Analiza puterii politice, Statul - elementele constitutive

Extras din referat Cum descarc?

1.Analizati si descrieti caracteristicile puterii politice
Societatea umana constitue un organism deosebit de complex si mobil. Modul prin care societatea se autoregleaza si se asigura desfasurarea tuturor activitatilor il constituie puterea.
Prin putere sociala se intelege capacitatea pe care o are sau o dobandeste un om sau un grup de oameni de a-si impune vointa altora in vederea efectuarii unor activitati privind dirijarea societatii spre anumite scopuri. 
Puterea este o relatie sociala caracteristica oricarei comunitati umane, elementul prin care se realizeaza dezvoltarea sociala. Ca element de organizare si reglare a vietii sociale, puterea fixeaza scopurile activitatii umane, mijloacele pentru realizarea acestor scopuri.
Puterea politica constituie un subsistem al puterii sociale cu rol determinant in reglarea si functionarea vietii sociale, ea reprezentand capacitatea unor grupuri de oameni de a-si impune vointa in organizarea si conducerea de ansamblu a societatii.
Pentru realizarea rolului sau in societate puterea politica indeplineste mai multe caracteristici
- functia decizionala. Principala activitate a unei autoritati politice consta in luarea de decizii. Acestea se traduc in mod oficial prin legi, decrete sau reglementari. Elaborand si aplicand asemenea hotarari puterea politica isi manifesta capacitatea de a arbitra intre interese antagoniste si de a coordona multiplele dimensiuni ale vietii in societate.
- functia organizatorica. Consta in capacitatea puterii de a stabili formele organizatorice cele mai adecvate si de a mobiliza grupurile sociale pentru a actiona in conformitate cu programul adoptat.
- functia ideologica. Propagarea valorilor programatice in scopul atragerii de noi adepti.
- functia coercitiva. Consta in aplicarea diferitor mijloace de constrangere pentru a determina pe cetateni sa actioneze in conformitate cu deciziile adoptate.
- functia de control. Se urmareste modul in care linia stabilita este respectata si a masurilor ce se impun, conform legii.
- functia de pregatire a specialistilor pentru organizarea vietii sociale in conformitate cu vointa puterii politice.
Bibliografie:
1. Fisichella D. Stiinta politica. Probleme, concepte teorii. Chisinau, 2000, p.44.
2. Hastings M. Abordarea stiintei politice. Iasi, 2000, p.23.
3. Magureanu V. Studii de sociologie politica. Bucuresti, 1997.
4. Valsan C., s.a. Politologie. Bucuresti, 1992, p.44
2.Analizati elementele constitutive ale statului
Statul se caracterizeaza prin cateva elemente sau dimensiuni istorice si politice, cumulate calitativ si care stau la baza oricarui stat, si fara ele statul este de neconceput. La ele se atribuie: teritoriul, populatia si puterea politica. Dimensiunile statului au o importanta majora. Ele conditioneaza atat aparitia, precum si disparitia sau reinvierea statului .
Considerat din punct de vedere sociologic, statul este un grup uman, fixat pe un teritoriu determinat, asupra caruia se exercita exclusiv o autoritate politica. Statul apare ca o imbinare a unor elemente de fapt - teritoriul si populatia - cu un element politico-juridic, adica o putere politica reglementata juridiceste, puterea politica organizata, ce poate exercita in mod legitim constrangerea.
A. TERITORIUL
Teritoriul este acea parte a globului pamantesc asupra careia un stat isi exercita dominatia sa publica sau este acea parte a globului pamantesc asupra careia statul isi exercita suveranitatea sa in mod exclusiv si deplin.
Prin teritoriul statului se intelege partea din globul pamantesc, cuprinzand solul, subsolul, apele si colana de aer de deasupra solului si a apelor, asupra careia statul isi exercita suveranitatea .
Pentru a contura rolul teritoriului, trebuie retinute cateva dintre functiile acestuia:
a) Teritoriul este acela care permite situarea statului in spatiu si delimitarea lui de alte state;
b) El constituie baza pe care se realizeaza integrarea transformatoare intr-o unitate coerenta a populatiilor indefinite si instabile;
c) Prin determinarea unui cadru teritorial, puterea inscrie Natiunea pe planul realitatii concrete. Teritoriul este simbolul si factorul de protectie a ideii nationale, el permite - cum spunea un reputat autor - ,,realizarea sintezei dintre sol si idei, care esenta insasi a Natiunii";
d) Teritoriul determina - sub aspect fizic si sub anumite limite - intinderea si prerogativele puterii publice, suveranitatea si independenta acesteia. El este ,,cadrul natural" in care puterea se realizeaza si prin care acesta putere se delimiteaza de alte fenomene si institutii social - politice asemanatoare ei;
e) Teritoriul este acela care asigura si accentueaza calitatea insasi a ,,cetatenilor", trasatura lor comuna si funciara de a vietui intr-un anumit spatiu;
f) Teritoriul este si un mijloc de actiune a statului, intrucat ,,cine detine solul, detine locuitorii", imprimand acestora un sens comun de existenta. (Ion Deleanu, Drept constitutional si institutii politice, vol. 2, Iasi, 1993, pag. 27.)


Fisiere in arhiva (1):

 • Analiza puterii politice, Statul - elementele constitutive.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Constitutia Romaniei;
Ion Deleanu, Drept constitutional si institutii politice, Iasi, 1993;
Ion Deleanu, Drept constitutional si institutii politice, vol. 2, Iasi, 1993;
Genoveva Vrabie, Sofia Popescu, Teoria generala a dreptului, Iasi, 1993;
Ioan Ceterchi, Ion Craiovean, Introducerea in teoria generala a dreptului, Editura All, Bucuresti, 1993.
M. Djuvara, Teoria generala a dreptului. Drept rational, izvoare si drept pozitiv, Editura All, Bucuresti, 1995.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!