Amenda Penală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Notiune si caracterizare

Pedeapsa amenzii este prevazuta in partea generala a codului penal in Titlul III, capitolul III, sectiunea III, art. 63 si 631, aceasta reprezentand o pedeapsa principala pecuniara ce consta in suma de bani pe care condamnatul este constrans sa o plateasca in contul statului.

Caracterul coercitiv al pedepsei amenzii rezulta din micsorarea silita a patrimoniului condamnatului, situatie presupune implicit o oprimare a existentei acestuia.

Amenda, din acest punct de vedere, este o atingere adusa mijloacelor de existenta ale condamnatului si, ca atare, are un caracter de constrangere.

Ca sanctiune juridica, amenda este cunoscuta in legislatie ca sanctiune penala, ea putand fi aplicata si ca sanctiune administrativa, civila, fiscala, procedurala.

Spre deosebire de toate aceste sanctiuni, amenda penala are un caracter pur coercitiv, fiind consecinta raspunderii penale a faptuitorului, ea se aplica numai de instanta judecatoreasca, fiind pronuntata in cadrul procesului penal.

Fiind o pedeapsa principala , amenda se inscrie in cazierul judiciar al infractorului, constituind un antecedent penal al persoanei condamnate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amenda Penala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 804 cuvinte
Nr caractere:
15 195 caractere
Marime:
27.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
amenda, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!