporului si a altor resurse pentru atingerea obiectivelor guvernarii;
- arta si stiinta conducerii aplicate in sectorul public. Administratia publica reprezinta, insa, un termen mult mai larg decat conducerea publica (managementul public), intrucat ea nu se limiteaza numai la management, ci include si imprejurarile politice, sociale, culturale si legale care influenteaza conducerea treburilor publice.
Asadar, termenul de administratie are doua sensuri principale:
- pe de o parte, el desemneaza maniera in care sunt rezolvate treburile curente cu caracter public, procedeele folosite pentru rezolvarea acestora si modul in care sunt gestionate serviciile publice;
- pe de alta parte, el reprezinta ansamblul autoritatilor si agentilor care se consacra conducerii acestor treburi curente.
Ca parte a sistemului social, administratia publica are "doua elemente componente esentiale si indispensabile , si anume : elementul structural-organic si elementul functional" 
- pe de o parte, functiunea, care semnifica activitatea de stabilire a mijloacelor necesare pentru satisfacerea intereselor generale, a scopurilor avute in vedere;
- pe de alta parte, organul, ce reprezinta instrumentul pus la
indemana sa realizeze, adica ansamblul institutiilor care sunt responsabile cu aplicarea deciziilor adoptate.
Studiul organizarii administrative a pus in evidenta existenta a doua mari categorii de organe administrative:
- in primul rand, organele administratiei publice care deservesc colectivitati teritoriale, avand nevoi specifice si care detin competenta teritoriala de a organiza servicii: administratia centrala, administratia teritoriala de stat, administratia locala (din comune, orase, municipii) si cea judeteana;
- in al doilea rand, institutiile publice care trebuie sa raspunda unor interese care necesita o organizare tehnica si autonoma.
Oricare stat reprezinta atat un aparat de comanda, cat si o intreprindere de servicii care trebuie sa functioneze pentru binele comun, in mod corespunzator fiecarei etape istorice si conditiilor concrete din fiecare tara. Fiecare serviciu este el insusi un ansamblu de agenti (functionari) care utilizeaza mijloace materiale, financiare, tehnice si proceduri juridice in vederea atingerii unui scop in domeniul interesului public.
Fara serviciile publice, statul ar fi paralizat, incapabil sa se mentina, sa-si justifice existenta. Administratia are menirea de a satisface acele nevoi care sunt de importanta vitala pentru viata colectivitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Sistemelor Administratiei Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!