Analiza Comparativa Sector Public-Sector Privat. Justitie

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I.
INTRODUCERE
1.1. Definirea notiunii de justitie
Justitia este un contract de oportunitate in care se intra pentru a preveni ca oamenii sa lezeze sau sa fie lezati. (filozof grec - Epicur)
Justitia este mijlocul prin care sunt aprobate nedreptatile inradacinate. (scriitor francez - Anatole France)
Justitia este adevar in actiune. (moralist si eseist francez - Joseph Joubert)
Justitia este gloria incoronata a virtutilor. (Marcus Tullius Cicero - om de stat roman, avocat, politician, filozof)
Justitia este dorinta constanta si perpetua de a da fiecaruia ce i se cuvine. (Domitius Ulpianus - jurist roman)
Potrivit dictionarului explicativ al limbii romane, cuvantul justitie are mai multe sensuri: 
-Totalitatea organelor de jurisdictie dintr-un stat; ansamblul legilor si al instantelor judecatoresti; sistemul de functionare a acestor instante. 
-Una dintre formele fundamentale ale activitatii statului, care consta in judecarea pricinilor civile sau penale si in aplicarea pedepselor prevazute de lege. 
-Dreptate, echitate.
1.2. Conceptul de justitie ca serviciu public
Analiza din punct de vedere politico - juridic
1.2.1. Definirea conceptului
In orice societate,intre indivizii care o alcatuiesc sau intre acestia si autoritatile publice se pot ivi conflicte in cadrul carora o parte pretinde in contradictoriu cu cealalta ca legea sau un drept subiectiv al ei au fost incalcate si, ca urmare, cere restabilirea ordinii juridice tulburate.
Constituind abateri de la ordinea sociala, litigiile juridice sunt fenomene negative iar una din sarcinile statului este de a contracara producerea unor asemenea incalcari ale legii. 
Interventia statului este ulterioara producerii actului sau faptului ilegal si consta in luarea de masuri, sanctionate prin forta de constrangere a statului, prin care autorul comportarii ilegale este obligat sa restabileasca situatia anterioara acelei incalcari sau i se impune o privatiune de libertate, o diminuare de patrimoniu, etc.
Pentru ca aplicarea sanctiunilor in cazurile de incalcare a legilor implica masuri ce vizeaza interese materiale si drepturi ocrotite de lege, ea trebuie facuta in conditii care sa asigure respectarea cu strictete a ordinii de drept. Astfel, spre deosebire de activitatea executiva, care urmareste, odata cu respectarea legii, si asigurarea oportunitatii masurilor luate, activitatea jurisdictionala trebuie sa aiba ca unica preocupare legalitatea. Oglindind aceasta caracteristica a activitatii jurisdictionale, art. 124 alin.1 din Constitutia Romaniei (republicata) a prevazut ca " Justitia se infaptuieste in numele legii."
Justitia ca serviciu public este o forma fundamentala a activitatii statului, desfasurata in fata instantelor judecatoresti sau a altor organe cu activitate jurisdictionala, avand ca misiune de baza asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor, precum si garantarea respectarii Constitutiei si a legilor tarii.
1.2.1. Principii ale organizarii judiciare .
Puterea judecatoreasca se exercita de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti stabilite prin lege , curti de apel , tribunale , tribunale specializate , judecatorii . Ministerul Justitiei asigura buna organizare si administrare a justitiei ca serviciu public . Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei .
Justitia este unica , impartiala si egala pentru toti. Toate persoanele sunt egale in fata legii, fara privilegii si fara discriminari .
Competenta organelor judiciare si procedura judiciara sunt stabilite prin lege. Ministerul Justitiei asigura buna organizare si administrare a justitiei ca serviciu public .
Organizarea judiciara in tara noastra este reglementata in prezent de Legea 304 din 28 iunie 2004 , iar statutul magistratilor prin Legea 303 din 28 iunie 2004 .
1.2.2. Principii privind statutul magistratilor .
Justitia se infaptuieste de judecatori in numele legii , judecatorii sunt independenti si se supun numai legii si trebuie sa fie impartiali .
Orice persoana , organizatie , autoritate sau institutie este datoare sa respecte independenta judecatorilor .
Judecatorii sunt numiti de Presedintele Romaniei si sunt inamovibili. 
Judecatorii inamovibili pot fi mutati prin transfer , delegare , detasare sau promovare , numai cu acordul lor , si pot fi suspendati sau eliberati din functie in conditiile legii mai sus aratate . 
Magistratii sunt obligati ca , prin intreaga lor activitate , sa asigure suprematia legii , sa respecte drepturile si libertatile persoanelor , precum si egalitatea lor in fata legii si sa asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participantilor la procedurile judiciare , indiferent de calitatea acestora , sa respecte normele deontologice ale profesiei de magistrat si sa participe la formarea profesionala continua .
Judecatorii nu pot refuza sa judece pe motiv ca legea nu prevede , este neclara sau incompleta .
Instantele judecatoresti au la baza un regulament de ordine interioara publicat prin Hotararea nr.159 din 24 septembrie 2004.
1.2.3. Instantele de judecata 
Tribunalul Bihor - este o parte mica a sistemului care impreuna cu celelalte instante din tara , alcatuiesc justitia .
Este o institutie de interes public , care prin angajatii sai are obligatia sa respecte drepturile si libertatile persoanelor , precum si egalitatea lor in fata legii si sa asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participantilor la procedurile judiciare . .
Tribunalul Bihor isi desfasoara activitatea sub conducerea Curtii de Apel Oradea -institutie care pe langa activitatea de judecata - urmareste si indruma activitatea judecatoreasca de pe raza a doua judete si anume Judetul Bihor -prin Tribunalul Bihor , si Judetul Satu Mare - prin Tribunalul Satu Mare . 
Curtea de Apel Oradea urmareste si indruma activitatea justitiei din punct de vedere organizatoric si raspune de activitatea de resurse umane, activitatea financiar economica fiind in subordinea Tribunalului Bihor ( pentru Tribunalul Bihor ) in calitatea sa de ordonator tertiar de credite .Tribunalul are in subordine la randul lui mai mule judecatorii, prin care isi desfasoara actul de justitie pe raza judetului .
Justitia, pe raza Judetului Bihor, se realizeaza prin urmatoarele instante judecatoresti ;
1. Curtea de Apel Oradea 
2. Tribunalul Bihor 
3. Judecatoria Oradea
4. Judecatoria Beius
5. Judecatoria Marghita
6. Judecatoria Alesd
7. Judecatoria Salonta 
Pentru buna desfasurare a activitatii tuturor instantelor aratate mai sus trebuie sa existe o comunicare permanenta intre aceste institutii, comunicare care in mod normal se realizeaza la nivel de conducatori de instante .
Conducerea instantelor este asigurata de: presedinte, unul sau mai multi vicepresedinti, judecatori inspectori si presedinti de sectii. De asemenea la fiecare tribunal functioneaza colegiul de conducere si adunarea generala a judecatorilor. In compartimentele auxiliare ale instantelor functioneaza personal auxiliar de specialitate , de specialitate informatica , economic ,administrativ si de serviciu .


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa Sector Public-Sector Privat. Justitie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!