Analiza Regimului Juridic National al Substantelor, Produselor si Deseurilor Toxice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive 2
2. Regimul juridic national al substantelor si preparatelor chimice periculoase 3
2.1 Regimul substantelor si preparatelor chimice stabilit prin Ordonanta de urgenta nr. 195/2005 4
2.2 Regimul juridic special al substantelor si preparatelor chimice periculoase 5
2.3 Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase(A.N.S.P.C.P.) 7
2.4 Procedura de plasare pe piata a produselor biocide 8
3. Regimul ingrasamintelor chimice si al produselor de protectie a plantelor 10
3.1 Regimul juridic general 11
3.2 Regimul produselor de uz fitosanitar 13
3.3 Reglementarea nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale 14
3.4 Activitatea de protectie a plantelor si carantina fitosanitara 16
4. Regimul deseurilor 16
4.1 Regimul juridic general al deseurilor stabilit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 16
4.2 Regimul juridic de gestionare a deseurilor 17
4.2.1 Regimul administrarii deseurilor 18
4.2.2 Regimul gestionarii deseurilor 19
4.3 Gestionarea deseurilor industriale reciclabile 20
4.4 Gospodarirea in siguranta a deseurilor radioactive 21
4.5 Regimul incinerarii deseurilor 23
4.6 Regimul depozitarii deseurilor 24
5. Concluzii 25


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive
In evaluarea conditiilor omului contemporan se impune o abordare noua. Astfel, trebuie sa ne consolam ca, omul ca specie intre specii si parte intrinseca a naturii, are un inceput si un sfarsit inevitabil. Daca in privinta inceputului aproape ca nu sunt dubii, lumea fiind de acord ca in urma cu cateva milioane de ani printr-un "accident natural" a aparut omul, sfarsitul inevitabil al acestuia naste multe necunoscute. Problema ce se pune nu este "daca", ci numai "cand si cum" va disparea specia umana .
Evolutiile recente ale umanitatii ne pot oferi un raspuns la problema de mai sus. Avem in vedere criza ecologica majora care afecteaza in prezent in mod profund echilibrul natural din care face parte omul si a carui rupere poate insemna sfarsitul pentru actuala ordine a viului. Omul nu mai este centrul universului, ci a devenit o infima parte in cadrul unui tot reprezentat de "ecosfera" care ocupa locul cel mai inaIt in ierarhia vietii. 
La aceasta a contribuit activitatea omului insusi, care, din dorinta sa de "mai bine" a actionat impotriva mediului ambiant, pe care l-a poluat si intoxicat cu o muItitudine de substante potrivnice vietii. Avem in vedere aici substantele si preparatele chimice periculoase, armele, materialele explozive si substantele de distrugere in masa care sustin conflictele militare si razboaiele, folosirea energiei nucleare care produce reziduuri deosebit de toxice, precum si "ramasitele" societatii de consum, adica muntii de deseuri. Utilizarea si circulatia substantelor chimice periculoase antreneaza din ce in ce mai muIte si mai importante riscuri pentru mediu si genereaza numeroase pagube. Amplasarea si consecintele sale au determinat aparitia si dezvoltarea unor reglementari specifice la nivel national, international si comunitar. Ele se refera in principal la cerintele ce trebuie respectate pentru fabricarea, comercializarea, utilizarea si neutralizarea acestora. Problemele desfasurarii in siguranta a activitatilor nucleare in scopuri pasnice se pun cu si mai mare acuitate dupa accidentul de la Cernobal. De aceea, se impune ca activitatea de cercetare, proiectare, amplasare, productie, constructie si montaj, punerea in functiune, exploatarea, modificarea, dezafectarea, importul si exportul obiectivelor si instalatiilor nucleare si altele sa se realizeze in conditii de securitate nucleara, de protectie a personalului expus profesional, a populatiei si mediului, cu riscuri cat mai mici, in conformitate cu prevederile legislatiei in domeniu. 
Materialele explozive au devenit foarte periculoase pentru mediu si oameni, intrucat reactiile chimice instantanee pe care le declanseaza, genereaza o temperatura ridicata si un puternic suflu de gaze, cu mari efecte distructive. De aici a aparut necesitatea ca, producerea de materiale explozive si orice operatiune cu acestea sa fie incredintata numai anumitor persoane fizice si juridice, care sa fie inregistrate si sa posede autorizatia prevazuta de lege. In ceea ce priveste regimul juridic al stupefiantelor si substantelor psihotrope, acesta trebuie sa fie permanent imbunatatit ca urmare a consecintelor devastatoare asupra sanatatii consumatorilor. De aceea, s-a impus reglementarea stricta si incriminarea ca infractiune, fapte cum sunt: cultivarea, productia, fabricarea, extractia, prepararea, detinerea, oferirea, vanzarea, distribuirea, procurarea, livrarea, mijlocirea, primirea, expedierea, transportul, importul si exportul etc. de stupefiante si substante psihotrope precizate de lege.
2. Regimul juridic national al substantelor si preparatelor chimice periculoase
Utilizarea si circulatia substantelor chimice (periculoase) antreneaza din ce in ce mai multe si mai importante riscuri pentru mediu si genereaza numeroase si diferite pagube. Amploarea fenomenului si consecintele sale au determinat aparitia si dezvoltarea unor reglementari specifice la nivel national, international si comunitar. Ele se refera in special la cerinte impuse la fabricarea, comercializarea, utilizarea si neutralizarea acestora.
Intr-adevar, expansiunea rapida a industriei chimice in ultimele decenii si riscurile numeroase si adesea insidioase la adresa mediului astfel generate au facut necesar un control al produselor chimice periculoase, inclusiv a celor care implica asemenea consecinte in urma unei expuneri frecvente si indelungate ori efecte cronice in privinta sanatatii si calitatii ambientului. Problema este agravata de interactiunile sinergice posibile intre diferitele produse si substante folosite, sub cele mai diverse forme si in registre multiple, ceea ce presupune reglementari din ce in ce mai precise si cu un caracter tehnic pronuntat .
De remarcat faptul ca preocuparile in materie au aparut in cadrul OCEDE, s-au raspandit in CE si au transgresat simultan in legislatiile nationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Regimului Juridic National al Substantelor, Produselor si Deseurilor Toxice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!