Analiza psihologică a recidivei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Tratamentul penal al recidivei	2
1.1.	Unele particularitati psihologice ale infractorului recidivist	3
2. Aspecte psihologice determinate pentru delicventa si recidiva minorilor	7
Bibliografie	12


Extras din referat Cum descarc?

Avand in vedere elementele de diferentiere fata de concursul de infractiuni, ca forma a pluralitatii de infractiuni, recidiva poate fi definita ca starea, situatia, imprejurarea in care se gaseste o persoana ce savarseste din nou o infractiune dupa ce anterior a fost condamnata sau a si executat o pedeapsa pentru infractiune.
Modalitatile recidivei sunt formele pe care aceasta le poate avea in functie de variatiunile celor doi termeni ai sai si anume:
-	Condamnarea definitiva la o pedeapsa privata de libertate.
-	Savarsirea din nou a unei infractiuni.
Vom avea in vedere modalitatile recidivei in functie de momentul savarsirii noii infractiuni.
Recidiva postcondamnatorie presupune comiterea unei noi infractiuni dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare pentru infractiunea anterioara  si mai inainte de executarea in intregime a pedepsei pronuntate pentru acea infractiune.
Recidiva postexecutorie presupune savarsirea unei noi infractiuni dupa executarea pedepsei sau stingerea executarii pedepsei prin gratiere, prescriptie, pronuntare pentru infractiunea anterioara.
1. Tratamentul penal al recidivei
Prin savarsirea din nou a unei infractiuni dupa o condamnare definitiva la pedeapsa de inchisoare, pentru care a si executat eventual pedeapsa, infractorul dovedeste o periculozitate sporita si, de aceea, fata de el reactia represiva trebuie sa mai energica.
Caracterul de cauza de agravare facultativa a pedepsei, pe care il are recidiva, rezulta din sisitemul de sanctionare prevazut de Codul penal roman, care apreciaza ca este posibila agravarea pedepsei pentru cel ce savarseste infractiuni in stare de recidiva. Prin dispozitiile art. 39 alin. 1 Cod penal, s-a consacrat, ca sisitem  de sanctionare, pentru recidiva postcondamnatorie, sistemul cumulului juridic cu spor facultative, system prevazut pentru concursul de infractiuni.
Pedeapsa pentru infractiunea comisa in stare de recidiva postexecutorie se stabileste tinandu-se seama de aceasta stare, intre limitele speciale prevazute de lege pentru respective infractiune, putand fi chiar maximul special, la care se mai poate aplica un spor.
1.1.	Unele particularitati psihologice ale infractorului recidivist
Criminologul german Erich Wulffen caracterizeaza pe infractorii profesionisti ca fiin acele persoane care au o incapacitate psihica de a desfasura o munca sociala sustinuta. Aceasta incapacitate se dubleaza si cu un dispret fata de munca, cu o atitudine negativa fata de cei ce desfasoara o munca organizata.
"Incapacitatea psihica" de a munci nu provine in nici un caz dintr-o lipsa de vointa. Procesele volitive functioneaza la acesti indivizi in mod normal, insa continutul lor se indreapta spre actiuni conflictuale in raport cu societatea.
Dezgustul de lucru si lipsa unor preocupari sustinute care sa dea un scop mai consistent vietii provoaca la infractorii recidivisti o stare continua de neliniste, de nemultumire de sine, o continua stare de irascibilitate. Aceasta neliniste este aceea care alimenteaza tendinta elaborata in cursul vietii lor de vagabontaj si aventuri. Pe de alta parte, viata de instabilitate normal-vagabonda convine de minune si favorizeaza stralucit activitatea lor infractionala. Viata afectiva a infractorilor se indreapta spre un hedonism de speta inferioara, brutala, exemplificata prin consumul de alcool, stupefiante, desfrau sexual si placeri "artistice" in genul varietului de mahala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza psihologica a recidivei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Constantin Bulai, A. Filipas, Constantin Mitrache, Drept Penal Roman, curs selective pentru licenta, Editura Press Mihaela SRL, Bucuresti, 1997;
2. J.Pinatel, La criminologie, Paris, 1979;
3. P.Cannat, La reeducation des delinquents recidivists, Paris, 1955;
4. R. Mertor, Elements de theorie et de la methode sociologique, Paris, 1965;
5. "Revista de stiinta penitenciara", nr. 3-4/1996;
6. Tudorel Butoi, Ioana Teodora Butoi, Psihologie judiciara, Tratat universitar II, Editura Romania de maine;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!