Analiza si Interpretarea Juridica a Infractiunilor - Traficul de Influenta si Luarea de Mita

Cuprins referat Cum descarc?

I. Traficul de influenta:
1. Continutul legal
2. Obiectul infractiunii: 
a) Obiectul juridic
b) Obiectul material
3. Subiectii infractiunii:
a) Subiectul activ
b) Subiectul pasiv 
4. Latura obiectiva:
a) Elementul material
b) Urmarea imediata
c) Legatura de cauzalitate
5. Latura subiectiva:
a) Vinovatia
b) Scopul
c) Mobilul
6. Forme
7. Modalitati
8. Sanctiuni.
II. Speta - Traficul de influenta
III.Luarea de mita:
1. Continutul legal
2. Obiectul infractiunii: 
a. Obiectul juridic
b. Obiectul material
3. Subiectii infractiunii:
a. Subiectul activ
b. Subiectul pasiv 
4. Latura obiectiva:
a. Elementul material
b. Urmarea imediata
c. Legatura de cauzalitate
5. Latura subiectiva:
a. Vinovatia
b. Scopul
c. Mobilul
6. Forme
7. Modalitati
8. Sanctiuni.
IV. Speta - Luarea de mita


Extras din referat Cum descarc?

I. TRAFICUL DE INFLUENTA
1.Continutul legal:
Conform art.257 Cod penal constituie infractiunea de trafic de influenta - primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase, ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra functionarului pentru 
a-l determina sa faca ori san u faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu.
2. Obiectul infractiunii:
a) Obiectul juridic: il constituie relatiile sociale a caror normala desfasurare implica combaterea si reprimarea faptelor acelor persoane care, speculand influenta lor pe langa un functionar public sau functionar, creeaza o stare de neancredere in legatura cu corectitudinea functionarului, lasand sa se creada ca acestia ar putea fi corupti si determinati sa faca ori san u faca acte ce intra in atributiunile lor de serviciu.
b) Obiectul material: la infractiunea de trafic de influenta lipseste. Bunurile sau foloasele pretense ori primate de faptuitor nu sunt obiecte materiale ale infractiunii ci lucruri date pentru savarsirea infractiunii.
3. Subiectii infractiunii:
a) Subiectul activ: al infractiunii de trafic de influenta poate fi orice persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public sau functionar.
In afara autorilor, la savarsirea infractiunii de trafic de influenta pot contribui si alti subiecti activi in calitate de instigatori sau complici. 
Uneori autorul infractiunii de trafic de influenta, dupa ce pretinde un anumit folos pentru a determina pe un functionar sa faca un act ce intra in atributiunile sale de serviciu, primeste folosul printr-o alta persoana. In acest caz persoana care a ajutat autorul, in intelegere cu acesta, la primirea folosului are calitatea de complice la infractiunea de trafic de influenta. 
In situatia in care cel care a conceput infractiunea este chiar intermediarul ( care l-a determinat pe autor sa o comita cu ajutorul lui ), atunci, in persoana intermediarului se vor cumula calitatile lui de instigator si de complice, dar intrucat instigarea absoarbe complicitatea, el va raspunde numai pentru instigare.
b) Subiectul pasiv: este, in principal, organul de stat, institutia publica sau orice alta persoana juridical in al carui serviciu se gaseste functionarul pentru a carei influentare faptuitorul primeste ori pretinde foloase sau accepta daruri, iar in secundar, functionarul public sau functionarul in ale carui atributii de serviciu intra efectuarea unui act pentru care este real interesata persoana careia i se promite interventia si asupra caruia fapta arunca suspiciune.
4. Latura obiectiva:
a) Elementul material: consta in actiunea de traficare a influentei care se poate realiza prin primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase, ori prin acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, in vederea determinarii unui functionar sa faca, ori san u faca un act ce intra in atributiunile sale de servici.
Initiativa comiterii infractiunii porneste de la faptuitor cand el pretinde bani sau alte foloase, sau de la persoana care are un interes si vrea sa cumpere favoarea unui functionar public sau functionar, in situatia cand faptuitorul primeste banii sau foloasele oferite de cel interesat ori accepta promisiunile ori darurile facute de acesta.
Cand initiativa porneste de la traficant, fapta de a fi pretins este suficienta pentru existenta infractiunii; dimpotriva, cand initiativa porneste de la tertul interesat, nu este suficienta oferta sau promisiunea acestuia, ci este necesara si primirea banilor sau foloaselor oferite ori acceptarea promisiunii sau a darurilor de catre traficantul de influenta.
b) Urmarea imediata: consta in starea de pericol care se creeaza pentru bunul mers al activitatii unui organ de stat, institutii sau a altei persoane juridice in serviciul careia se afla functionarul vizat de faptuitor, stare de pericol ce decurge din atingerea adusa creditorului moral si social de care trebuie sa se bucure functionarii in exercitarea atributiilor de serviciu. Aceste urmari sunt inerente actiunii incriminate deoarece legea nu conditioneaza existenta infractiunii de producerea unor urmari determinate.
c) Legatura de cauzalitare: la infractiunea de trafic de influenta rezulta din materialitatea faptei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza si Interpretarea Juridica a Infractiunilor - Traficul de Influenta si Luarea de Mita.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!