Amnistia si Gratierea

Cuprins referat Cum descarc?

. Introducere 2
2. Consideratii generale 3
3. Amnistia:
a) Notiune, natura juridica si caractere 4
b) Obiectul amnistiei 5
c) Tipurile amnistiei 6
d) Efectele amnistiei 7
4. Gratierea:
a) Notiune, natura juridica si caractere 9
b) Obiectul gratierii 10
c) Tipurile gratierii 11
d) Efectele gratierii 12
5. Concluzie 14
6. Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Actualitatea temei 
Odata cu evolutia societatii creste si numarul infractiunilor savirsite si pentru aceasta este nevoie de aplicarea unor institutii care inlatura raspunderea penala sau consecintele condamnarii printre care este amnistia si gratierea. 
Scopul lucrarii 
Cunoasterea aprofundata a notiunei, naturei juridice si caracterelor, a obiectului, a tipurilor si efectelor a amnistiei si gratierii. 
Metodele de cercetare 
- metoda logica
- metoda comparativa
- metoda normativa
Importanta practica a lucrarii 
Amnistia si gratierea au o importanta practica, deoarece sunt niste acte de clementa a puterii legiuitoare acordate celor condamnati, care au ca efect inlaturarea raspunderii penale, a executarii pedepsei, precum si a altor consecinte ale condamnarii.
2. CONSIDERATII GENERALE
Prin executarea pedepsei, functia de aparare sociala pe care o indeplineste dreptul penal dobindeste cea mai inalta forma de eficienta pe care o poate atinge, asiguridu-se constringerea si reeducarea infractorului. Dar realitatea sociala si practica politicilor penale a statelor moderne demonstreaza ca nu intotdeauna tragerea la raspunderea penala si supunerea condamnatului la executarea efectiva a pedepsei este oportuna si necesara. Ca mijloc de realizare a ordinii de drept penal, raspunderea si pedeapsa penala trebuie sa intervina numai atunci cind apararea sociala o impune.
Exista in acest sens situatii cind cel condamnat a reusit sa se sustraga si nu a putut fi prins o perioada indelungata sau se apreciaza ca nu mai este necesara stabilirea raspunderii si executarea pedepsei penale etc. Asemenea situatii sau imprejurari stau la baza elaborarii institutiilor de drept penal cunoscute sub denumirea de cauze care inlatura raspunderea penala sau consecintele condamnarii.
Cauzele care inlatura raspunderea penala sau consecintele condamnarii sunt definite ca institutii de drept destinate sa asigure constringerii juridice penale o incidenta si functionare care sa corespunda scopurilor legii penale si pedepsei penale. Ele se intemeiaza pe anumite realitati ce pot aparea in legatura cu aplicarea raspunderii si sanctiunilor penale si care, din punct de vedere social-uman si al politicii penale, trebuie sa fie luate in consideratie la realizarea unei represiuni juste si utile.
Bazindu-se pe anumite considerente social-politice si de politica penala, statul poate renunta la dreptul sau de a trage la raspundere penala, de a pune in executare sanctiunile penale stabilite prin hotaririle instantelor judecatoresti, poate scurta perioada de executare ori inlocui o pedeapsa mai aspra cu o alta mai usoara, poate asigura deplina reintegrare in viata sociala a fostilor condamnati. In acelasi timp, statul renunta in parte doar la aplicarea normelor de drept, nu si la nerespectarea acestora. Realizarea dreptului prin supunere are loc nestingherit in continuare, obligatia privind abtinerea de a savirsi faptele incriminate raminind aceeasi dinaintea cauzei prin care au fost inlaturate raspunderea penala sau consecintele condamnarii.
Admitind ca elementul distinctiv al normei penale este autoritatea , si nu sanctiunea, conchidem ca legea penala nu sufera nici o stirbire prin acordarea clementei(bunavointei).
In legislatia penala a Republicii Moldova, cauzele care inlatura raspunderea penala sunt: amnistia antecondamnatoare si impacarea partilor, reglementate de capitolul XI din Partea generala a Codului penal (art. 107 si 109), iar cauzele care inlatura consecintele condamnarii sunt: amnistia postcondamnatoare, gratierea, reabilitarea de drept (stingerea antecedentelor penale) si reabilitarea judecatoreasca, reglementate in art. 107, 108, 111 si 112 din CP al RM.
Cauzele mentionate sunt institutii de drept penal menite sa asigure constringerii juridice o incidenta si o functionare care sa corespunda scopurilor legii penale si pedepsei. Ele constituie fapte in sens material, sunt reglementate de lege si produc efecte juridice constind in excluderea raspunderii penale si a executarii pedepsei. Prin urmare, majoritatea cauzelor enuntate constituie fapte juridice extinctive, deoarece sting raportul juridic penal. Fac exceptie de la aceasta regula gratierea partiala si comutarea pedepsei, care au efecte mai putin radicale, modificind doar raportul juridic de conflict sub aspectul continutului ori duratei sale. Produce efecte specifice si reabilitarea, care intervine intotdeauna dupa stingerea raportului penal.
Principalele trasaturi ale cauzelor care inlatura raspunderea penala sau consecintele condamnarii sunt urmatoarele:
a) Cauzele constituie institutii de drept penal prin reglementarea lor de catre aceasta ramura de drept. Prezinta aspecte particulare amnistia si gratierea, care sunt prevazute de insasi Constitutia RM si care dobindesc astfel o natura dubla, devenind concomitent institutii ale dreptului constitutional si ale dreptului penal.
b) Acestea sunt determinate, in principiu, de interesele generale ale societatii.Interesul personal devine precumpanitor in cazul gratierilor individuale si al constatarii reabilitarii de drept.
c) Ele au caracter general, deoarece privesc toate infractiunile sau un numar nedefinit de fapte penale.
d) Ele au caracter obligatoriu atit pentru stat (reprezentant de catre organele sale), cit si pentru infractor.
e) Unele cauze nu opereaza doar in baza dispozitiilor Codului penal, ci presupun si unele manifestari de vointa. Astfel, impacarea rezida in consimtamintul bilateral de a curma procesul in faza in care se gaseste.
f) Majoritatea cauzelor constituie impedimente la punerea in miscare si exercitarea actiunii penale.
g) De regula, aceste cauze pot fi invocate de faptuitor, de procuror sau de instanta din oficiu, in orice faza a procesului penal, ori pe calea contestatiei la executare.
h) Ele nu se rasfring asupra existentei infractiunii. Fapta penala reprezinta o realitate pe care nimeni si nimic nu o poate indeparta.
i) Ele nu produc efecte asupra depturilor la despagubire ale persoanelor vatamate. Fac exceptie impacarea partilor, care trebuie sa fie totala, privind atit actiunea penala, cit si cea civila.
j) Ele nu inlatura masurile de siguranta.
Concluzionind asupra celor analizate, constatam urmatoarele: cauzele care inlatura raspunderea penala sau consecintele condamnarii au menirea de a asigura un grad de flexibilitate necesar politicii penale, pentru ca ea sa fie adecvata si, in acelasi timp, eficienta. Prin urmare, prerogativele de acordare a clementei trebuie exercitate astfel, incit sa se obtina maximum de eficienta in aplicarea dreptului si minimum de neajunsuri in realizarea sa prin nerespectare. In acest context, amnistiile si gratierile frecvente, sau fara justa cauza, se pot rasfringe negativ asupra nerespectarii normelor penale si pot compromite, in parte, forma de baza a realizarii dreptului penal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amnistia si Gratierea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!